自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

有冇jm 自己或親友長期食素?可否分享一下,體型皮膚有咩轉變?向好定轉差?

伯爵府

回覆樓主:

肥瘦就無絕對,但我身邊食素嘅朋友皮膚好似唔錯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

肥瘦睇全日運動量, 同埋d 素菜有幾多油份...

tom_s18    發表於 18-2-19 09:18

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我認識一個朋友,食了十年素,但是一個大肥佬~

尤其齋菜,很多都是用油炸的,又超重澱粉質~

tom_s18    發表於 18-2-19 09:18

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我淨係減食肉,無戒蛋同奶,之前戒得比較清,除左出街難避免之外,我平時係屋企就唔食肉,整體係瘦左。。。少少,皮膚之前係有D差,D斑係咁標出黎,不過近年又好番少少

注意番補鈣,我之前太少食肉,又食得唔均衡,所以骨質有輕微疏鬆,而家要食鈣片補

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

stkyo 發表於 18-2-19 06:03
我淨係減食肉,無戒蛋同奶,之前戒得比較清,除左出街難避免之外,我平時係屋企就唔食肉,整體係瘦左。。。 ...

一句到尾,要保持標準體重,一定要多做運動~

我每天落公園,最少2小時急步行,就算初1,2,3 也照去走~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 18-2-19 06:10

我每天落公園,最少2小時急步行,就算初1,2,3 也照去走~:heh ...
我唔係因為要保持體重而唔食肉架
係幾年前一個BK朋友癌病過世,有少少情緒影響之餘,佢生前成日同我講,癌細胞好鍾意食肉。。。跟住我就想戒肉,加上情緒影響無乜胃口

我有個男性朋友,唔係信教,係食素,仲要連雞蛋同奶都唔食,佢話好殘忍

唔好以為每個人唔食肉係因為想減肥至得架

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

stkyo 發表於 18-2-19 06:26
係幾年前一個BK朋友癌病過世,有少少情緒影響之餘,佢生前成日同 ...

我是同樓主講的~

多菜少肉,均衡飲食,身體才健康~

tom_s18    發表於 18-2-19 09:19

買基金真係好傷

珍珠宮

回覆樓主

我呢兩三個月極少食肉,菜都係烚熟,瘦咗一個碼。
肥瘦唔敢肯定,但我想講,嗰排放d屁都唔臭既

象牙宮

大力大力 發表於 18-2-19 06:41
我是同樓主講的~

多菜少肉,均衡飲食,身體才健康~

你回覆我,我會以為你同我講

不過通常啲人開post話想戒乜減肥,我都係建議均衡飲食同運動,但見樓主無咁問,淨係問體重同皮膚

珍珠宮

大力大力 發表於 18-2-19 06:10

我每天落公園,最少2小時急步行,就算初1,2,3 也照去走~:heh ...

請問你呢一個係邊個apps

侯爵府

醒目開學勳章

stkyo 發表於 18-2-19 06:50
你回覆我,我會以為你同我講

不過通常啲人開post話想戒乜減肥,我都係建議均衡飲食同運動,但見樓主無咁 ...

係呀,我唔水減肥呀。
我有咁嘅疑問因爲一直認為話食素好,皮膚好,身型好,又健身好。但見近期又有人話食素唔好,我好懷疑,我想了解下真係食過素嘅人有冇咩改變。

大宅

虎到金來勳章

春卷 發表於 18-2-19 07:25
係呀,我唔水減肥呀。
我有咁嘅疑問因爲一直認為話食素好,皮膚好,身型好,又健身好。但見近期又有人話食 ...

我朋友近呢兩年改食素,皮膚好左,但肥左好多,佢話食多左飯喎!但身體好左係真,好少見佢傷風感冒果d,

用戶要求終止服務

回覆樓主

拎個中間位,要做運動、心情好、飲食均衡,身心自然健康,要配合好多嘢,單單食素好唔好好難一概而論,你可以先介牛肉或豬肉試下

象牙宮

春卷 發表於 18-2-19 07:25
係呀,我唔水減肥呀。
我有咁嘅疑問因爲一直認為話食素好,皮膚好,身型好,又健身好。但見近期又有人話食 ...

我諗要睇埋其他野,好似我戒食肉個陣情緒唔係幾好,所以經期亂,啲斑係咁標出嚟,皮膚真係唔多好,我最初以為更年期添呢兩年面色好番好多

點戒都好,一定要注意補鈣

我朋友全素,不過係男人,佢有玩划槳船,所以身型唔肥,啲肉仲好firm,男人嚟講皮膚算OK

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

可愛教主2 發表於 18-2-19 07:14
請問你呢一個係邊個apps

上面是三星免費apps (Samsung Health) ,下面是小米手環2 ,两個都有用,現在也在公園了,這幾天得小貓三幾隻,沒什麼人~

子爵府

stkyo 發表於 18-2-19 06:26
係幾年前一個BK朋友癌病過世,有少少情緒影響之餘,佢生前成日同 ...

我有個朋友就係怕癌症
全年三餐只食蕃薯
係全年!!
總之一開口埋口就係講蕃薯有幾有益
連生果都話生食係錯既
又話乜乜陰陽菜唔可以混埋一齊煮
平時約佢食飯時
佢會帶幾條蕃薯出來食
去旅行都係甘

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天使之心02 發表於 18-2-19 08:21
我有個朋友就係怕癌症
全年三餐只食蕃薯
係全年!!

呢個好極端 佢好有恒心和決心,好難做到咁,出面咁多好嘢食

珍珠宮

減齡達人勳章

你在香港寺廟見到D師姑, 和尚, 有幾個瘦的?

tom_s18    發表於 18-2-19 09:21

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

野原美冴 發表於 18-2-19 08:27
你在香港寺廟見到D師姑, 和尚, 有幾個瘦的?

買基金真係好傷

首頁
12345...6

尾頁

跳至