論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新工人2月初到步,個腦好似生草咁,比哂schedule比哂rules佢日提夜提都係唔記得,時間管理超差,日日都問今日幾多號星期幾(重點係放假又識放,唔洗問下係咪星期日),枕頭袋一星期換2次無左回事,床單1個月換2次唔提都唔自己留意邊日要做,開奶份量講足一星期先記得跟手原來支奶係凍既,啲奶粉都仲一舊舊,地拖分2把一把拖客廳一把拖廚房都可以搞錯,毛巾分哂顏色都可以鍾意撈亂用就撈亂用,由於對上一個工人唔洗勞氣快手快腳自己安排好工作,對比之下真係嘔血,因為對上一個工人年紀大,黎緊4月又多個nb,怕佢湊唔掂所以換個後生啲,點知捉蟲入屎坑。

男爵府

回覆 eugeneyiu 的帖子

身受同感!我又係2月頭嚟咗個新工人,完全同你個工人一樣!
上個工人好後生,佢話要返去讀書,咁請個43歲响新加坡同中東做過,咩都唔識唔記得!俾晒schedule又係唔睇,日日都要炒菜都係炒唔到,一係生一係熟到燶!最頂佢唔順洗完d菜炒出來仲有好多沙,佢話洗咗六次同逐條洗!無叫佢日日洗嘅嘢就日日洗,叫佢一星期洗一次佢就唔識去洗!同佢講嘢成日都唔識聽,佢講嘢就响喉嚨丁發音,但駁咀就鏗鏘有力!成日嗌要放星期日要見妹妹,我哋星期日先放假先可以教佢嘢,走去放假又點教呢?新年我哋唔响香港俾佢放去見佢sister,佢又企响度唔答,又話要問吓sister!仲要搵嘢遮住個cam!我真係頂佢唔貴啦!

我已經放棄,決定搵過個!

wcpcelia    發表於 18-2-22 11:09

複式洋房

pandey 發表於 18-2-21 09:54

身受同感!我又係2月頭嚟咗個新工人,完全同你個工人一樣!

佢黎嘆世界定黎做野。搵野遮cam咁古惑

男爵府

所以決定唔要佢!

侯爵府

pandey 發表於 18-2-21 11:06

所以決定唔要佢!

男爵府

陪月勳章

我以前也請過中東做過兩年的印姐,又係激到噴飯,污漕到暈,成做廚房抹極都“油立立”
D毛巾用到掉亂曬,抹廁所的在廚房發現,抹爐頭的又用來抹地,我已經用不同顏色的毛巾分類給她,但仍然搞亂曬,吐!

子爵府

eugeneyiu 發表於 18-2-21 01:07
新工人2月初到步,個腦好似生草咁,比哂schedule比哂rules佢日提夜提都係唔記得,時間管理超差,日日都問今 ...
我現在這個中東做過又ok 喎!
唔係醒目,但都肯做,冇駁咀,冇要求!

床单被袋,一星期換两次,有跟,洗碗布每晚洗晾,換set 亁淨嘅,就係衰冇記性

複式洋房

細姐姐 發表於 18-2-21 14:26
我現在這個中東做過又ok 喎!
唔係醒目,但都肯做,冇駁咀,冇要求!

最緊要肯做肯學。真心希望佢做多1個月會上手,唔係4月nb出世我仲嘔血

男爵府

eugeneyiu 發表於 18-2-21 14:47
最緊要肯做肯學。真心希望佢做多1個月會上手,唔係4月nb出世我仲嘔血
你請過個罷啦……
你無謂俾個bb佢教非

寶石宮

2023年兔年勳章

pandey 發表於 18-2-21 11:06

所以決定唔要佢!

寶石宮

2023年兔年勳章

Belle_Piano 發表於 18-2-21 15:21
你請過個罷啦……
你無謂俾個bb佢教非

男爵府

回覆 細姐姐 的帖子

最緊要肯做同唔駁咀,我個搵嘢遮CAM真係唔要得!

wcpcelia    發表於 18-2-22 11:10

子爵府

pandey 發表於 18-2-22 09:40
回覆 細姐姐 的帖子

最緊要肯做同唔駁咀,我個搵嘢遮CAM真係唔要得!
唯有咁樣安慰自己,但有時真係俾佢激死,死蠢!樣樣嘢,都忘記,忘記!

噚晚,冲完涼,又冇switch off 熱水炉

遮cam 真係好玩嘢

我都有cam, 就咁放係廳個櫃面,佢唔咁搞

子爵府

新工人2月初到步,個腦好似生草咁,比哂schedule比哂rules佢日提夜提都係唔記得,時間管理超差,日日都問今 ...
我第一次請工人, 係中東菲, 黎左一個月, 要湊NB, So far又幾好啵, 清潔好好, 對BB都好有經驗同細心. 或者都係講彩數啦.
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

大宅

我用緊嘅40歲菲,兩年中東又係咁!真係蠢過隻豬,仲話上手僱主想同佢續約⋯⋯

大宅

回覆樓主

大家請嘅全部都係菲?幾大呢?

複式洋房

Peonyfruit 發表於 18-2-22 18:45
我用緊嘅40歲菲,兩年中東又係咁!真係蠢過隻豬,仲話上手僱主想同佢續約⋯⋯
...

我發覺係中東做唔洗用腦。佢地中東一個屋企有幾個工人,每人都細分唔同工作,唔似得香港一個工人一腳踢

大宅

40咁老都請,我件34都好蠢,同弱智level

男爵府

回覆 Peonyfruit 的帖子

我呢個响新加坡做咗2年,中東做咗4年,真係豬到無朋友,但駁咀就精過鬼!叫佢炒菜攞隻鑊剷推D菜,洗碗又唔乾淨,D衫未乾又走去收!講嘢用喉嚨丁發音,一係就做手語!駁咀時就大大聲兼唔會停口!真係想一嘢車埋去!

大宅

我叫佢用支叉撈麵,佢用支叉將麵鋤爛曬撈麵,我有幻想巴掌升佢,但現實唔可以。

首頁

尾頁

跳至