懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

9w胎兒停止心跳,醫院建議要進行人工流產⋯⋯

請問塞藥定食藥比較無咁傷同排得清?
請問政府會開幾多日病假休息?
一般食藥後幾耐會排清?會有副作用嗎?
流產後請問要如何補身?
需要休養幾多個月才可再懷孕?

好多疑問,求指教

複式洋房

回覆樓主:

我12月 都係咁!我選左食藥排出,但過程相當辛苦(你要考慮一下),之後,我keep住睇中醫,排清哂!再補身(食花膠、飲滴雞精)和睇中醫,感覺係沒咁傷身。

大宅

回覆樓主

我9月時候都係9w幾無心跳,我揀咗塞藥!我當日1點左右塞咗就返屋企,夜晚7點幾就流咗大部分組織出嚟,第二日仲流少少,之後基本已經無哂,但覆診時話睇咗仲有少少係體內,但自己排出就ok!當時我流咗組織之後,媽咪同奶奶都整薑飯同炒米水我飲!之後10月就嚟返第一次preiod啦~
我諗副作用就應該無,因為當時我好驚刮宮對之後再有BB會好難,所以我揀咗塞藥,但坦白講,要親手執起組織係好心痛嘅一件事!
希望你好好保重身體,養好身體再加油!

大宅

Meowho 發表於 18-2-20 15:12

我12 月都係小產左!我揀左食藥,政府會開一星期病假,覆診會再比假既!食藥會有機會排唔清。副作用應該冇既!

大宅

淺雲 發表於 18-2-20 16:20
我12月 都係咁!我選左食藥排出,但過程相當辛苦(你要考慮一下),之後,我keep住睇中醫,排清哂!再補身 ...

食左藥幾耐排出同排清呀?

複式洋房

Meowho 發表於 18-2-20 22:10
食左藥幾耐排出同排清呀?

果日我14:00 開始食第一次,每三個鐘頭食一次(共食三次),由於堅肚痛,我要求住一晚,我足足肚到半夜03:00幾,期間,你會不停想柯便便and wee wee ,姑娘會比個兜你剩住去,因為要執番流出黎既組織比佢睇,但其實我已經痛到執唔到(過程都好難受)。

之後,第二日我便出院,醫院會安排覆診,期間我睇中醫,飲中藥,大概10幾日便清哂!

好快就係入院後一個月便黎番M嘞!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

你喺邊間醫院做?我之前喺屯院塞葯,塞完就可以返屋企。朝早十點塞葯,到三點幾開始痛到喺床典黎典去。再過一個鐘排左一大舊野出黎就開始唔痛了。不過之係第三第四日都仲有組織突然排出黎z

塞葯比手術無咁傷身,我做過刮宮,做完之後血流差到幾日對腳行路都痛。但塞藥葯都有風險,萬一流唔清最後都係要刮宮,仲會比未塞葯前難刮。不過我覺得塞葯配合中藥既效果會好好多,多數都排得清。

如果有時間直頭可先試中藥,有機會中藥已經搞得掂都唔定。

大宅

npwawa 發表於 18-2-20 20:36
我12 月都係小產左!我揀左食藥,政府會開一星期病假,覆診會再比假既!食藥會有機會排唔清。副作用應該冇 ...

想問多少少,請問塞藥後大約幾日後覆診?覆診時再俾左幾多日病假?前後加埋有無14日?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

醫生有冇建議你用邊種?不過真係驚排唔清要刮宮

大宅

sandylly 發表於 18-2-20 16:33
我9月時候都係9w幾無心跳,我揀咗塞藥!我當日1點左右塞咗就返屋企,夜晚7點幾就流咗大部分組織出嚟,第二 ...

想請問塞藥其實同食藥有冇咩分別?

大宅

淺雲 發表於 18-2-20 22:28

果日我14:00 開始食第一次,每三個鐘頭食一次(共食三次),由 ...

係咪最痛係頭一日?之後兩三係咪無點痛?

大宅

shanshan827 發表於 18-2-20 23:03
你喺邊間醫院做?我之前喺屯院塞葯,塞完就可以返屋企。朝早十點塞葯,到三點幾開始痛到喺床典黎典去。再過 ...

塞藥排左其實對身體有冇副作用?
另外,我本身無睇開中醫,係咪都可以去睇中醫開藥?

大宅

我要做媽媽 發表於 18-2-20 23:18
醫生有冇建議你用邊種?不過真係驚排唔清要刮宮

醫院就建議食藥或塞藥,唔建議刮宮嘅,話驚刮傷子宮

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Meowho 發表於 18-2-21 07:45
塞藥排左其實對身體有冇副作用?
另外,我本身無睇開中醫,係咪都可以去睇中醫開藥?
...

除左痛應該係無咩副作用的。無睇開都可以。我嗰時知道無心跳後去睇何樹勛,未塞葯前,食佢兩劑藥已經開始流血。

大宅

Meowho 發表於 18-2-21 07:39
想請問塞藥其實同食藥有冇咩分別?

呢個我唔太清楚,不過塞藥冇乜感覺,係之後會痛,強烈m痛果種,不過出院果時會配定止痛藥俾你,太痛可以食!我果時本身想忍,但最後忍唔住都食咗一粒!

複式洋房

Meowho 發表於 18-2-21 07:42
係咪最痛係頭一日?之後兩三係咪無點痛?

因為要食三次藥,我夾埋足足痛左12個鐘,第二日沒痛(因藥力過哂),我都係吃藥排唔哂架,之後,睇中醫加埋佢自己自然流出,覆左兩次診,便ok左!

我係QE 做架!

大宅

淺雲 發表於 18-2-21 18:10
因為要食三次藥,我夾埋足足痛左12個鐘,第二日沒痛(因藥力過哂),我都係吃藥排唔哂架,之後,睇中醫加 ...

請問你當時係幾週呀?

男爵府

回覆樓主

食 去家計會 含胃藥 我一年前試過 無咩傷害 好過夾出黎

te quiero mucho mi amo

複式洋房

Meowho 發表於 18-2-21 18:18
請問你當時係幾週呀?

10週喔(emoji)

別墅

Meowho 發表於 18-2-20 15:12

我食藥係QE 做,早上入院,晚上8:00 左右走,開了一星期假, 1/5 做 5/6 再黎M,6 月尾再有左,就㴝生喇.....我個人覺得食藥冇噤傷

首頁

尾頁

跳至