0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝就來滿月,我想餵人奶但囝囝完全唔啜我奶,做左全泵媽,點可以令佢啜我奶?
佢再唔啜我打算佢滿月就轉奶粉。

複式洋房

pokebb 發表於 18-2-19 15:04
囝囝就來滿月,我想餵人奶但囝囝完全唔啜我奶,做左全泵媽,點可以令佢啜我奶?
佢再唔啜我打算佢滿月就轉 ...

我嗰個都係埋唔到身,我一路都係泵,但奶量永遠追唔上佢食量,而家人奶就好似甜品咁比佢食。我都因為餵奶呢個問題搞到情緒有問題,最後本住谷就泵有就餵,盡咗力

複式洋房

Lufu 發表於 18-2-19 15:35
我嗰個都係埋唔到身,我一路都係泵,但奶量永遠追唔上佢食量,而家人奶就好似甜品咁比佢食。我都因為餵奶 ...

你已停左泵奶?
我泵奶泵到痛,呢幾日開始隔5個鐘先泵一次,慢慢拉長時間泵,等收奶。

複式洋房

pokebb 發表於 18-2-19 16:16
你已停左泵奶?
我泵奶泵到痛,呢幾日開始隔5個鐘先泵一次,慢慢拉長時間泵,等收奶。
...

我而家得閒就泵,有時4粒鐘,有時6粒,試過最長8粒,開頭6粒都谷,而家8粒都未谷到好痛,奶量愈來愈少喇,我都諗住掛靴喇! 好佩服人奶媽媽,真係一條好難行既路

別墅

pokebb 發表於 18-2-19 16:16
你已停左泵奶?
...

我全泵.泵左甘耐未痛過(塞奶例外).你痛應該系喇叭吾岩size

複式洋房

SiuWai0806 發表於 18-2-20 03:01
我全泵.泵左甘耐未痛過(塞奶例外).你痛應該系喇叭吾岩size

你泵完乳頭唔會腫痛?

別墅

Lufu 發表於 18-2-20 04:59
你泵完乳頭唔會腫痛?

剛泵完一定會有小小漲大左.但吾會痛

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果你真係仲想餵人奶既話,一定要等佢啜你個奶頭吖。等佢肚餓d先,再俾佢食,然後平時得閒,都俾佢食下

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-2-20 08:10
如果你真係仲想餵人奶既話,一定要等佢啜你個奶頭吖。等佢肚餓d先,再俾佢食,然後平時得閒,都俾佢食下 ...

但佢真係唔肯啜,擺埋去佢就喊

複式洋房

Lufu 發表於 18-2-20 08:47
但佢真係唔肯啜,擺埋去佢就喊

我b開頭啜兩三下,之後就喊或者瞓。完全唔再啜。

別墅

回覆樓主

其實依家都仲細,佢應該只係唔夠力啜,我b都兩個幾月先成功全埋身

子爵府

回覆 Lufu 的帖子

我個女直情係推開我,連我泵的奶都唔食,個幾月已經厭奶,每次餵奶都打扙咁,所以我掛靴了,收奶中。

之前泵完個乳頭都好痛。

複式洋房

Ngamimi 發表於 18-2-21 15:58
其實依家都仲細,佢應該只係唔夠力啜,我b都兩個幾月先成功全埋身

感覺佢鐘意奶咀,因為方便,又慳力。

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 18-2-21 16:38
回覆 Lufu 的帖子

我個女直情係推開我,連我泵的奶都唔食,個幾月已經厭奶,每次餵奶都打扙咁,所以我掛靴 ...

好選擇

子爵府

回覆 pokebb 的帖子

禁止訪問

別墅

pokebb 發表於 18-2-21 18:29
感覺佢鐘意奶咀,因為方便,又慳力。

我b個時係醫院一直飲奶樽又黃,次次啜幾下又訓,過一陣又爆喊。一飲過奶樽係會難啲

複式洋房

Ngamimi 發表於 18-2-21 22:33
係我b個時係醫院一直飲奶樽又黃,次次啜幾下又訓,過一陣又爆喊。一飲過奶樽係會難啲
...

情況同我差唔多,阿b係醫院補完奶返來,就唔再啜。

珍珠宮

回覆樓主:

唉,我有奶佢唔食得,食人奶嘔,特別奶唔嘔,而家好心痛

複式洋房

回覆樓主:

我個bb一出世第二日就去左兒科搞到有1,2日都係無得食人奶(1黎我未上奶,2黎佢原本只係講去兒科做檢查點個第二日都未返到黎,之後重話唔會反黎,要留係兒科) 頭幾日先得1,2ml人奶最勁都係出院前10ml,但佢係兒科已經飲奶粉飲到30,出院前2日已經要飲40-45ml, 追極都未追到佢奶量,餐餐埋身食一輪之後再俾1,2安士奶粉,想唔補都唔得佢唔肯訓重要喊!我已經食好多飯,炒米水,通草王不流行豬手湯!係屋企餐餐埋完身補完奶粉再用手動泵泵下d奶,其實無咩淨!佢而架成日食食下訓着,有時唔舒服飲餐奶搞成2.3個鐘,最快都要個半鐘!我想全人奶所以d喂奶時間搞到好亂,但餐餐都奶粉為主!有無人知食吽可以爆奶架?我頭一胎!

首頁

尾頁

跳至