0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經整大左個咀。。醒嗰時係會快d,但都係會訓。。一邊訓一邊飲,成日要成個鐘先finish...我應該點做bb先飲得快d..訓左其實仲餵唔餵好。。唔餵又怕吃太少。。好羡慕你地15分鐘就finish....

男爵府

casmile 發表於 18-2-18 23:27
已經整大左個咀。。醒嗰時係會快d,但都係會訓。。一邊訓一邊飲,成日要成個鐘先finish...我應該點做bb先飲 ...

而家3個鐘食一次?你睇下佢夠鐘有無喊要食,如果餵都唔想食就可以轉4個鐘一次了!

大宅

ananlove 發表於 18-2-19 01:37
而家3個鐘食一次?你睇下佢夠鐘有無喊要食,如果餵都唔想食就可以轉4個鐘一次了!
...

已經4個鐘一次。。。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你試下敲住個奶樽底,吸引下佢既注意力,仲有即係不斷咁同佢傾下計仔

大宅

已經整大左個咀。。醒嗰時係會快d,但都係會訓。。一邊訓一邊飲,成日要成個鐘先finish...我應該點做bb先飲 ...

換個大d嘅奶樽頭,個窿大d,BB啜得快d,咁BB就冇咁攰,冇咁攰就唔會訓著

大宅

mrs.3845 發表於 18-2-19 15:59
換個大d嘅奶樽頭,個窿大d,BB啜得快d,咁BB就冇咁攰,冇咁攰就唔會訓著
...

c6買左avent,nuk寬樽俾bb,bb都唔肯吃,我本身用piegon,最後換左個窄樽用既nuk咀上去先肯吃同吃得快d...

別墅

我B都係甘架,大約2個半月就會快架啦,唔好急呀,比小小耐性,你試下pegion 寛口果隻奶嘴,我之前都試左6隻

複式洋房

回覆樓主

我個女由出世到依家都係慢歎,經常衰到食10-20ml,就停低。再餵就吐奶或者大喊。
其他人成日話奶咀問題,叫我吉大個奶咀窿。
我用chu chu十字咀根本無得吉大,所以轉左pigeon 4-5個月用既奶咀,我心諗個窿夠晒大啦,點知阿女都一樣慢歎同唔願食。

大宅

Jody_zada 發表於 18-2-22 14:08
我個女由出世到依家都係慢歎,經常衰到食10-20ml,就停低。再餵就吐奶或者大喊。
其他人成日話奶咀問題,叫 ...

我個囡又係。。成日吃吃下大喊又推開。。之後又訓著。。。訓住吃。。 chuchu我個b用唔到。。。chuchu適合進取型。。宜家用nuk白咀係快左。。不過成日咀角漏奶。。

複式洋房

casmile 發表於 18-2-22 22:55

我個囡又係。。成日吃吃下大喊又推開。。之後又訓著。。。 ...

你個女依家幾多個月?

大宅

Jody_zada 發表於 18-2-23 00:50
你個女依家幾多個月?

今日剛2個月。。

子爵府

回覆 casmile 的帖子

好有同感,我個女鍾意瞓多過食,迫佢食會大叫同狂fing頭fing走個奶咀,發爛渣,今日又係滿兩個月,試過用pigeon窄樽,nuk and avent都唔係食得好,依家係用pigeon闊樽,叫做好少少,但都不停漏奶。

已進入厭奶期,近排又成日嘔奶。食的奶量根本唔足夠。唉,完全唔知可以點。

複式洋房

casmile 發表於 18-2-23 09:02
今日剛2個月。。

E~我女剛好大你個女一個月。
我女今日剛好3個月。

唉~我諗緊可中3個月,仲可唔可以調較番佢唔好歎奶?!等朝早返工前都可以餵下佢食奶

大宅

HOPEFORBB 發表於 18-2-23 09:15

好有同感,我個女鍾意瞓多過食,迫佢食會大叫同狂fing頭fing走個奶咀,發爛渣,今日 ...

今日bb仲打完針。。返到屋企勁扭抱。。一擺低就爆喊。。都唔知仲肯唔肯吃奶。。人地3.4個月先厭奶。我地個b咁早既。。 宜家好怕喺街餵佢。。。係咁扭計。。

大宅

Jody_zada 發表於 18-2-23 09:23
E~我女剛好大你個女一個月。
我女今日剛好3個月。

我個女宜家直情厭奶咁。。。有時要半訓咁先肯飲。。

子爵府

唉,個個都話三四個月先厭奶,我哋依家好頭痕,我下星期三返診所打針,應該又要見醫生,應該又會話佢生長線不達標。

洋房

我個仔3個月都係甘,食左3安左右就不停頂奶咀出黎,不停喊唔肯飲
保母EE餵就可以食5安,我地試過用EE教嫁方法,但是就唔得

大宅

JO1357 發表於 18-3-6 11:24
我個仔3個月都係甘,食左3安左右就不停頂奶咀出黎,不停喊唔肯飲
保母EE餵就可以食5安,我地試過用EE教嫁方 ...

咩方法?我個女宜家一時時,有時又好合作。。。又時就勁扭計。。。。。真係頭痕。。。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主

你可以係佢啱啱訓醒既時候餵啊。

首頁

尾頁

跳至