自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

做運動!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

OKC 發表於 18-2-19 12:37
年底越大,人瘦面又下陷,更顯老同殘,乾;做hifu 無乜用,因為無肉拉唔起。面色唔好,瘦人就似有病。

但 ...

醫生建議我增肥,但我已經食好多嘢

伯爵府

回覆樓主:

我都想增肥5kg, 但真係食唔落, 食左又唔消化, 飲營養奶又多痰, 唔知點好

公爵府

最惨莫過於增左幾磅,食滞晒都只肥肚腩。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

羨慕,難為我地吸多啖空氣都易肥但係唔知原來增肥都咁難,樓主係咪唔喜歡吃的人

伯爵府

吹吹水 發表於 18-5-5 17:26
飲米水,好快肥
米同水既份量係大約幾多呀?

例如煲一碗米水, 要用幾多米?

禁止訪問

琥珀宮

Hanayori 發表於 18-2-19 15:49
我最差係165cm高, 只有 43kg, 夏天唔敢著短䄂, 要食增肥丸先改善,曾經以為呢世唔會長肉,生完都好快瘦返, 但 ...

我係步入5字頭新陳待謝慢咗終於肥咗過100磅,個個朋友都覺得我而家先正常,但我唔慣有個肚腩,連我囡都笑我「baby is coming 」

男爵府

我由細到都大都好瘦,中學得80幾磅
出來做野得90
一直重唔到,我正常食量,lunch飯盒份量比男同事更要大
開始步入30歲 返工又由朝坐到晚
現在終於103磅!人生最重的時刻
但上身仲係好薄,膊頭舊骨都係突起,著唔到背心
咁到底重大係邊呢?就係個肚腩明顯大左好多
家人都留意到 但我想平均,唔係想肚腩大

伯爵府

我食量不大, 發覺食得健康就更難增肥.

要肥就要靠油靠甜 .... 咁樣, 未肥已有三高 ....

白飯本身已吃不多, 又怕血糖升, 又話要加糙米 .... 更加食得少.

我煮米70g, 白飯一大碗都只係 250kcal, 加條三文魚柳 120g 都又只係 200kcal 左右. 一餐咁樣都肥唔到啦. 就算食雞食豬食牛, 食瘦去肥其實都係無幾多 kcal.

飲營養奶我就惹痰飲唔到.

易入口我發現有美心排包, 2塊半左右 100g 已有 328 kcal.

黑芝麻粉 25g 都有 15x kcal <---- 呢個算高 kcal, 易入口又健康.

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

會不會是腸道健康吸收不好?

唔建議你暴食,最好都係睇下中醫,調理下,或見下營養師

珍珠宮

Chamo 發表於 18-5-24 13:47
我食量不大, 發覺食得健康就更難增肥.

要肥就要靠油靠甜 .... 咁樣, 未肥已有三高 ....

係呀!健康飲食好難肥,我食緊類固醇藥物,令我雖然好瘦,還要計埋脂肪比例都是唔達標,但膽固醇好高,現在要食降膽固醇藥,但醫生都無叫我戒口,叫我可以食嘅就盡量食,因為增磅更重要。
但我又唔食得麵包,餅嗰類易肥食物,真係好頭痛!
有朋友話早餐食飯,好有益,但真係唔多習慣。

伯爵府

wan_sosin 發表於 18-5-25 13:11

係呀!健康飲食好難肥,我食緊類固醇藥物,令我雖然好瘦 ...

我好瘦, 但膽固醇及空腹血糖都嚮警示.

你飲唔飲到奶? 因為營養奶一盒 237ml 都有 250kcal.

牛油果係好既膽固醇, 我 search 過話一個有 320kcal, 我買細細個那些, 食一個當有 160kcal.

咁你平日多數食咩吸收 kcal?

伯爵府

回覆樓主:

人到中年,新陳代謝減慢,唔洗增都會肥

珍珠宮

Chamo 發表於 18-5-25 15:18
我好瘦, 但膽固醇及空腹血糖都嚮警示.

你飲唔飲到奶? 因為營養奶一盒 237ml 都有 250kcal.

營養奶我之前飲了幾個月,飲到唔想再飲,現在飲普通鮮奶。
牛油果我都想買嚟食,但難買得靚,我樓下間細百佳直情無得賣

伯爵府

wan_sosin 發表於 18-5-25 15:27
營養奶我之前飲了幾個月,飲到唔想再飲,現在飲普通鮮奶。
牛油果我都想買嚟食,但難買得靚,我樓下間細百 ...
營養奶你飲到就飲啦. 努力呀.
依家想増肥. 飲一盒奶=食一大碗白飯, 易入口好多.

珍珠宮

Chamo 發表於 18-5-25 15:31
營養奶你飲到就飲啦. 努力呀.
依家想増肥. 飲一盒奶=食一大碗白飯, 易入口好多.
...

咁都係,可能好過熱辣辣食飯,天氣熱,胃口都差,冬天去增肥才是好季節

首頁

尾頁

跳至