懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,感覺如何呢?
政府真係有人講得咁差嗎??

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

0526 發表於 18-2-19 19:42
我係。 兩胎都係預約開刀,感覺良好。

謝解答!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆 香蕉煎餅 的帖子

我係... 廣華開刀

家姐 2013年1月,因中咗妊娠高血壓及家姐唔倒轉頭。由34週喺醫院住到37週3。日日量血壓,幾日抽一次血,期間一直穩定,血壓140/90左右。 由於喺醫院太悶,問咗醫生幾次生得未,佢話有手術室就比我生,結果,等咗兩晚空腹,終於到第三日排到隊比我開刀。 個程超快,0830通知我手術室有位,0900換衫,0930家姐出世了。

細佬 2015年7月,其實醫院有叫我嘗試自己生,但我唔想及都係高血壓,32週開始,仲要食藥控制。最後細佬37週1出世,不過較輕磅,得5.1lb,住咗晚氧氣箱。

兩次廣華感覺良好,姑娘都好照顧。不過,當時都痛咗成個星期,而家條肉芽都幾粗。

時間過得很快了。

男爵府

Mowawa 發表於 18-2-23 18:44
回覆 香蕉煎餅 的帖子

我係... 廣華開刀

多謝你分享呀,請問第二次開刀同第一次感覺有不同嗎?

侯爵府

回覆 香蕉煎餅 的帖子

我係... 廣華開刀

請問你之前血糖超標
生完之後係咪好快血糖回復正常呀?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆 Mary媽咪 的帖子

不是糖尿吖,是輕微妊娠血毒,加上高齡(35生家姐)
醫生都會緊張,會日日問有冇水腫,頭痛,眼矇,血壓超升,見紅,穿水,陣痛

又要驗小便check有冇蛋白尿,抽血。

姑娘話留醫院食低鹽餐好啲,瞓多啲,希望BB可以增磅。所以我係識行識走住咗成個兩星期,期間有比返屋企home leave。

喺醫院,夜晚晚會聽會隔離床陣痛,或拿拿臨推去產房。又或者會見到啲生咗嘅媽媽,捲住條腰喺走廊慢慢行去廁所(我生完都係)

其實大部分姑娘,姐姐都好有耐性,都會教您餵奶,換片,包被,所以我都好感謝各位姑娘姐姐。

生完食多兩星期血壓藥,自己慢慢減藥,喺屋企每日量四次血壓正常返。跟著返醫院覆診後,醫生都話唔駛再食藥啦,而家血壓正常。不過醫生話第時老咗好易有高血壓,要食低鹽,做運動吖。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆 香蕉煎餅 的帖子

第一次開刀,好緊張,因為唔知程序,又等咗兩晚。
推到去手術室,一直同麻醉師傾偈中,唔夠20分鐘就話家姐出世了,我都未傾完。生完望咗一眼,叫您自己睇吓囝定囡,同記住出世時間。期間,淨係記得手術室好凍,全身震吖。老公話未夠十點,喺手術室門口比人叫名,見到啊囡好醜樣,個頭腫個咀腫,有層粉。比佢影咗張相就走。

生完冇耐就瞓,好似午飯後先推離手術室,直到晚上才返去大房。晚上探病時間,見到家姐,老公。佢地都有見啊囡,老公話啊囡冇咁腫,靚返啲啦。

過咗探病時間,姑娘問我要唔要餵人奶,我話好眼瞓唔要,姑娘都冇推返比我。第二日下午,可以自己v.v.後,姐姐扶我起床,確定冇頭暈,才我自己爬去見啊囡,姑娘問我可照顧未,冇耐就推返比我吖。第一次抱囡,扮嘢餵人奶,掃風,換片,做啊媽嘅滋味第二日才開始。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆 香蕉煎餅 的帖子

至於細佬,第二次都定啲。

不過本身由第一個開刀,突然有急症,變咗第二個開刀。最擔心係老公,家姐未夠十點就有得見,但細佬成下午一點都未有消息,call入手術室又咩都話等吓啦,擔心咗成朝。最後細佬輕磅去咗氧氣箱,我就全晚喺產房,因為高血壓要注特效藥。晚上探病期間,老公入產房,隔住塊布,聽到隔離床師奶陣痛大叫話唔生啦,又比醫生鬧,佢個C6喺到偷笑。

因為有經驗,所以生細佬都冇擔心。醫生會喺同一個傷口攞BB出嚟,唔會多條毛蟲。至於第二次開刀,傷口都係要痛幾日,要按住先可以落地行,唔可以大笑。

生咗兩個小朋友,心滿意足並宣佈收工,只希望佢地健康成長,做個腳踏實地的人。

侯爵府

Mowawa 發表於 18-2-24 09:52
回覆 Mary媽咪 的帖子

不是糖尿吖,是輕微妊娠血毒,加上高齡(35生家姐)

我誤會左妊娠血毒係血糖超標嚴重左既情況
我上胎都係35歲,當時又冇乜野
但今胎40歲就空肚超左0.2
上次係廣華生都覺得d 醫生姑娘好
係某d 姐姐差少少
今胎我都係廣華
90%又要開刀,因為血糖呢個問題

男爵府

3個都系東區醫院開刀 頭2刀都冇乜野 去到第3刀失血過多 血壓好低 要輸血 本來想生多1個tim 變左要諗諗

大宅

回覆樓主

想問問第二胎都係政府開刀既,可以要求返第一個醫生開刀嗎?

複式洋房

回覆 香蕉煎餅 的帖子

我係... 廣華開刀

政府開刀係咪都係橫開? 我之前見過有人話直開

侯爵府

猜猜媽媽 發表於 18-3-21 00:43
政府開刀係咪都係橫開? 我之前見過有人話直開

直開係n 年前既事啦
依家都係橫開

侯爵府

香蕉煎餅 發表於 18-2-18 21:05
如題,感覺如何呢?

第1,2胎順產
浸會生

2012年第3胎35.5week 穿水
bb 打橫緊急開刀
因為試過順產
開刀後感覺都係痛同辛苦
條疤當時覺得都靚,2mm 粗到
但我係比正常開刀長少少既
用左幾年時間條疤先好晒冇再痛

剛剛月頭第4胎39.1week 見紅穿水
因上胎開刀今胎唔會幫我催生
又因胎水不清緊急開刀
今次當然都痛但感覺比上次好d
而且條疤好靚得一條線咁
拆線都比上一胎冇咁痛

經過2次開刀經驗
開刀後第2天可以落床就盡快落
落到床感覺康復快好多
我因為係下午2點入手術室
第2日醫生睇完比我拆尿喉2點試落床
我係c6 lunch 探我時幫我落床
因為第一胎d 嬸嬸幫我落床過程太快
我覺得好痛苦
而我c6唔會催我反而冇咁痛苦
落床前最好慢慢較高床頭
等自己慢慢適應坐係度既感覺
咁樣落床會冇咁痛

男爵府

Mary媽咪 發表於 18-3-21 06:04
第1,2胎順產
浸會生

感謝分享!!

大宅

香蕉煎餅 發表於 18-2-18 21:05
如題,感覺如何呢?

政府開刀都係撞彩,無事的就好,有事的就唔好,當然聽見大部分也沒太大問題,但不知自己係咪那小部分。都係個句,比得起錢就私家,不是舒唔舒服、傷口靚唔靚、傷口痛唔痛問題,這些對我來說不是最重要。最重要是開刀時既手勢、會否小心放番好肚入面D器官等等...第一胎在政府開刀,手勢好差,產後1-2年才知,6年後有第二胎已知要有經驗醫生接生好D,所以第二胎在私家開刀,因上胎手勢好差,所以今胎開刀複雜好多,結果用左3小時才拿到BB出來(正常開刀30-45mins 一定可以完成),又輸左2包血。

男爵府

回覆樓主:

謝分享

複式洋房

@必理痛@ 發表於 18-2-24 18:12
3個都系東區醫院開刀 頭2刀都冇乜野 去到第3刀失血過多 血壓好低 要輸血 本來想生多1個tim 變左要諗諗 ...
MAMA你好叻!

請問DR有冇話第3胎失血過多的原因?

首頁

尾頁

跳至