自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jolps 發表於 18-2-19 17:48
你有冇更換付款方式呀? 按付款後出現的QR code 下面, 有 "更換" 兩字, 按入去, 便會出現幾個付款方式, ...
信用卡

侯爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

tansyneko 發表於 18-2-19 17:58
梗係唔係

因為之前收利是,要認證先收到,所以我以為要認證先用到錢包

子爵府

emilylam 發表於 18-2-19 17:56
會唔會你set左密碼? du左code後會叫你輸入密碼付款,而你無輸入密碼令到失敗呢?(可以設定每次付款都輸入密 ...
set左唔駛密碼

水晶宮

carlychoy 發表於 18-2-19 17:31
聽講無綁信用卡就要實名認證,綁了信用卡就不用實名認證

香港錢包唔洗實名,用信用卡就得,大陸錢包先要大陸銀行戶口和大陸手機號,反正我兩個都有,因大陸同事群組會發紅包,我唔認證收唔到搶唔到紅包㗎

水晶宮

雨嫣 發表於 18-2-19 18:00

大陸錢包先係,香港錢包唔洗

水晶宮

carlychoy 發表於 18-2-19 18:00
set左唔駛密碼

咁真是唔知點解了,你聯絡微信問下

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

emilylam 發表於 18-2-19 17:56
會唔會你set左密碼? du左code後會叫你輸入密碼付款,而你無輸入密碼令到失敗呢?(可以設定每次付款都輸入密 ...

順便問埋你點樣set到信用卡支付$500以上才要密碼?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

carlychoy 發表於 18-2-19 18:00
set左唔駛密碼

係咪要你set pwd先比你用? 因為security問題!
放下自在

侯爵府

same! (交易存在風險)

我用tap & go, 以為那張card 要實名(但一直可online shopping的)。

===
我上ID, 一個星期也沒結果。

最離譜,打hotline 問,居然什麼也看不到。 (支付實一上ID, 看到的)。

===

我日日 email嘈 (他們說24 小時可實名認證的)(他們日日也說看不到我ID! apps上完,email又要上。我堅拒)

3-4 天才ok!

跟手,信用咭也ok了!

===
但,我display 的brightness 的確好低(< 40%)。( 無人提我要較光d )

===
老實,WeChat 堅信不過。支付實我全家有6 個accounts, 沒問題的。

侯爵府

emilylam 發表於 18-2-19 18:03
大陸錢包先係,香港錢包唔洗

香港早排用wechat付款買$100回贈$50就係咁,我一直無認證同綁卡,所以用唔到錢包功能,朋友話要認證先得喎,同埋人地比紅包我都係,唔認證收唔到

至於國內wechat我就綁咗卡,所以收到紅包

琥珀宮

雨嫣 發表於 18-2-19 18:00

唔駛喎,我收利是都唔駛認証呀

大宅

回覆樓主

我上次去Aron都比唔到,話存在風險,完全唔知點解⋯ 之前一田都得

子爵府

lovkaka 發表於 18-2-19 18:44
我上次去Aron都比唔到,話存在風險,完全唔知點解⋯ 之前一田都得
...
我連存在風險呢句說話都無齋話失敗

侯爵府

lovkaka 發表於 18-2-19 18:44
...

Aeon我用到呀,不過我有實名認證同綁卡,唔知關唔關事

侯爵府

tansyneko 發表於 18-2-19 18:38
唔駛喎,我收利是都唔駛認証呀

國內要綁卡或認證先收到紅包,香港我就唔清楚,但因為當時只想用到優惠,所以我就照朋友教實名認證囉

水晶宮

carlychoy 發表於 18-2-19 18:08
順便問埋你點樣set到信用卡支付$500以上才要密碼?

唔洗set...好像過500蚊微信就要你輸入密碼,安全d呱,如你想更安全咪設定每單都輸入密碼囉,我係咁,每次微信支付都要我輸入密碼,我個人覺得安全d

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

emilylam 發表於 18-2-19 18:01

香港錢包唔洗實名,用信用卡就得,大陸錢包先要大陸銀行戶 ...

有香港錢包的話,叫大陸親友發個1蚊紅包俾你就開到大陸錢包了,亦可以搶到大陸群組紅包。唔需要綁大陸銀行戶口

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

emilylam 發表於 18-2-19 18:55
唔洗set...好像過500蚊微信就要你輸入密碼,安全d呱,如你想更安全咪設定每單都輸入密碼囉,我係咁,每次 ...

我想設定每次都要密碼,請問應該點做?

伯爵府

回覆樓主

有些微信商戶只限「中國內地人身份」才能du到。

例如早前萬0,話用微信付款買康營樂40+奶粉有優惠。但細字原來只限「中國內地人身份」才有此優惠。

所以微信不單分香港錢包、內地錢包,甚至香港/國內的身份也會影響。

再早前,759也只接受國內登記戶籍的微信支付。

首頁

尾頁

跳至