懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問大家坐月時有無用燉盅?我見啲產後湯水通常都係燉嘅,係咪要買定呢?

因為廚房位置有限,我唔想買咁多嘢。已經要買奶樽消毒煲、座奶器、奶樽架,諗起咁多嘢都唔知點放好。。。或者有無可以唔洗買呢?

水晶宮

MMQ 發表於 18-2-20 13:13
請問大家坐月時有無用燉盅?我見啲產後湯水通常都係燉嘅,係咪要買定呢?

因為廚房位置有限,我唔想買咁多 ...
我自己就冇。

複式洋房

回覆樓主:

我咩都無買,1心諗住做全奶媽,就算我喂奶粉我都唔會特登買座奶器,消毒櫃呢d, 屋企本身都有消毒櫃,上面果間講明可以放膠制品,下面就放碗碟!以前我媽都係用一個煲去煲奶樽殺菌!我媽都湊大左幾個孫!最大果個都讀中學最細都讀k2啦!屋企人重來都無買過呢野所以我都唔會買,1黎屋企真係好細,2黎沖完奶都要即刻飲架啦,座熱緊都唔代表無細菌,d奶放耐左我都唔會俾bb飲就算熱住都係咁話,點知飲完會唔會唔舒服!我b先幾日人仔只識喊唔識講!呢d重驚又唔知佢想點佢又唔識表達

複式洋房

回覆樓主:

電子燉盅我一早用緊,因為真係好方便,煲湯唔使睇火,出門口前煲返到屋企就可以飲,重可以預設時間幾時煲,有時我會煲滾左唔郁佢之後預設返時間就去訓教,第二日我老公返完夜返黎就有湯飲啦!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

買個細細地放得落半隻雞size 咁,用完收埋佢好放便!

侯爵府

回覆樓主:

子爵府

fioncu 發表於 18-2-24 02:33
我咩都無買,1心諗住做全奶媽,就算我喂奶粉我都唔會特登買座奶器,消毒櫃呢d, 屋企本身都有消毒櫃,上面果 ...

我就係唔想買太多無謂嘢,你講嘅消毒奶煲呢啲我仲未買,仲諗緊。我都記得以前啲人係煲水恰奶樽

因為坐月要飲湯,我見好多湯都係用燉盅,但係坐完月我一定唔會再用(我用真空煲或staub煲湯),所以唔知買唔買好囉。

子爵府

fioncu 發表於 18-2-24 02:39
電子燉盅我一早用緊,因為真係好方便,煲湯唔使睇火,出門口前煲返到屋企就可以飲,重可以預設時間幾時煲, ...

你用緊嘅係咪好大個 8、9L 嗰啲?

我好耐之前想買個金樂煲,但係聽朋友推薦買左真空煲,佔嘅空間差不多。如果當初買左金樂煲就好啦!宜家真係頭痕

子爵府

babynetnet 發表於 18-2-26 23:16

其實多唔多用呢?我廚房同廳都無乜儲物空間,所以想諗清楚先。仲有大把bb嘢(未買)都好佔地方㗎

侯爵府

MMQ 發表於 18-2-27 15:45
其實多唔多用呢?我廚房同廳都無乜儲物空間,所以想諗清楚先。仲有大把bb嘢(未買)都好佔地方㗎 ...

其實奶樽架,座奶器都無用既……
我陪月成個月都燉湯我飲,我自己就成日燉檸檬

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

wonghiuyeezozo 發表於 18-2-28 17:25
你可以買煲烚奶樽既 電子燉盎好方便 冇陪月 你都要煲湯比自己飲 又唔洗睇火 就有湯飲 仲可以暖奶添
半夜要 ...

你意思係買消毒奶煲 加 電子燉盅?

最衰我之前想買金樂煲時,聽人推薦買左真空煲,而家超後悔。
又無位放多個煲

禁止訪問

男爵府

MMQ 發表於 18-2-27 15:36
我就係唔想買太多無謂嘢,你講嘅消毒奶煲呢啲我仲未買,仲諗緊。我都記得以前啲人係煲水恰奶樽
...

我同你一樣煲湯不嬲用開staub, 大肚諗左好耐買唔買電子燉盅,最後都屈服左買電子湯煲黎坐月用(其實係比陪月用),不過我就買最平個款,大約$500。

水晶宮

...
我叫陪月唔使燉湯,煲湯就得。我畀個真空煲佢用。

我地平時都係無湯家庭,好少煲湯,頂多滾簡單湯或者攪西式湯,所以我生兩個都冇買或用電子燉盅。

子爵府

回覆樓主:

咁坐完月個燉盅係咪即刻無用?

我頭先先同老公講不如掉左個真空煲,個位用來放電子煲。

水晶宮

回覆樓主

有買。比陪月用。

座奶器我有用。因為我孖。有時一個食唔哂座住先。同埋陪月用。

複式洋房

回覆樓主:

我以前都係用真空煲,搬屋之後買左電煲連燉盅係日x成買,500蚊到,我老公上網睇過消費者委員會報告話果款最慳電所以買左,用左2年啦,幾好用又方便,煲1燉湯糖水都無問題!真空煲都掉左,阻地方又好少用!

子爵府

fioncu 發表於 18-3-3 02:19
我以前都係用真空煲,搬屋之後買左電煲連燉盅係日x成買,500蚊到,我老公上網睇過消費者委員會報告話果款最 ...

真空煲我宜家都好少用,我煲湯寧願用staub 好飲啲。

我決定買個電子煲/燉盅啦,希望可以用耐啲啦!

複式洋房

...

用電子燉唔使睇火,仲慳煤氣費添,每日燉兩個鐘,都好come計架!

首頁

尾頁

跳至