懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

各位開刀媽媽,不如講下自己開刀時嘅麻醉師好唔好~我講先~
我覺得我麻醉師幾好架~由接觸我開始,態度都好溫和,又同我傾左陣,我一直都話我好緊張,佢一直都係好溫和咁同我傾,之後開始落麻醉,係種豆戈下有啲痛,之後背脊戈針無乜感覺,我打左都唔知,然後逐個部位問我感覺,直到下半身無感覺,手術開始,佢都有係我身邊,問我感覺,我始終都係覺得好緊張,所以佢話同我落少少鎮靜,期間佢依然一直係我身旁,又有同我老公一齊陪我傾下,到最後都有問我有無乜野唔舒服,雖然我唔知佢咁樣屬於好唔好,但我感覺幾好~

別墅

做個靚太 發表於 18-2-21 10:18
各位開刀媽媽,不如講下自己開刀時嘅麻醉師好唔好~我講先~
我覺得我麻醉師幾好架~由接觸我開始,態度都好溫 ...

請問邊間醫院?

男爵府

回覆樓主

我係聯合開刀,覺得麻醉師好好,由係產房到落手術室都好溫柔,唔會因爲我痛到發癲而罵我(仲未打麻醉藥所以仲好痛),打完會好有心機問你有咩感覺,一路做手術一路陪係隔離傾計

另外,今日帶阿仔去見麻醉師,約做手術,磅重果時阿仔喊,佢地好有耐性tum佢,之後仲個個走晒過來同阿仔傾計

珍珠宮

Carolinangxie 發表於 18-2-22 20:10
請問邊間醫院?

法國醫院

珍珠宮

日本成 發表於 18-2-22 22:19
我係聯合開刀,覺得麻醉師好好,由係產房到落手術室都好溫柔,唔會因爲我痛到發癲而罵我(仲未打麻醉藥所以 ...

我都係咁,個麻醉師一路都有同我傾下偈~又溫柔~

子爵府

做個靚太 發表於 18-2-22 23:17
法國醫院

我打背針嗰下好痛兼打左兩次先得,都係法國

珍珠宮

musiccisum 發表於 18-2-23 11:18
我打背針嗰下好痛兼打左兩次先得,都係法國

我戈下唔痛,而且術後到依加都無腰痛,所以我感覺幾好~

複式洋房

日本成 發表於 18-2-22 22:19
我係聯合開刀,覺得麻醉師好好,由係產房到落手術室都好溫柔,唔會因爲我痛到發癲而罵我(仲未打麻醉藥所以 ...

可唔可以分享下聯合開刀過程,因我下星期就會去聯合開刀,好緊張及擔心所以想了解下~謝謝

別墅

我都係喺法國生, 麻醉師非常好, 一個中年男士嚟嘅, 好細心, 我完全都唔知傾傾吓就生咗. hahahaha

男爵府

Bowing820 發表於 18-2-23 11:53
可唔可以分享下聯合開刀過程,因我下星期就會去聯合開刀,好緊張及擔心所以想了解下~謝謝
...

我由產房推落手術室,因為其間仲有陣痛,佢地好溫柔拍下我,同我講”慢慢,放鬆”令我覺得好放心
打完麻醉針,會拎包冰碰下塊面問你有咩感覺,睇下藥力發作未,成個過程佢地好有耐性,之後我做做下嘔,佢地比個盆我,仲安慰我,仲會有人企係我隔離陪住傾下計,分散下注意力

你加油呀,聯合麻醉師好好架,所以可以放心

複式洋房

日本成 發表於 18-2-23 15:16
我由產房推落手術室,因為其間仲有陣痛,佢地好溫柔拍下我,同我講”慢慢,放鬆”令我覺得好放心
打完麻醉 ...

多謝你的回覆,聽完你講都放心啲~另外,你開刀傷口痛左幾耐呀?醫生手勢好唔好呢?

男爵府

陪月勳章

16年o係 St Paul開刀生, 個麻醉師超搞笑囉, 我o係手術室waiting ward等緊我個接生醫生同安排入手術房時佢已經邊等邊打機 (手機), 我心諗呢個唔會就係個麻醉師o掛, 點知真係佢囉, 我個心真係當下離一離

佢真係除左要落針落麻醉藥外就坐埋一邊玩手機, 連我開緊刀都係咁, 到要幫手推阿b時先埋黎幫一兩下....

真係好搞笑囉....

男爵府

Bowing820 發表於 18-2-23 16:10
多謝你的回覆,聽完你講都放心啲~另外,你開刀傷口痛左幾耐呀?醫生手勢好唔好呢?
...

做完手術果三四日就真係好痛,痛到要慢慢行,不過之後有社康姑娘拆咗線就好好多(有理由懷疑其實係d線搞到咁痛),行動自如,係慢少少姐,過多兩個星期左右已經變返正常人,惡露都無晒

雖然到呢家四個月有時都會係咁意痛一兩下,但係個傷口都靚,返私家覆診個醫生都讚

複式洋房

日本成 發表於 18-2-23 23:19

做完手術果三四日就真係好痛,痛到要慢慢行,不過之後有社康 ...

聽完你講就放心好多了!希望一切順利~多謝你分享經驗

別墅

回覆樓主

我個時又係開刀的!經歷不太好!入面應該有新仔!
轉身麻醉背脊俾人吉左2次定3次先得!呢世我都唔會忘記!好x痛!打完冇曬感覺!佢會拎包冰貼落你塊面問你有冇感覺....到開刀我估又係新人黎既!不過身邊仲有個女e生係到!傷口埋得唔靚!!不過佢地好好禮貌!期間亦不停同我傾計安慰我叫我唔洗緊張...所以冇禁驚

大宅

做個靚太 發表於 18-2-22 23:17
法國醫院

想問下你知唔知佢叫咩名呀?謝謝

大宅

仁安開刀,麻醉師幫我打豆,痛到我大聲喊左出黎,係堅喊,我之前係其他醫院都打過豆,冇咁痛喎,今次麻醉師話呢支針特別粗,所以咁痛,打麻醉針都冇咁痛,痴線架

子爵府

hoiching0516 發表於 18-2-23 17:02
16年o係 St Paul開刀生, 個麻醉師超搞笑囉, 我o係手術室waiting ward等緊我個接生醫生同安排入手術房時佢已 ...

咁專業

珍珠宮

irenewsw 發表於 18-2-23 13:58
我都係喺法國生, 麻醉師非常好, 一個中年男士嚟嘅, 好細心, 我完全都唔知傾傾吓就生咗. hahahaha ...

我都係中年男士,會唔會係同一個

珍珠宮

hoiching0516 發表於 18-2-23 17:02
16年o係 St Paul開刀生, 個麻醉師超搞笑囉, 我o係手術室waiting ward等緊我個接生醫生同安排入手術房時佢已 ...

咁你事後有無話腰痛定唔舒服~
我朋友超誇張,條腰痛到,明明開刀都要坐水泡~

首頁

尾頁

跳至