母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb現在四個半月,全人奶,我供大於求,每日都會多150ml奶飲唔曬,現在雪櫃都比我儲滿了冰奶。
我平日仲要返工,每4-5小時泵奶,一次泵六次真系好痛苦(雖然稍稍有點習慣),但眼見泵咁多飲唔曬覺得好痛心,又唔敢泵少d驚奶量會跌。請問我真的可以減少泵嗎?我不敢冒險…

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

果時我都係等到bb加固先考慮減泵,一樣係供過於求,多出黎就冰左佢、清冰箱入面過期既奶出黎沖涼
因為加固都需要時間俾bb嘗試同習慣,我去到8個月先轉做4泵
bb 食量會愈來愈多,個人意見過左6個月先減會安全d你可以考慮下
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

newspaperhang 發表於 18-2-19 00:27
果時我都係等到bb加固先考慮減泵,一樣係供過於求,多出黎就冰左佢、清冰箱入面過期既奶出黎沖涼
因 ...

你真係好偉大!我仲打算一到六個月就減泵。
請問你減至四泵後有無少佐?奶量依然穩定還是越來越少?

珍珠宮

beanbeta 發表於 18-2-19 06:36
你真係好偉大!我仲打算一到六個月就減泵。
請問你減至四泵後有無少佐?奶量依然穩定還是越來越少?
...

唔好話偉大,只係想將最好既野俾最愛
減泵之後會少架,例如我6個月時每邊可以泵到6安(即一泵兩邊12安),減泵後每泵兩邊加埋先得8-10安,明顯係會少左、同埋奶量會無咁穩定
我bb 由4個月開始唔再埋身,轉左全泵,就黎20個月喇我仲泵緊(一日三泵),所以我明白你會想減泵、唔想再泵咁多/唔餵既心情,因為我有時都會架但餵餵下又一個月、餵餵下又半年⋯⋯好多媽媽想餵但唔夠奶,既然自己有奶就繼續啦

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

beanbeta 發表於 18-2-18 23:28
bb現在四個半月,全人奶,我供大於求,每日都會多150ml奶飲唔曬,現在雪櫃都比我儲滿了冰奶。
我平日仲要返 ...

我滿月開始已經一日四泵.bb而家3m.仲有大女.2個一齊飲雪櫃仍然爆櫃.邊飲邊儲.2w內既存貨都搞到甘.
個人認為如果真系太多.減泵都無問題.

別墅

newspaperhang 發表於 18-2-19 08:02
唔好話偉大,只係想將最好既野俾最愛
減泵之後會少架,例如我6個月時每邊可以泵到6安(即一泵兩邊1 ...

請問你是如何儲到咁扁?係邊款儲奶袋?我的是下闊上窄好浪費空間

珍珠宮

beanbeta 發表於 18-2-19 20:25
請問你是如何儲到咁扁?係邊款儲奶袋?我的是下闊上窄好浪費空間

你引用錯左,你應該想問上面個jm,不過我都係咁樣儲奶。
用boots奶袋,或者其他都可以。封口前排走空氣,平放係冰格,冰好左先打直就可以喇
同埋如果太滿就會好似我第一張相咁,個袋脹哂、就唔可以扁扁咁冰

別墅

液態時甘樣雪.雪硬左先橦起佢擺

別墅

奶袋系boots

別墅

beanbeta 發表於 18-2-18 23:28
我平日仲要返 ...

其實我同你一樣,平日要返工,小朋友6個月,每次每邊都有150-200ml,一日泵6次,儲左好多冰奶,但現可以嘅就俾佢食新鮮
多左個d我就俾大女同佢沖涼,現日日沖人奶涼
我自己諗,到佢正式加左固代一餐時再減泵都應該夠,你可以到時試,但現階段如4個月大就唔會減住

別墅

newspaperhang 發表於 18-2-19 20:45
你引用錯左,你應該想問上面個jm,不過我都係咁樣儲奶。
用boots奶袋,或者其他都可以。封口前排走 ...

感謝感謝!這個方法太好了,我之前太蠢啦

別墅

SiuWai0806 發表於 18-2-20 02:46
奶袋系boots

好醒目呀!省了好多空間,我之前太笨,之間打豎雪,佔好多地方。謝謝呀!

別墅

Tsumtsumbibi 發表於 18-2-20 06:39

其實我同你一樣,平日要返工,小朋友6個月,每次每邊 ...

太犀利了。請問你一次泵幾耐,我一次要泵25-30 分鐘。翻工的時候會lunch泵一次,下午四點半泵一次,我覺得佔用返工時間不是很好意思,驚有說話聽

別墅

beanbeta 發表於 18-2-20 14:40
好醒目呀!省了好多空間,我之前太笨,之間打豎雪,佔好多地方。謝謝呀!
...

曾經我都笨過我都系有人教先識

別墅

beanbeta 發表於 18-2-20 14:42
太犀利了。請問你一次泵幾耐,我一次要泵25-30 分鐘。翻工的時候會lunch泵一次,下午四點半泵一次,我覺得 ...

都係25至30分鐘
我好好彩,公司無唔俾我泵,我泵三轉,9點幾,1點同5點
隔太耐我會塞,所以不能太耐唔泵,試過耐無泵塞過二次,怕怕了

別墅

SiuWai0806 發表於 18-2-20 14:45
曾經我都笨過我都系有人教先識

場景好震撼!!
除了沖涼,還可以做咩?
我剛剛收到私訊比人問賣唔賣

別墅

Tsumtsumbibi 發表於 18-2-20 17:24

都係25至30分鐘

半夜都照凌晨三四點起身泵嗎

別墅

beanbeta 發表於 18-2-20 17:59
場景好震撼!!
除了沖涼,還可以做咩?
我剛剛收到私訊比人問賣唔賣

整皂.飾物.cream.
大d可以整食物

大宅

回覆樓主

我b 5個月,一日5餐7.5安
一日3泵+1餐埋身+1餐奶粉
起身第一泵一定有350ml以上
其餘2次都有250-300ml
返工後一直都係咁泵 好穩定呀

大宅

SiuWai0806 發表於 18-2-19 16:08
我滿月開始已經一日四泵.bb而家3m.仲有大女.2個一齊飲雪櫃仍然爆櫃.邊飲邊儲.2w內既存貨都搞到甘.
個人認 ...
請問可否分享下有咩方法可以咁多奶?Thx~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊