婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果62生前有物業只寫c6名,變賣後要分比99嗎?或平均分埋比佢的兄弟姐妹?

別墅

conbella 發表於 18-2-19 20:33
如果62生前有物業只寫c6名,變賣後要分比99嗎?或平均分埋比佢的兄弟姐妹?
...

層樓得您老公名 分唔分俾奶奶係您個人決定啦

小肥楊    發表於 18-2-23 12:23

珍珠宮

你老公自己决定,男家嘅事新抱最好唔好理,因為始終都是外人

peggypeggy820    發表於 18-2-24 11:01

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

要睇當初你老爺意向,而家要睇你老公想法。

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

c6有份供嗎?人情上如果老公死了,老婆應該都有一份掛……

男爵府

就咁樣一句好難判斷, 如果只講法律, 層樓得你C6一個人名, 即使62在生, 你唔比番62 都仲得。

但事實係點, 好睇之前62嘅安排同埋意願。
假設物業本身完完全全係屬於62 嘅, 即係仔女無份供過,而為咗某D 原因要寫你C6名(例如為做文件方便, 又或者62買時怕年紀大等等), 而62又無留低遺囑, 一般應該比99。

所以好睇點解層樓會寫你C6名

公爵府

寫您C6名的原因係咩?
如果講明留比佢, 佢可以一蚊都唔分比人.

但如果係話用佢名來HOLD, 就應該分番比其他人.

我媽D錢在我手, 我只是幫佢管理, 佢有一日要走, 我會分番出來........

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

樓主需要比多D資料, 如你C6 出左幾多首期, 供左幾多, 物業宜家邊個住緊同其他人有無幫手供等等

如果唔講任何孝義感情, 寫到明只有C6一個當然有權唔分比任何人啦, 問題係你地做唔做得出呢?

子爵府

回覆樓主:

c6有冇份供都唔洗分俾人。你c6落咗名,佢再買樓要俾雙倍印花稅。你c6已 suffer咗。

珍珠宮

回覆樓主:

勸你都唔好理, 由得佢地自己諗,唔係你以後有排煩, 我就是一個例子了!

子爵府

回覆樓主:

如你老公只是掛名,無出過錢,有良心嘅未~99佔50%,仔女佔50%

禁止訪問

伯爵府

汽水餅 發表於 18-2-21 22:49
如你老公只是掛名,無出過錢,有良心嘅未~99佔50%,仔女佔50%

翡翠宮

回覆樓主:

我會分,除非老爺多$; 各人已經繼承左不同既錢財
如果只係我一個有,我會分番出去,啱吾啱key 係另一回事,做人要公道。

子爵府

回覆樓主:

點解只得你c6名唔講
你c6有無份供唔講
62生前有無講點處理唔講
叫人點答你呀

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

比我就唔理啦, 新抱始終係外人
但會私底下同C6講交返比99

好仔不論爺田地

大宅

馬爾太 發表於 18-2-20 15:21
c6有冇份供都唔洗分俾人。你c6落咗名,佢再買樓要俾雙倍印花稅。你c6已 suffer咗。
...

但呢道幾乎一面倒的要分哂出黎,點算呢?

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不如問你老公想點仲好啦…
唔分邊個照顧99先???因咩事唔分??因咩事想分??

翡翠宮

conbella 發表於 18-2-24 13:01

咁你兩公婆死吾分咪得囉
洗乜理網友嗡乜

子爵府

conbella 發表於 18-2-24 13:01

站係道德高地就梗係叫你分返出嚟啦!實際情況係落咗名,再買樓要貴好多!其他兄弟姐妹冇落名,買樓唔洗俾貴稅。咁點計?

首頁

尾頁

跳至