自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

FUNNIE 發表於 18-2-21 14:57
我有一個五歲半,同佢出街係最舒服既事,乜都唔洗帶,乜都唔洗點理,,,,,家中還有一個歲半,乜差都要帶出去,一到 ...

我嗰個都係歲半,你形容得好貼切 ! 每次出街超多野帶,我嗰個仲要唔肯坐車,一放落地就暴跑,一係就跟住佢跑,一係就全程孭住。又要計時間搵地方um 訓同換片,食又食得差要諗清楚去邊間餐廳食。我都好期待無咩帶唔晒換片可以坐定定自己食既日子。

不過我都好enjoy 假期湊住佢周圍玩既時間。

大宅

回覆 Nbs 的帖子

仲有呀,一家四口出去食飯,首選要有BB櫈既餐廳,入餐廳第一句便問: 唔該,請問有無BB櫈,無就選第二間.

如果真係無得簡,我就會超辛苦屈起隻大腿用大脾比佢當BB櫈.

珍珠宮

壞蛋獎門人 發表於 18-2-21 13:02

件衫周圍hi呢樣證明你都有啲潔癖,我以前都會,依家我會 ...

點解去公園唔怕而怕行街?

男爵府

回覆樓主

件衫周圍hi,出門口就挨住牆由上而下磨來磨去,又會用身擦過街d垃圾桶,入lift、電梯又四圍擦扶手,年初一去到人到拜年,個手罩已黑媽媽,我咩心情都無曬。

伯爵府

至愛朱古力 發表於 18-2-21 16:06
呢啲先係小朋友行為,正常呀,小朋友當玩。你都唔想你小朋友好似碌木咁,唔識郁
...

我都知,所以我次次都係咁同自己講

伯爵府

mikis 發表於 18-2-21 16:52
我比較享受陪個囡訓嘅時光,因為果刻最聽話,歲半已經識走上床掀被冚。
其餘時間.....我真係好唔享受....
...

唔比拖真係好慘,又話堅持又話講道理都冇用嘅,佢放軟哂身賴皮我拖住佢照行,真係早排8度我都出哂汗

大宅

Ytfc 發表於 18-2-21 14:24
件衫周圍hi,隻手周圍摸完再摸我,對鞋hi落我條褲.......全部都令我覺得好難受
...

同感
我都學習放鬆緊

子爵府

green_flower 發表於 18-2-21 17:19
件衫周圍hi,出門口就挨住牆由上而下磨來磨去,又會用身擦過街d垃圾桶,入lift、電梯又四圍擦扶手,年初一 ...

帶定消毒用品,回家大清潔,我以前湊多去公園睇魚,睇玩具,書店,每日都去公園放電,食飯開胃d同好眠d佢地e家上中學,無得湊但真係好無悔以前咁湊,好珍惜,成世女做得做岩既事

水晶宮

FUNNIE 發表於 18-2-21 17:16
回覆 Nbs 的帖子

仲有呀,一家四口出去食飯,首選要有BB櫈既餐廳,入餐廳第一句便問: 唔該,請問有無BB櫈,無就 ...

我都係呀,而且我個女食得差坐唔定,好多時係一個抱出去玩,另一個就三扒兩撥食完再換人 (我個女可以完全唔食完全唔肯坐)。 我會記住邊間有bb 凳,邊間有小朋友木凳, 邊間有得縛住邊間無。。。

珍珠宮

畀面勳章

green_flower 發表於 18-2-21 12:52

我覺得同個六歲小朋友出街好辛苦,有時會係商場跑,件衫 ...

一般正正常常嘅人..其實唔會覺得照顧仔女會好唔開心...

大宅

回覆 Nbs 的帖子

好有共鳴,但我女好啲,只要有野比佢自己筆黎食,佢都可以定定坐大半個鐘,(但食物一定要我地點餐的食物),唔可以食返我出門前為佢準備的飯仔,所以點餐前我會不停咁餵左自帶的飯仔,同時間競賽咁,到啲食物到左後,佢就咁係指住要食我地啲食物

公爵府

green_flower 發表於 18-2-21 12:52

我覺得同個六歲小朋友出街好辛苦,有時會係商場跑,件衫 ...

我好珍惜湊仔時間,小孩子大得好快

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

三件咯!
大嗰兩個好大咯,好似朋友咁,
好彩仲有個細陪我!

我尋日先係到諗,
唔係仲有個細,佢地各有各忙,
我就孤單獨處咯!

翡翠宮

回覆樓主:

唔係用唔開心黎形容,係唔太享受~

d jm講既我都經歷過or經歷緊,不過,最難捱個段時間應該捱過左~

男爵府

回覆樓主:

勞氣就梗有
但其實好多嘢都好少事,小朋友百厭就一定架喇
試想吓如果聽日就世界末日,有咩緊要過呢一刻你同佢講一句: I love you?

珍珠宮

我仔宜家9歲, 都會駁咀, 但我同佢出街好開心喎, 佢又會"Q"住我隻手, 我仲話第時你再大D, 到我"Q"住你隻手. 有時又互寸, 無問題喎

翡翠宮

green_flower 發表於 18-2-21 14:57
我同佢出街真係成日獅子咆哮咁,反到屋企靜係想呢係房,靜靜地上下網,休息下。
...

湊住小朋友,除左佢訓左覺,想靜靜地係房上下網,簡直係好「車此」的事~

大宅

candice0088 發表於 18-2-21 16:40
我一個6歲一個2歲。 而家想追多個...我覺得湊仔都幾開心。由其佢地慢慢大 識既野 多左。好有成就感...

人 ...

我同你差不多啊,大女快7歲,細女快兩歲半,細個個成日蝦大女,又打又咬,又搶嘢,大女俾妹蝦喊哭喊忽,真系激到我暈架,但陣間又玩埋一堆,我每晚最期待就系兩個早早訓曬覺,就可以鉤衫織衫煲劇

水晶宮

回覆樓主

我仔4歲,我湊住佢好開心架!如果佢商場周圍跑,會同佢講除咗公園同玩嘅地方,邊度都唔可以跑,如果唔係一陣冇得落公園玩,佢就會即刻唔跑!件衫周圍hi就由佢,反正轉頭去公園都會烏糟放鬆d會開心好多

男爵府

我個七歲

件衫周圍hi,講到口臭唔想講,由得佢。

周圍摸完 要用消毒潔手液洗下手先可以拖我。

周圍跑就唔會,但唔鐘意拖實,咁我就由得佢行我前面,過馬路一定要拖。

男仔預左曳,不過乖嗰陣又好可愛既。
做阿媽就要感受下呢啲又愛又恨既情緒,哈哈哈

首頁
12345...6

尾頁

跳至