自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

我仔睇完,完全沒有一些傷感/感動9歲不知情為何物?
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

manmanlolo 發表於 18-2-26 10:02
可能我表達得唔好,其實仲有另一個意思,唔係死人記掛在生的人。而係大時大節時候,有在生人拜祭死去的人 ...

就係唔想個仔拜祭,我只希望佢將我骨灰回歸大自然。

果日先同佢講生命係一個過程,只要我在生時對我好,而我見佢投入自己所做既每一件事,已經好足夠。

到我死後唔需要再記掛我,好好生活就係。

我亦好少去拜祭爸爸,但佢講既果一句:"呀囡,唔駛驚,有爸爸係度!",一直係我心中與我同在!!!!

禁止訪問

回覆樓主

水晶宮

littlecar 發表於 18-2-26 10:21
就係唔想個仔拜祭,我只希望佢將我骨灰回歸大自然。

果日先同佢講生命係一個過程,只要我在生時對我好, ...

突然想起、其實爸爸既爸爸又咩人拜...再上上一代呢...卡通中無人記得就消失其實都好現實

子爵府

落左畫未? 仲有冇得睇?

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

luckybaby2011 發表於 18-2-26 10:45
突然想起、其實爸爸既爸爸又咩人拜...再上上一代呢...卡通中無人記得就消失其實都好現實
...
人好奇怪在生時已經怕死後無人拜祭,我無呢d野,至於感不感恩又是另一個現實,大部份人花在下一代時間與金錢比上一代多好多。

宜家情況就更有d搵上一代著數,自己要生工人又唔想請,有同事老人家帶4個孫,雖則係願意但諗起都知辛苦。 如果d後生自己攪得掂已經還神!!!

子爵府

回覆樓主

本來無一物,何處惹塵埃

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

smallb2011 發表於 18-2-26 10:51
落左畫未? 仲有冇得睇?
你可以上網睇, google movie, mytvsuper, now 都有得睇,好方便

大宅

親子王國15週年勳章

回覆 manmanlolo 的帖子

係呀, 老師都話她思想比同齡同學成熟, 所以希望她真的可以學會珍惜。

男爵府

manmanlolo 發表於 18-2-20 06:11
覺得COCO 呢部卡通片其實是給成人看的。我好中意電影的意思,故事,有笑有淚!
睇完之後,會令我更加覺得屋 ...

劇情故事固然好
其實呢部電影的畫面細節做得非常details!!所有街景、擺設都同Mexico 幾個著名城市好相似,就連孤獨亡靈住既地方都係參考當地貧民窟,睇番介紹原來有隊crew 去左墨西哥幾個月硏究當地環境

伯爵府

我睇完都有喊, 掛住我婆婆.

別墅

kc1016 發表於 18-2-26 21:26
我睇完都有喊, 掛住我婆婆.

我都好掛住我婆婆

珍珠宮

好媽媽勳章

死, 當然不可怕, 因為人死後已無感覺;

但是, 臨死前的時間, 即人生最尾階段, 例如住在療養院時, 如果無親人/子女在旁, 老伴又早死, 那種孤寂, 好痛苦! 死又未死得去, 想找個人關心一下都無, 可以說是比死更難受!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

兄弟姐妹唔一定感情好。

眼見有親戚d仔女不和到當對方好似殺父仇人咁。

但一樣有感情好好,呢d都要講緣份,唔係一廂情願咁諗。

別墅

jaycee_mami 發表於 18-2-27 08:44
死, 當然不可怕, 因為人死後已無感覺;

但是, 臨死前的時間, 即人生最尾階段, 例如住在療養院時, 如果無親 ...

是的,呢段時間真的非常可怕.....

別墅

c.vieri 發表於 18-2-27 08:49
兄弟姐妹唔一定感情好。

眼見有親戚d仔女不和到當對方好似殺父仇人咁。

因為睇完電影後,有所感受,一廂情願地想自己的孩子、子孫、能記住自己......
電影太好睇,所以好有憧景.......

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

manmanlolo 發表於 18-2-27 21:05
因為睇完電影後,有所感受,一廂情願地想自己的孩子、子孫、能記住自己......
電影太好睇,所以好有憧景.. ...

我以前細個都好多憧景,成日想買間大屋,家姐一家、啊哥一家、啊媽、自己一家一齊住

但人越大,知道好多野都係自己一廂情願嘅諗法,無諗過其他人亦未必想。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

Congratulations!

Coco
Oscar 最佳動畫

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

Congratulations!

sheep2    發表於 18-3-5 10:45

首頁

尾頁

跳至