懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

kammy842 發表於 18-3-16 14:57
琴日試煲湯真係幾方便,又唔駛睇火,煲完又自動行保溫...

請問下你係咪無用大燉盅就咁直接燉?咁個不鏽鋼煲係連住煲身,要洗咪好麻煩?

我見佢有個乳酪功能,好似好正咁!

仲有佢個煲粥功能,係用不鏽鋼膽煲定係放入燉盅煲㗎?

唔好意思,太多嘢問添

子爵府

wonghiuyeezozo 發表於 18-3-24 06:19
我淘寶買 我諗隻隻差不多 我後悔買左砂窩 因為洗唔走啲積呀 建議你買陶瓷
我日日泵奶後 就用佢整早餐 同 ...

大陸啲燉盅有好多功能,不過我會係香港買啦。

除左燉湯同瘦肉你仲會點用?我見啲又燉飯又燉粥同整糖水好多用法。

禁止訪問

男爵府

樓主你最后買左咩煲呀?

別墅

MMQ 發表於 18-2-20 13:13
請問大家坐月時有無用燉盅?我見啲產後湯水通常都係燉嘅,係咪要買定呢?

因為廚房位置有限,我唔想買咁多 ...

補身D藥材就一定係燉了,D材料營養吾會走失左,如果煲係會流失架,建議買迷個只來坐月,價格吾貴好收藏第時仲可以燉鮮奶蛋俾BB食,吾使睇火非常方便

禁止訪問

2018復活節勳章

子爵府

回覆樓主:

多謝各位意見,我出去睇左好多款,最後買左樂信牌,有1大盅 + 4細盅。可以同時用4個細盅整湯、飯、粥、同糖水。

AKKAPPO    發表於 18-4-5 17:10

禁止訪問

2018復活節勳章

子爵府

okabenny 發表於 18-4-3 21:41
用電子燉盅燉肉汁方便有易用, 最重要係唔駛睇火,熱力又均勻。

係喎,仲可以燉埋肉汁

又多個用途

禁止訪問

2018復活節勳章

男爵府

MMQ 發表於 18-4-2 14:42
多謝各位意見,我出去睇左好多款,最後買左樂信牌,有1大盅 + 4細盅。可以同時用4個細盅整湯、飯、粥、同糖 ...
我都鍾意Rasonic,你買邊只型號呀?

好用嗎?

子爵府

AKKAPPO 發表於 18-4-5 17:25
我都鍾意Rasonic,你買邊只型號呀?

我買RSS-B351CG,好大個(最初唔想買係因為廚房無乜位,估唔到結果買個最大嘅 )。

我鍾意佢有4個細盅,希望同時整唔同嘢,暫時只係試用左2次,㩒完制唔洗理佢呢點係最大方便。

男爵府

回覆 MMQ 的帖子

OK,等我都買一個先,唔該曬

男爵府

kammy842 發表於 18-3-16 14:57
琴日試煲湯真係幾方便,又唔駛睇火,煲完又自動行保溫...

請問放到一隻雞,燉雞汁嗎?

大宅

全心全意 發表於 18-4-9 21:50
請問放到一隻雞,燉雞汁嗎?

放到半隻雞加藥材,燉到4-5碗湯

大宅

回覆 fioncu 的帖子

請問容量多大?我也想買名家,但又怕很大,因為廚房無咩位。謝謝!

複式洋房

number1229 發表於 18-6-25 12:05
回覆 fioncu 的帖子

請問容量多大?我也想買名家,但又怕很大,因為廚房無咩位。謝謝! ...

我買7公升,有10公升,遲d都要買10公升,而架呢個唔夠大啦。我同老公都好鐘意飲湯,煲1煲湯1晚2個人飲得晒,當然落足料啦,最少1人都有1碗至碗半大雞公碗既湯飲,如果我bb契媽黎我地都只可以飲1碗食飯碗既湯,唔夠飲!個燉盎可以燉到2大碗湯,我都係燉下馬卡瘦肉湯蟲草花淮山瘦肉湯咁!如果d料多d大舊d只係燉到1.5碗多d既湯,例如燉雞湯!

別墅

fioncu 發表於 18-2-24 02:39
電子燉盅我一早用緊,因為真係好方便,煲湯唔使睇火,出門口前煲返到屋企就可以飲,重可以預設時間幾時煲, ...

請問你用邊隻牌子電子燉盅?大嗎?可影張相睇睇?

大宅

回覆樓主

今日向千色見到金樂牌都有呢啲可以煲湯又可以燉野既煲呀,有細有大既,可以去睇下呀

首頁

尾頁

跳至