自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

peonica 發表於 18-2-19 15:03
身邊有個極頑固素友,蛋奶菇豆唔食,瘦到無力手震,皮膚差到無曬膠原出紋,個樣同同齡比老十年。

所以食素 ...
我都識一個極頑固素友,上我屋企連聞到我食肉醬意粉都發晒癲嗰種(大佬,我自己屋企食咩都要你管?)。佢一啲都唔瘦,亦唔見皮膚好,個樣比實際年紀老5+年,可能因為食埋啲中式酸甜齋之類,又日日食好多蛋糕甜品,我個人覺得仲唔健康。

侯爵府

醒目開學勳章

Ononluk 發表於 18-2-19 14:01
食素學問好大,要做到營養均衡唔容易,如果連蛋奶都戒更難。特別要注意蛋白質丶油丶鈣丶鐵嘅吸收。平時要選 ...

認同

侯爵府

醒目開學勳章

osmanthus 發表於 18-2-19 15:14
我都識一個極頑固素友,上我屋企連聞到我食肉醬意粉都發晒癲嗰種(大佬,我自己屋企食咩都要你管?)。佢一 ...

.......不過嗰啲甜酸齋真係好無益,油淋淋

子爵府

回覆樓主:

我試過兩個月食素同白肉,其實好難頂。太多菜又寒涼,生食更加,體質應付唔到。最慘係飢餓感太強,成日肚空空,狂飲麥皮充飢,食到口寡。

子爵府

auntie_big 發表於 18-2-19 14:37
咁可能之前更差吧

錯!未食前皮膚又白又滑
之前個個贊佢皮膚靚
食左半年蕃薯後皮膚已經又乾又黃
佢話皮膚黃係排緊毒素

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

食過一年,冇肥冇瘦。

寶石宮

2023年兔年勳章

大力大力 發表於 18-2-19 05:57
我認識一個朋友,食了十年素,但是一個大肥佬~

尤其齋菜,很多都是用油炸的,又超重澱粉質~:hehe ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Jameskey 發表於 18-2-19 16:29
我試過兩個月食素同白肉,其實好難頂。太多菜又寒涼,生食更加,體質應付唔到。最慘係飢餓感太強,成日肚空 ...

奇怪,我每天食很多菜也不覺寒涼,每日最少2斤菜,近日以白菜為主~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 18-2-19 06:10
一句到尾,要保持標準體重,一定要多做運動~

我每天落公園,最少2小時急步行,就算初1,2,3 也照去走~:heh ...

大力好叻急步行二小時

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 18-2-20 07:49
奇怪,我每天食很多菜也不覺寒涼,每日最少2斤菜,近日以白菜為主~
...

每個人體質唔一樣,或者你係熱底,所以每日食2斤白菜都ok。
我自己係寒底,食得多寒涼嘅蔬果,胃就會開始痛,每次咁樣睇中醫,次次都比中醫師話,叫我唔好食咁多,但偏偏我又勁鍾意食菜和水果。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 18-2-20 07:49
...

每個人體質都唔同,的確大部份疏菜係屬於寒涼,但係煮熟咗有啲會變溫性,建議煮嘅時候加疆,同埋卑胃虛嘅人一次都唔好食咁多菜

https://www.google.co.uk/amp/s/womany.net/articles/5657/amp

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

maymaysheep 發表於 18-2-20 08:31
大力好叻急步行二小時

今早己走了萬多步~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

2018復活節勳章

唔食肉聽講個人會精神D,唔知真定假

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有d齋菜係麵粉附皮做(齋雞齊鸭等)或油炸,仲有芋頭做魚。如揀呢d食,當然唔會瘦。

如吃瓜菜豆類就冇咁多淀粉質和油。但如暴食又唔做運動,一样係肥。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Moti 發表於 18-2-19 08:45
你意思係家姐食咗好多年素但好肥!?

我同事都係,好肥,加濕疹皮膚
想素就素啦,唔需要理由

大宅

回覆樓主:

食素好,但好小地方有,搵食好煩。酸齊,炸,油多那些我破壞素的真,我又不會食。素菜我係食菜,豆,瓜,生果,飯等.....要清

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實食素係會比較老係有原因,之前成日話想皮膚好要戒甜,係因為人體內有個叫Human growth hormone可以要黎抗衰老,遇甜佢就減小架喇
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

男爵府

大力大力 發表於 18-2-20 08:55
今早己走了萬多步~

依家好多人都好少運動,包括我自己,真心欣賞你堅持做咁多運動,有恆心,唔係好似好多男人咁淨係識打機,無所事事,所以機會是留比你呢類人的,要加油

首頁

尾頁

跳至