論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

whocareaboutme 發表於 18-2-19 17:51
係印呀!jm唉,我第一次請工人,今次當俾錢買教訓。同埋可能佢嫌我督促佢做嘢,因為我見佢每日7點起 ...

唔mean呀! 可能開頭幾個月無比時間表,宜家比,工人唔多鍾意,但都唔駛話唔做,明天開工可以叫agent同佢傾吓,如果工人真係唔做,叫佢比辭職信一個月通知,比你有時間揾過新工人!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

whocareaboutme 發表於 18-2-19 17:57
Jm,即係如果明天20號炒佢,要俾$4310+($144x20)+($144x3)+$100同埋機票,對嗎?

我係咁計。但有時4寫5入,D工人會計到足。

大宅

whocareaboutme 發表於 18-2-19 16:34
Jm,我地唔係介意果幾封利是,頂盡咪一千幾百,而係呢個人小小事已經攞著數,計到盡佢嚟咗半年已 ...

我工人印印九月尾到,至今是我九個工人中最滿意的一個,佢做到我以前工人做不到的。我感恩。亦系第一次請印。我封左一千元利是過佢

大宅

lui 發表於 18-2-19 19:01

我工人印印九月尾到,至今是我九個工人中最滿意的一個,佢做到 ...

對,做到嘢嘅真係唔介意俾多少少,winwin雙贏嘩~jm,你請到第九個,一定已經身經百戰,有冇咩心得分享下

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-19 18:36
我係咁計。但有時4寫5入,D工人會計到足。

明白,thx jm

大宅

whocareaboutme 發表於 18-2-19 19:40
對,做到嘢嘅真係唔介意俾多少少,winwin雙贏嘩~jm,你請到第九個,一定已經身經百戰,有冇咩心 ...

我以前全是菲。都有一個好,不過頂唔順我媽,一年自己辭職,至今我們還在Fb 有contact .佢去了加拿大。我不喜歡鬧或不停order 工人。我喜歡他們自動波(佢地好少)我day 1俾每日和每週清潔清單。我會check 地方乾淨否,如不叫佢明天清潔過,我用tissue 示範有幾乾淨,佢要心服口服。呢個印,我加多d工,每天吸所以床上用品。話阿sir要求高,等佢知道。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

whocareaboutme 發表於 18-2-19 19:41
明白,thx jm

唔使客氣, 大家都受緊氣。

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-19 17:51
係印呀!jm唉,我第一次請工人,今次當俾錢買教訓。同埋可能佢嫌我督促佢做嘢,因為我見佢每日7點起 ...
D 工作唔辛苦,每樣工作時間好鬆動,屋唔大,又唔使凑返學,放學,又唔係主力凑BB,我諗主要唔like 太太係屋企,佢哋懶慣
此印姐是新到海外嗎?

大宅

karshing 發表於 18-2-19 18:11
唔mean呀! 可能開頭幾個月無比時間表,宜家比,工人唔多鍾意,但都唔駛話唔做,明天開工可以叫agent同佢 ...

其實第一日上班已經俾咗時間表,只係最近鬆曬,所以我先重新再寫remind佢。我個agent嘥鬼氣,之前因為工人態度差同湊BB問題,叫agent同工人傾下啦,點知佢答我其實我同佢傾都無乜用,不如你地自己同佢講,將個波交返俾我

大宅

lui 發表於 18-2-19 19:54
我以前全是菲。都有一個好,不過頂唔順我媽,一年自己辭職,至今我們還在Fb 有contact .佢去了加拿大。我 ...

話佢哋唔啱,佢哋總有籍口解釋,解釋唔到就say sorry然後喊,好似我蝦佢咁,所以我都無乜鬧,只係不斷提,不斷提,可能佢嫌我煩管住佢

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-19 20:47
唔使客氣, 大家都受緊氣。

對,正一俾錢買難受。仲有想請教下,炒佢果日係咪可以check埋佢行李先放行?

象牙宮

whocareaboutme 發表於 18-2-19 21:45
對,正一俾錢買難受。仲有想請教下,炒佢果日係咪可以check埋佢行李先放行?
...

可以。但若佢知你邊百炒佢, 實會事先搬走想偷的野。 就算睇佢行李有偷你的野, 十個有九個半唔會報警。 心軟。
因我以前D衰工人, 唔見好多野, 但媽唔會睇, 亦心軟, 唔拉佢。

大宅

細姐姐 發表於 18-2-19 21:12
D 工作唔辛苦,每樣工作時間好鬆動,屋唔大,又唔使凑返學,放學,又唔係主力凑BB,我諗主要唔like 太太係 ...

工作真係唔多兼易做,尋日佢放假,婆婆嚟幫我手湊BB,我就自己做每日order工人做嘅嘢,根本認真做的話,好多事都可以提早完成,係佢hea做而已。於是我重新寫一次時間表remind佢,希望佢醒水,偷懶都唔好偷得太過份,點知佢即刻話唔做。
佢之前係香港做過3個完約,最近一次2年前返去生B,再嚟我度打工。算海外對嗎?
頭先瞓教前,我問佢幾時俾信我,佢話等下次放假,我話你又話屋企有事要返去,唔急架?佢話ok,一個月通知呀嘛根本又係想趁呢段時間揾過份工

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-19 22:03
可以。但若佢知你邊百炒佢, 實會事先搬走想偷的野。 就算睇佢行李有偷你的野, 十個有九個半唔會報警。 ...

係,老人家多數諗多一事不如少一事,好似我媽咁嚟親垃圾都幫工人掉埋,碗又唔好意思叫佢洗聽日開始我會check清楚啲貴重嘢,鎖好,以防佢呢個月螞蟻搬家

象牙宮

whocareaboutme 發表於 18-2-19 23:48
係,老人家多數諗多一事不如少一事,好似我媽咁嚟親垃圾都幫工人掉埋,碗又唔好意思叫佢洗聽日 ...

通常我地放工人一馬, 除非偷到好值錢。亦縱到工人任偷。

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-19 23:41
工作真係唔多兼易做,尋日佢放假,婆婆嚟幫我手湊BB,我就自己做每日order工人做嘅嘢,根本認真做的話,好 ...

3 個完约,old seafood 喇!

有6年經驗嘅,根本唔使time table ,係肯做嘅,自動波啦!

依d 工人,唔使恨

唔做就把!

水晶宮

細姐姐 發表於 18-2-20 00:37

有6年經驗嘅,根本唔使time table ,係肯做嘅,自動波啦!

old sea food通常都有自己一套。 有d習慣已經生根, 好難改變。

我嗰個都係old sea food, 我無比時間表佢。

外傭未黎時, 都有寫定時間表。但諗諗下都係唔比, 只講我要求係乜, 邊樣重, 邊樣輕。

因為寫時間表比old sea food好似唔信任佢地既專業(但可能對其他old sea food唔work)。

我自己諗只要做到要求, 就唔需要比時間表(即指定時間做邊樣野)。總之係“目標為本”。

好彩, 到目前為止外傭姐姐表現都算唔錯。
天空之城, 快樂之地

子爵府

你的時間表好容易比人以為你個工人由朝到晚不停手,但其實仔細讀除左煮食會需要多少少時間之外,其他工作加埋最多最多最多2個鐘之內可以完成了,個工人應該好輕鬆至真

大宅

細姐姐 發表於 18-2-20 00:37

第一次請工人,冇經驗,以為完約就好。依家諗深一層,佢分别喺三個家庭做三個約,如果係好應該續約,人地唔會兩年完約就掃佢走再請都唔知點揀好,jm你有冇好嘅建議?

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-20 10:43
第一次請工人,冇經驗,以為完約就好。依家諗深一層,佢分别喺三個家庭做三個約,如果係好應該續約,人地 ...

請工人真係撞彩!
香港old seafood 唔請

全新海外,都未必一定聽,話,我上一個全新印,仲偷介指去當,古古惑惑,大話連编

再上一個香港經驗,回印尼後,再來港,40幾,又矮又廋,滿面班,放假去湾仔做G

唔係我揀工人,係工人揀我,d 工人嫌我屋大,但我家只两個大人,冇貓冇狗,冇老冇嫩,只是清潔,不用煮飯,我煮,d 本地完约都唔願做,我講晒我要做嘅嘢,佢願意就嚟做啦!

而家依個30歲印,佢話10幾歲時去過Singapore, 又嚟過香港一年,係冇完约,佢話係舊工人返去僱主家(我諗你係好嘅,僱主唔會揾返舊嘅),之後,结婚,婚後去Saudi Arabi, 生两個女,再去台灣

我舊年請人時,就只有佢肯做,佢話Saudi 6 個人,間屋仲大,就是但啦!我請佢時,最不安係佢香港唔完约,但都係撞彩,又睇吓點啦!

So far, 10 個月,佢冇要求,冇博咀,都肯做,但係死蠢,做野唔用腦,冇樣嘢會記住,樣樣都忘記,忘記!所以我明點解佢上次香港唔完约,如果嗰家庭有细路要凑返學,整早餐,買餸煮飯,一脚踢,佢係冇可能記得住细路仔返學d routine!

總之,佢就要叫先識做,唔會用眼去睇,用腦去諗!

首頁

尾頁

跳至