自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

gloomy1115 發表於 18-2-20 22:38
比我唔會炒

男爵府

回覆樓主

唔炒,老人家嘅嘢一時一樣,一陣話幫呀哥一陣話辛苦咁你個b就冇人湊!靠人不如靠自己。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Akeung 發表於 18-2-20 22:51
唔使諗咁多,可能你未諗好已經比工人炒咗你哋

都可能係,其實我覺得佢可能都有d唔開心,我媽又唔識英文,對佢好似好惡,因為姐姐每次食飯都會主動幫手洗碗,但我媽每日都嫌佢呢樣果樣,我們做哂翻譯都meet唔到我媽心水,唔洗又嫌佢癈

佢好想湊b, 陪bb去公園玩,帶bb如廁訓練我奶奶又話唔洗佢
俾人reject得多都唔開心

伯爵府

回覆樓主

如果姐姐乖, 其實工人可靠過奶奶。如果姐姐唔乖, 其實你唔炒佢, 佢都好快會走。

仲有, 你叫你大伯日頭拎個bb去你屋企, 奶奶+工人睇囉

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

緊系唔炒啦。 萬一兩頭唔到岸邊個可憐你呀。 睇定D先。

伯爵府

jacobkit 發表於 18-2-20 22:36
前文係我同c6同bb(21m) 租咗間屋住,奶奶日頭來我屋企湊b晚上回家,平時我地一家三口晚上去我媽屋企食飯( ...

梗係唔炒,放長雙眼睇99點做先決定,如果唔係99最後決定幫c6阿哥湊,到時你再請返,咪要比多次手續費?

琥珀宮

回覆樓主:

其實,你大伯同大嫂連有咗都唔想俾奶奶知,又遲遲都唔覆,我估大可能你大嫂根本唔想奶奶湊

水晶宮

回覆樓主:

唔炒,你大伯肯定百分百要你奶奶湊,而bb初出世時你奶奶肯定會湊住細嗰個,到時你又冇工人,又冇人湊又失預算,搞唔掂的

辛苦2年的有限錢,到bb2歲可讀n班或托管

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

更係唔炒啦,難得個工人幾好,炒左你小心請唔番

大宅

回覆樓主:

唔好炒,工人又唔算貴,請鐘點仲貴,
我個工人都衹做清潔,飯都少煮,暫時2個都唔洗佢湊,婆婆會過黎幫下手,到遲d我放完產假返工,再睇下點分配。

琥珀宮

畀面勳章

moniko 發表於 18-2-20 23:06
如果姐姐乖, 其實工人可靠過奶奶。如果姐姐唔乖, 其實你唔炒佢, 佢都好快會走。

仲有, 你叫你大伯日 ...

嘩,千祈唔好,一陣個b 留過夜就大鑊

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

前文係我同c6同bb(21m) 租咗間屋住,奶奶日頭來我屋企湊b晚上回家,平時我地一家三口晚上去我媽屋企食飯( ...

我吾會炒,自己用工人,講完

伯爵府

回覆樓主

好工人難求,我就一定唔炒,有個好工人真係幫輕好多,樓上都有jm講工人好嘅話一定好過99湊。

如果工人表現只係平平先會考慮炒

子爵府

回覆樓主

唔炒,就算唔洗湊小朋友,淨係清潔買餸煮飯都好多嘢做架,萬一99唔舒服都即時有人照顧bb,而且睇情況c6呀哥好大可能要99幫手
Hi

寶石宮

2023年兔年勳章

好工人難求 留做家務都好大幫助

侯爵府

回覆樓主:

梗係唔炒啦!好工人難求!

男爵府

jacobkit 發表於 18-2-20 22:42
但是姐姐又真係無咩功用,我媽同奶奶基本上唔俾佢碰到小朋友,c6就認為無謂令長輩唔開心
...

姐姐唔會無功用,剩係幫你清潔間屋洗衫煮飯拖地洗奶樽洗碗都大把嘢做亞b咪由得兩老湊下玩下囉

珍珠宮

青檸梳打 發表於 18-2-20 23:35
姐姐唔會無功用,剩係幫你清潔間屋洗衫煮飯拖地洗奶樽洗碗都大把嘢做亞b咪由得兩老湊下玩下囉
...

咪係!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

唔炒,工人住自己地方、自己俾錢,咁就自己決定去留,唔需要理其他人講咩
你炒左呢個姐姐,日後如果大伯真係要99 湊、你再請,無人知道會請到個點既姐姐好姐姐難求,唔會炒,留係屋企清潔煲湯你地兩公婆都好丫
而且大伯太唔負責任,到依加都無決定仲叫你地炒,到時佢真係要99 幫又要你地請我唔會俾自己處於咁被動角色
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Phyllisyam 發表於 18-2-20 22:42
梗係唔炒,乘機推奶奶去幫大哥湊,乾手淨腳

yes
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至