論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-20 19:46
咁我唔知,但知若明日炒, 衰工人會有14日留港, 唔會即走。 呢I4日, 工人可揾工。 若揾到, 工人會重新ap ...

就算要佢返印尼等新工,佢咪當遊機河我地僱主真係好蝕底。

大宅

回覆樓主

尋日話辭職,今日做事已經唔上心上朝跌晾衫棍,下晝洗BB衫俾我奶奶見到佢瞓住洗,夜晚煲BB粥,煲到水咁,畢到畢唔起個仔無得食,話咗佢兩句,唔望你連sorry都無句。

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-20 20:35
Contract寫呢個地址,揾過應該係泗水。有錯請更正
你睇吓passport copy, 應該有個大埠名
行李,两睇啦!

法例冇規定要買,绝d 可以唔買

偷介指印我冇買

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

whocareaboutme 發表於 18-2-20 20:39
睇咗air Asia,$1300到吉隆坡轉機Jm,要唔要包佢行李架?

鞋, 比著我, 衰到要炒, 我梗唔包行李啦, 但你知D衰人, 一哭二餓三上吊, 通常心軟比20 kg. 亦衰到去勞工處告你。 你耍夠心硬去同佢死過。 而衰工人亦奪命追魂call disturb you. 你頂得順無?
我炒肥廢人, 佢要我比reference letter, Pa death certificate. I said Pa death certificate,you have no authority to look. 一日幾次追魂。 我企硬, 係唔比。

咁呀, 比10kg, 唔好話無比。 轉機轉到昏。 no meal.

大宅

細姐姐 發表於 18-2-20 22:06
你睇吓passport copy, 應該有個大埠名
行李,两睇啦!

Jm, 請問是否passport上place of birth果行?

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-20 22:38
鞋, 比著我, 衰到要炒, 我梗唔包行李啦, 但你知D衰人, 一哭二餓三上吊, 通常心軟比20 kg. 亦衰到去 ...

好,豪10kg俾佢多謝jm你答我咁多問題,希望明天順順利利送走佢

大宅

whocareaboutme 發表於 18-2-19 16:43
多謝jm回覆Sorry,我講得唔清楚,我係想話工人舊年9月7日先嚟,係咪要按比例計返大假俾佢?我先生想 ...

如果佢辭職,你可以叫佢和你協議提早離開。即走,你不用補錢,只計大假機票等。不過記得你倆要簽協議書。agent 會有。我試過。

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-20 23:46
Jm, 請問是否passport上place of birth果行?
有一行issuing office, 估計到佢應該返去邊處

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

whocareaboutme 發表於 18-2-20 23:53
好,豪10kg俾佢多謝jm你答我咁多問題,希望明天順順利利送走佢
...

一切順利, 唔使客氣。 記住炒完, agency或你, 會fax份通知書比Immigration,No.21579181, 記住你自己寫封complain letter投訴工人。
你要親手fax. 唔好指意agency.
一張白A4纸, 可中英齊寫。

To: Immigration
Date
Contract Number
工人名

我要投訴此工人

點衰法

1)
2)
3)
4)

Thank You
你全名, 電話
你簽名

大宅

回覆樓主

樓主,今日炒人順利嗎?

子爵府

whocareaboutme 發表於 18-2-19 16:43
多謝jm回覆Sorry,我講得唔清楚,我係想話工人舊年9月7日先嚟,係咪要按比例計返大假俾佢?我先生想 ...

我炒過2個工人都係即刻補錢俾佢走,眼冤都係其次,主要有小朋友,佢有心搞事就好危險,你知有d工人反轉豬肚真係理得你,所以我係唔會俾呢個有危險既機會發生,起碼安心d

首頁

尾頁

跳至