論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我家姐姐由我仔仔一出世照顧到而家(5歲),今年5月姐姐想拎長假回菲律賓見下屋企人,但佢想係回國前拎晒長期服務金,我都係第一次出比工人,想問下,姐姐拎完會唔會消失唔反黎..... 好驚丫而家,唔比好似好唔人道咁.....

子爵府

回覆樓主:

只知長金完約才可以取。

大宅

ilg1314 發表於 18-2-21 01:09
我家姐姐由我仔仔一出世照顧到而家(5歲),今年5月姐姐想拎長假回菲律賓見下屋企人,但佢想係回國前拎晒長 ...

長期服務金係你炒佢,或你唔同佢續約,但又做夠5年先俾佢。唔係做滿5年就要俾㗎。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我家姐姐由我仔仔一出世照顧到而家(5歲),今年5月姐姐想拎長假回菲律賓見下屋企人,但佢想係回國前拎晒長 ...

連續服務5年以上,完約/炒先俾長期服務金。怕她好可能唔返嚟!你或者先俾50%長期服務金,而來回機票要她自己付錢購買,她不是完約,所以沒有一張單程機票提供。為保障僱主,記得要她簽收番有關收據和簽定辭職信,萬一她指定日子前未能回港,你可以通知入境處停止她的 WorkingVisa。

另外,如果你擔心她意外懷孕,回鄉前帶她打避孕針,不過她同意去打先得。

wcpcelia    發表於 18-2-21 08:35

水晶宮

shirley_chiang 發表於 18-2-21 08:25

連續服務5年以上,完約/炒先俾長期服務金。怕她好可 ...

不是炒工人就唔好先比工人一半長期服務金。(長期服務金以年資計算, 未 “埋單”, 如何知道有幾多, 如何比住一半先?)

而家比 住一半, 到真係辭退工人時, 工人係唔會同僱主客氣, 會追討整筆長期服務金。

水晶宮

你可比工人回鄉, 但不用比長期服務金, 除非你炒佢或不再跟佢續約, 佢自己辭職或拒絕續約都係冇得拎長期服務金。你上去勞工處網頁刨下本指南, 唔好工人要求咩 你就比咩。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

birdbird 發表於 18-2-21 08:36
不是炒工人就唔好先比工人一半長期服務金。(長期服務金以年資計算, 未 “埋單”, 如何知道有幾多, 如何比 ...

僱主續第三個約都預了俾長服金,工人姐姐回鄉也需要多一點錢,她又自負來回機票,也會購置一些回鄉物資。如果唔俾是理所當然,但她有機會博炒,或者之後冇心做嘢!
50%是指5年年資的長服金,也可到時辭退時減去預支的長服金。
或者當工人姐姐借長期金一用可以嗎?

水晶宮

shirley_chiang 發表於 18-2-21 09:44
僱主續第三個約都預了俾長服金,工人姐姐回鄉也需要多一點錢,她又自負來回機票,也會購置一些回鄉物資。 ...

勞工處係絶不會建議僱主未炒人就先付員工部份長期服務金! 即使僱主續第三份約已預咗會比長期服務金, 但不代表要預支比工人!

僱主可額外比利是工人回鄉, 但萬萬不能在未解約之前就支付部份長期服務金, 咁做係不合規矩之餘亦增加僱主的風險。到僱主真係不用工人時, 工人大可否定那筆為預先支付的長期服務金, 僱主要重新比过!

工人要求先收長期服務金, 收唔到就做 d 行為搏炒, 佢人格好有问題啦, 僱主何解要委曲勞工法例原意來損害自己利益去收買佢? 香港邊一間公司/僱主會預先支付員工長期服務金?

最後, 每張約, 僱主係包工人一套來回機票回鄉。如果樓主工人續第三份合約時未回鄉, 今次套機票係樓主支付, 工人回鄉的成本是零。工人若要回鄉買野, 佢要自己承擔; 僱主額外比的利是/奬賞 是錦上添花, 而不是老馮。

伯爵府

birdbird 發表於 18-2-21 10:08

勞工處係絶不會建議僱主未炒人就先付員工部份長期服務金! ...

清楚,明白。謝謝告知!

珊瑚宮

想吾做居多
玩具萬歲!

侯爵府

birdbird 發表於 18-2-21 10:08

勞工處係絶不會建議僱主未炒人就先付員工部份長期服務金! ...

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

絕不預支,佢之後可反咬你無比,之前係bonus

wcpcelia    發表於 18-2-22 11:15

公爵府

一定係走左吾返。 我朋友個姐就係咁, 拿左長服後send sms 話吾做la.

大宅

畀面勳章

回覆樓主

其實比我冇所謂
只係驚佢會一走了之⋯⋯

寶石宮

2023年兔年勳章

ilg1314 發表於 18-2-21 22:43
其實比我冇所謂
只係驚佢會一走了之⋯⋯

長服無預支 俾咗將來姐姐可照追全數

珍珠宮

ilg1314 發表於 18-2-21 22:43
其實比我冇所謂
只係驚佢會一走了之⋯⋯

拎晒長服佢緊係想,但太危險!

如果係佢續約要求或佢急於用錢,最多咪比一半長服,但最好當係借錢寫借,到佢唔做或你唔想同佢續約,話係長服金扣番D錢!

最好緊係唔好比住!

大宅

畀面勳章

karshing 發表於 18-2-22 12:06
拎晒長服佢緊係想,但太危險!

如果係佢續約要求或佢急於用錢,最多咪比一半長服,但最好當係借錢寫借, ...

我都諗過當借錢,寫借據,但我朋友話佢第時唔還點算

水晶宮

ilg1314 發表於 18-2-22 18:54

佢一走了之, 你當借或長期服務金比筆錢佢, 對你黎講都係損失。

但起碼你比佢知道長期服務金係乜野情況下佢至可以拎到。

如果你借比佢, 而話係每個月薪水扣起$500~1000(自行雙方決定)或係長期服務金嗰度扣還(最好唔好用呢個方法)。起碼有根有據。
天空之城, 快樂之地

琥珀宮

ilg1314 發表於 18-2-22 18:54

做得耐,好多僱主肯比,通常當借錢,佢走咗唔還咪當比長服佢啦。

其實工人有心走,迫僱主比長服好容易,佢做差d迫你炒佢已經可以!

男爵府

回覆樓主

print法例比姐姐同佢解釋清楚無得預支,免得將來有心病

首頁

尾頁

跳至