興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本人係電腦白痴,剛剛買左部電腦比小學的兒子學習用,點可以裝window7或10,因為買機時要比多$1000才幫我安裝,我為左慳1000搞到宜家用唔到,我試過裝win7,但唔成功,唔知係咪隻碟唔得。有冇人可以教下我

侯爵府

LLMan 發表於 18-2-19 22:56
本人係電腦白痴,剛剛買左部電腦比小學的兒子學習用,點可以裝window7或10,因為買機時要比多$1000才幫我安 ...

如何不成功? 安裝到那裏停左?佢係俾原裝 dvd rom你?

如果係 Windows 7, 跟下面一步步做:

http://it-easy.tw/windows-7-setup-teach/

男爵府

crshk 發表於 18-2-20 07:18
如何不成功? 安裝到那裏停左?佢係俾原裝 dvd rom你?

如果係 Windows 7, 跟下面一步步做:

謝謝您回覆我,我唔知係咪原裝DVD,去到呢到就唔得。

侯爵府

LLMan 發表於 18-2-20 07:28
謝謝您回覆我,我唔知係咪原裝DVD,去到呢到就唔得。

1. 呢個畫面係你電腦開機選項,仲未安裝 Windows. 你放左隻碟入 dvd rom, 再按 enter, 有咩反應?

2. 可否影隻 dvd rom 睇下?

男爵府

crshk 發表於 18-2-20 07:32
1. 呢個畫面係你電腦開機選項,仲未安裝 Windows. 你放左隻碟入 dvd rom, 再按 enter, 有咩反應?

2. 可 ...

已入左碟,按左enter就出

男爵府

crshk 發表於 18-2-20 07:32

2. 可 ...

DVD Rom

侯爵府

LLMan 發表於 18-2-20 07:45
已入左碟,按左enter就出

可否影隻 dvd rom 睇下?

侯爵府

LLMan 發表於 18-2-20 07:45
DVD Rom

我指隻 Windows 光碟。

男爵府

crshk 發表於 18-2-20 07:47
我指隻 Windows 光碟。

我真係白痴

侯爵府

LLMan 發表於 18-2-20 07:56
我真係白痴

非原裝,老翻,好大機會隻碟有問題。

男爵府

crshk 發表於 18-2-20 07:57

謝謝,甘我可以去邊到借到碟,請指教

侯爵府

crshk 發表於 18-2-20 07:57

原則上無得借,每隻家用版只會跟一個序號,只可以裝在一部電腦,所以你要去買.

https://m.price.com.hk/product.php?p=202432&tr_so=m&tr_ref=sr_A&tr_op=849&tr_kw=Windows+10+&tr_pp=2&tr_pn=1&tr_ti=15&tr_ct=2&tr_h=19819156435a8b65f9214867_89765350&tr_h3=20130064505a8b65f920f8f6_81114071&tr_vt=1

男爵府

crshk 發表於 18-2-20 08:04
原則上無得借,每隻家用版只會跟一個序號,只可以裝在一部電腦,所以你要去買.

https://m.price.com.hk/p ...

一定要買,不能借朋友的嗎?我就係為慳個千蚊沒裝,搞到宜家借

侯爵府

LLMan 發表於 18-2-20 08:07
一定要買,不能借朋友的嗎?我就係為慳個千蚊沒裝,搞到宜家借
...

上面已答你。

如 Microsoft 發現同一序號(非 enterprise)在兩部電腦上使用, Microsoft 有可能假設兩部電腦都係使用盗版軟件,遙控令兩部 Windows 系統同時失效,那你朋友的電腦也出事。

男爵府

crshk 發表於 18-2-20 08:12
上面已答你。

如 Microsoft 發現同一序號(非 enterprise)在兩部電腦上使用, Microsoft 有可能假設兩部電 ...

謝謝

禁止訪問

侯爵府

MissLEE1970 發表於 18-2-20 14:05
收 $ 1000 又不是正版

唔好亂講! 依家唔同以前,唔會唔俾正版你,因為係刑事罪行,同埋有民事責任。樓主俾 $1000, 會連埋一套原裝碟俾佢。

珍珠宮

2024年龍年勳章

https://www.microsoft.com/zh-hk/software-download/windows10ISO

燒隻碟出嚟,用返Win 7 條 序號就得。要快手,前排又話要停,但有人話仲得。

侯爵府

panda361 發表於 18-2-27 17:17
https://www.microsoft.com/zh-hk/software-download/windows10ISO

燒隻碟出嚟,用返Win 7 條 序號就得。 ...

你試過?

樓主無一個合法序號,裝到都啓動唔到。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我未試過, 有網民試過.

首頁

尾頁

跳至