自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一個男仔、一個女仔、長輩介紹,但未見過面,但雙方都樂意嘗試交往。但出黎飲茶食飯又好似相睇咁(雖然事實係)。有無其它唔好咁老土嘅提議呢?

有諗過whatsapp溝通下先,但又唔知點開話題,無理由無拉拉whatsapp人同人講我係六姨婆個姪,佢介紹你俾我識....好似怪怪咁.....

伯爵府

cherriehahaha 發表於 18-2-20 22:44
一個男仔、一個女仔、長輩介紹,但未見過面,但雙方都樂意嘗試交往。但出黎飲茶食飯又好似相睇咁(雖然事實 ...

我覺得互相見左面先,再由佢地自己決定點溝通。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherriehahaha 發表於 18-2-20 22:44
一個男仔、一個女仔、長輩介紹,但未見過面,但雙方都樂意嘗試交往。但出黎飲茶食飯又好似相睇咁(雖然事實 ...

bbq

侯爵府

行山,唔辛苦果D,例如~太平山頂,盧吉道,再飲個下午茶。

子爵府

回覆樓主

女仔自己搵幾個朋友,男仔又搵幾個朋友,最好健談D嘅,一齊出來bbq,唱K...

伯爵府

回覆樓主

睇戲係最安全既活動。 唔岩既, 咪無交流咁睇完就走。 岩既, 咪傾下計, 食埋飯先走囉。 進可攻退可守。

仲有唔洗諗話題。 淨係講返套戲都有排講啦

wcpcelia    發表於 18-2-21 09:31

伯爵府

艾菲BB 發表於 18-2-20 23:02
女仔自己搵幾個朋友,男仔又搵幾個朋友,最好健談D嘅,一齊出來bbq,唱K...
...

呢d通常都出事會撘上左其他男/女

bosch    發表於 18-2-21 03:33

伯爵府

叫個長輩約埋雙方參加香港一日遊。

伯爵府

moniko 發表於 18-2-20 23:10

多不勝數的例子 !

寶石宮

2023年兔年勳章

moniko 發表於 18-2-20 23:10

咁都多咗機會識其他男/女

子爵府

回覆樓主

我都試過,都係食幾次飯最好。大家目標明確驚咩尷尬,睇下溝唔溝通得到姐~

男爵府

moniko 發表於 18-2-20 23:09
睇戲係最安全既活動。 唔岩既, 咪無交流咁睇完就走。 岩既, 咪傾下計, 食埋飯先走囉。 進可攻退可守。 : ...

但連hi都未講過,點約睇戲阿?如果打得開個話題,傾睇邊套戲嘅話,即已經可以直接約去街食飯啦....好頭痕~

男爵府

mocha20150323 發表於 18-2-20 23:41
我都試過,都係食幾次飯最好。大家目標明確驚咩尷尬,睇下溝唔溝通得到姐~
...

個女仔話咁樣好老土.....想係唔見面嘅情況下傾下計睇下啱唔啱先...但個男仔如果主動打個去都唔知講乜,唔通話:ih 我係六姨婆個姪.....咁咩?

男爵府

showman 發表於 18-2-20 22:58
我覺得互相見左面先,再由佢地自己決定點溝通。

其實我都覺得應該見左面先,不過要諗諗用咩活動俾佢地見面而又唔尷尬~

珍珠宮

2024年龍年勳章

我覺得BBQ幾好.
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

cherriehahaha 發表於 18-2-21 00:44
個女仔話咁樣好老土.....想係唔見面嘅情況下傾下計睇下啱唔啱先...但個男仔如果主動打個去都唔知講乜,唔 ...

如果的確係六姨婆個姪,介紹自己話「我係六姨婆個姪.....」好正常,但要講明「我係六姨婆個姪阿Cherrienhahaha」。如果咁接受唔到一開始咁講而對方知你個名,直接話「我係cherriehahaha」對方唔知邊知先話「我係六姨婆個姪」。
不如男仔大方D whatsapp個女仔傾下先,打電好尷尬局住即刻傾,又未必有話題,whatsapp仲有空間唸清楚先講。

琥珀宮

同介紹人一齊參加本地旅行團,當兩個後生各自陪長輩,到時老有老傾,後生有後生傾!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

大家睇過大家嘅相未?

琥珀宮

cherriehahaha 發表於 18-2-21 00:44
個女仔話咁樣好老土.....想係唔見面嘅情況下傾下計睇下啱唔啱先...但個男仔如果主動打個去都唔知講乜,唔 ...

係呀,就係咁,其實長輩介紹得,都目標明確係為相睇啦,有咩問題?我同我老公都係咁開始,仲要係我whatsapp先,咪話我係xx,邊個個親戚咁囉,跟住對方又回我,跟住咪搵話題講,講多兩講我已話約出嚟食下飯咁啦,但千祈唔好咁老土雙方d親朋好友偷偷跟埋出嚟囉,好老尷架麻,當時當識朋友又未必成事,成村人跟住出嚟好尷尬,最好兩個後生自己相處,就好似佢哋自己搵男女朋友咁,有班親戚係度好大壓力

公爵府

攪BBQ就最好

首頁

尾頁

跳至