0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為食人奶⋯⋯

回覆 eyslam 的帖子

Helloeyslam 媽媽,明白媽媽嘅困擾呀~ BB日漸長大增磅, 真係要留心啲照顧BB時嘅姿勢,防止整傷自己呀! 建議媽媽餵BB時多運用cushion/ 腳踏, 以確保背脊、手臂、腳部都得到充分承托, 選擇直背椅, 避免太軟嘅沙發。手痛時可以試下暖敷, 平時做下柔和手部運動, 有助紓緩酸痛架! BB而家幾大呀? 媽媽有冇屋企人幫忙照顧呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-21 13:56

Helloeyslam 媽媽,明白媽媽嘅困擾呀~ BB日漸長大增磅, 真係要留心啲照顧BB時嘅姿勢,防 ...

多謝回覆,bb宜家兩個幾月,13lbs,仲末用孭帶,所以成日用手抱

手臂整親,可以點做?

水晶宮

eyslam 發表於 18-2-21 16:35
多謝回覆,bb宜家兩個幾月,13lbs,仲末用孭帶,所以成日用手抱

手臂整親,可以點做?
可以用揹帶了。你可以 Google 一下 Ergobaby。我BB未滿月就開始用360加infant insert,好輕鬆,BB上咗去又舒服到瞓,好幫到手。其他牌子都有類似選擇。
整傷可能要物理治療。最緊要要留意姿勢,否則好易勞損。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

食人奶既時候你可以搵嘢支撐住隻手先架

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

咩帶有啲有橫咩,初生可用。
做返手部拉筋,類似職安健果啲。
可以飲葡萄適(運動飲品)可以幫助肌肉無咁痛,睇下無咖啡因果啲都得,我2個女都餵母乳,我有飲。
餵奶要用枕頭或餵奶枕,墊到舒服,手唔駛用力先算ok。
想認識多啲屯門友

唔洗客氣 eyslam 媽媽, 如果已經整親手臂, 造成痛楚影響到日常生活, 就建議儘快咨詢醫生同物理治療師意見啦! 另外, 市面上有各式各樣嘅孭帶, 主要為減輕媽媽手部 / 腰部負擔而設, 有好多不同款式設計俾每個階段嘅BB, D甚至俾初生BB用架! 建議媽媽細心選擇合適自己BB年齡嘅孭帶, 依據產品指引使用就可以啦~

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

回覆樓主

用個孕婦枕,可以借力來餵奶。無咁辛苦。如果真係咁痛就要做下物理治療啦

大宅

同埋平時要拉下根, hold死一個動作D根緊就會好痛好酸

首頁

尾頁

跳至