自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

oneone11 發表於 18-2-20 15:21
為避免雙重福利,剔除已享有福利嘅人,其他現居香港嘅香港居民全部有得派
...
幾好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-2-20 15:04
反對派錢,真係要派有工作有份交税嘅應該派多啲,從沒交税沒貢獻嘅應該派少啲,已移居外地嘅冇份派。 ...
甘.....在家工作......媽媽呢?

別墅

回覆樓主:

其實派錢,真係可以大家歡喜,好過淨係攞綜緩有份,條氣都順啲,好似我地呢啲以前有工作,而家要轉做家庭主婦又要湊住啲小朋友,得老公揾錢,有得派錢真係開心㗎。

水晶宮

畀面勳章

Rubik 發表於 18-2-20 14:55
我唔贊成派錢,但如果唔派錢佢都係拎d錢去出綜緩雙糧,免租幾多個月,養d新移民,我寧願派錢,起碼佢地有得 ...

我都係咁話

子爵府

Yauuu 發表於 18-2-20 15:32
其實派錢,真係可以大家歡喜,好過淨係攞綜緩有份,條氣都順啲,好似我地呢啲以前有工作,而家要轉做家庭主 ...

個個post都好多納稅人反對派錢。
邊度有皆大歡喜?

明明納稅人都支持退稅

侯爵府

回覆樓主:

好似之前的政策,無公屋,無居屋,無自住屋的家庭,而低收入享有津貼

珊瑚宮

美之選468 發表於 18-2-20 15:05
天都未黑
話你知............幾會都幾大

大宅

畀面勳章

Yauuu 發表於 18-2-20 15:32
其實派錢,真係可以大家歡喜,好過淨係攞綜緩有份,條氣都順啲,好似我地呢啲以前有工作,而家要轉做家庭主 ...

贊同,反正綜緩戶每年出雙糧,我地d 百無人士開心下都好。反對或唔志在就唔去拎,當捐番比政府囉

男爵府

好媽媽勳章

ar_mak 發表於 18-2-20 15:10
煙稅係咪稅?點退好?我最贊成就係反對既市民唔好去拎。ps:你會架可?
...

係原本我既錢我會拎,唔係屬於我既錢我唔會拎,不過香港太多厚面皮的人,自己一個仙都無出過,就要政府派錢比佢,如果真係有需要人幫助,我唔介意用我交既稅款去幫助佢,例如,有些人真係連開飯既錢都無,咁用我交既稅去援助呢D人,我覺得係應該,人都有惻隱之心,如果你都係有需要,我都唔介意用我的稅款幫助你,但有好多人咩都無付出過,就話要退稅,仲話攞D錢去旅行,我相信納稅人既錢咬出來都是有血有汗,不是這樣給人亂花的。(唔好誤會,我唔係話緊你,因為你可能真係有需要個類人)

象牙宮

回覆樓主:

唔使多,$5000已經好夠! 其實我對派錢唔反對,有電費補貼都好,唔使一定要cash

珊瑚宮

Taitaimui 發表於 18-2-20 15:34
個個post都好多納稅人反對派錢。
邊度有皆大歡喜?
甘,.............有好多人士

公爵府

Mei 發表於 18-2-20 14:42
我反對派錢,政府錢係納稅人辛苦血汗錢,點解要派?有多咪退返比納稅人囉。
...

大宅

.

大宅

.

子爵府

20150618bb 發表於 18-2-20 14:30
最好有幾多,會適合的想下都好
都唔明仲咩走去諗派錢, 班建制梗係收到指示開綠燈, 所以又走去叫叫派埋一份, 成功爭取, 好學唔學, 走去陪反對派叫派錢.....

派就每人十萬, 有出世紙就得, 綜緩三糧, 公屋免租半年, 差餉全免, 電費津貼
開年津貼.........長者出多一年.....

皆大歡喜

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20150618bb 發表於 18-2-20 15:32
甘.....在家工作......媽媽呢?
在家工作有報税交税咪派多啲囉,打工仔年年報税交税,好公平啫。

大宅

Mei 發表於 18-2-20 15:36
係原本我既錢我會拎,唔係屬於我既錢我唔會拎,不過香港太多厚面皮的人,自己一個仙都無出過,就要政府派 ...

totally agree

珊瑚宮

gigi1227 發表於 18-2-20 15:45
都唔明仲咩走去諗派錢, 班建制梗係收到指示開綠燈, 所以又走去叫叫派埋一份, 成功爭取, 好學唔學, 走去陪反 ...
個位你做就.............................好

男爵府

回覆樓主

只派俾在港出生及在港生活了18年以上的人

子爵府

ar_mak 發表於 18-2-20 15:10
煙稅係咪稅?點退好?我最贊成就係反對既市民唔好去拎。ps:你會架可?
...
我最贊成贊成派錢果d攞埋佢自己所有身家出黎派。ps:你會架可?

首頁
12345...18

尾頁

跳至