自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

侯爵府

反對派錢, 退稅啦 x 2

禁止訪問

用戶要求終止服務

回覆樓主

以前我覺得派錢無謂,覺得政府應該好好運用d錢,醫療,教育,社福...

但過去咁多年,所有野我都見唔到有咩好到.....唉

所以我唔反對學新加坡澳門派錢算啦....少少都好,可能社會氣氛可以好d,起碼有部份人會開心。

男爵府

反對派錢,做好醫療,安老仲好.

子爵府

畀面勳章

20150618bb 發表於 18-2-20 16:28
退.........都無你份

唔緊要呀 我都冇付出

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

反對派錢, 支持退稅。

珍珠宮

回覆樓主

全民退稅20%我都心願啦⋯⋯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

28leung 發表於 18-2-20 16:43
反對派錢,做好醫療,安老仲好.
同意X2

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

反對派錢, 支持退稅。

大宅

ar_mak 發表於 18-2-20 16:43
你要答到我一個問題,就係點去區分咩人是應該派,咩人是唔應該派。其中一個理論是指有交稅就有資格拎(退稅 ...

十分認同你

男爵府

好媽媽勳章

ar_mak 發表於 18-2-20 16:43
你要答到我一個問題,就係點去區分咩人是應該派,咩人是唔應該派。其中一個理論是指有交稅就有資格拎(退稅 ...

我諗你攪錯晒啦!首先,我無講過廢柴,更加無講過你係廢柴,我相信天生我才必有用,請唔好屈我。我亦無話要同政府講話你講野唔岩我聽,你就係9588的人而唔派錢比你,9588是與我無關的人,除非佢有需要,否則我反對要將我既錢同同我無關係既人分享。最後,我唔係同你嘈,但你可能係,我只係理性討論。
好啦,你話我無答你邊個派邊個唔派,請你望清楚,我同意你所講行政成本高,我一開始已經答左,我唔贊成派錢,講多次,係唔贊成派錢,唔係贊成派比部分人而唔派比部分人,所以根本不存在要劃分派給誰不派給誰的問題。請你作出討論時(或者你所謂的嘈),都望清楚人哋有無講過同埋人哋點講,夾硬屈人咁講就唔係理性討論啦!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-2-20 07:04
反對派錢,真係要派有工作有份交税嘅應該派多啲,從沒交税沒貢獻嘅應該派少啲,已移居外地嘅冇份派。 ...

我地已移居海外,仲交緊物業稅喎。

所以贊成退稅,免差餉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Winnie_1210 發表於 18-2-20 16:51
全民退稅20%我都心願啦⋯⋯
長實,個個野,退20%都......................唔小野

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Mei 發表於 18-2-20 14:42
我反對派錢,政府錢係納稅人辛苦血汗錢,點解要派?有多咪退返比納稅人囉。
...

水晶宮

回覆 p_o_m_a_n 的帖子

我都唔明又唔係成日派!成日話長遠!年年子血餘!長遠咗咁耐!醫療房屋越來越差!如果一百五十唔停!連將來都望不見!

象牙宮

20150618bb 發表於 18-2-20 16:31
起左[天水圍醫院]都無醫生

係咩? 咁人工唔夠理想,咪無人做囉! 其實政府工人工唔係好好,只係時間假期叫好D咋,福利都要睇邊個部門!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

20150618bb 發表於 18-2-20 16:55
長實,個個野,退20%都......................唔小野
只退薪俸稅LOR或明年唔駛交薪俸稅, 其實都OK !!!!

珍珠宮

crabqueenie 發表於 18-2-20 15:35
贊同,反正綜緩戶每年出雙糧,我地d 百無人士開心下都好。反對或唔志在就唔去拎,當捐番比政府囉
...

agree

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我愛Corina 發表於 18-2-20 16:55
我地已移居海外,仲交緊物業稅喎。

所以贊成退稅,免差餉
我反對派錢,退税、退差响、免薪俸稅,香港更應該攪好醫療及退休保障,只是如果要派,打工仔派多啲绝對合理,就算做清潔工低收入佢都有報税有貢獻社會,但新移民好多都唔做野,移左民嘅亦唔會再响香港生活啦,唔派都合理。

水晶宮

回覆 南丁媽咪 的帖子

派錢其實冇乜問題!好多交咗小小税嘅人!到基層十分仇視!其實佢地人工小做好多高尚人唔肯做嘅嘢!佢哋前社會有一定貢献!殘痴老弱病患我地更加要照顧!新加坡都派!但人地一樣搞得好社會经濟!

首頁
45678...18

尾頁

跳至