自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

myaisha0435 發表於 18-2-21 17:30
一般正正常常嘅人..其實唔會覺得照顧仔女會好唔開心...

真的嗎?咁即係話覺得唔開心人唔正常?

男爵府

回覆樓主

咁個仔乖果陣又真係好sweet,我都係靠呢d先撐到落去。不過呢排放假,日對夜對,真係覺得少d精力都唔得,今日開工覺得終於可以抖下氣,所以好佩服d 一個湊幾個果d媽媽。

珍珠宮

回覆樓主

好enjoy同呀仔出街

子爵府

回覆樓主:

我仔幾乖和生性,好易揍湊,所以,我好鐘意湊自己個仔 。而家十幾歲,無得湊好多年啦,好懷念他細個好得意嘅時候

大宅

2018復活節勳章

LEE-Baby 發表於 18-2-21 16:48
自己湊嗎?唔怕辛苦

自己湊。完全無工人無媽咪無奶奶幫忙...

我都覺得好開心。仔女健康快樂,乖乖地就好開心...

水晶宮

回覆樓主:

我會開心,因為陪佢一齊癲,佢跑我又跑,不是家長mode

琥珀宮

壞蛋獎門人 發表於 18-2-21 13:02

件衫周圍hi呢樣證明你都有啲潔癖,我以前都會,依家我會 ...

仔女成長都要經營,同多d佢一齊,佢自然會聽你話,呢d事最自然不過,有得必有失,細路最需要安全感,邊個陪得佢最多,邊個就係比到安全感佢,有時可能只係陪睇下電視睇下書,到佢地大左就唔使父母陪。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

green_flower 發表於 18-2-21 12:52

我覺得同個六歲小朋友出街好辛苦,有時會係商場跑,件衫 ...

認同:覺得返工開心過湊仔/女

男爵府

回覆樓主:

我個仔2歲幾
新年放左一個半星期大假
日日都同佢出街玩同拜年
好開心,去左好多地方
我同佢出街前會約法三章:自己行唔抱、自己坐低自己食野、要拖手行
做唔到就返屋企唔好落街玩

翡翠宮

回覆樓主:

我仔都係小一,我湊佢好enjoy架,因為佢唔會自己走左去,係街一定會拖住我。

大宅

green_flower 發表於 18-2-21 12:52

我覺得同個六歲小朋友出街好辛苦,有時會係商場跑,件衫 ...

我大仔都係6歳,細嗰個7個月,我同佢地出街好開心呀,有點D衫污糟左唔緊要..返屋企洗,不過係商場跑黎跑去就唔太好,可以教小朋友出街要拖住,要跑跑跳跳就去公園

珍珠宮

畀面勳章

green_flower 發表於 18-2-21 18:11
真的嗎?咁即係話覺得唔開心人唔正常?

又未至於唔正常,不過明顯壓力太大,

要調整下,幫自己搵個出路,

始終仔女要對一世架

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我同你相比,我都算開心,因為我兩個小朋友係唔跑嘅,叫佢跑好似罰佢咁,唔運動,越來越肥。
去任何街外場合都可以依規矩,坐定定安靜唔出聲。
但相處又唔係真係好好好開心,佢哋點都有啲嘢係激氣嘅

子爵府

回覆樓主:

我仔六歲時帶佢出去玩好開架,只要唔整到人我任佢跑任佢跳,我唔介意佢周圍摸周圍hi,只要佢開心就得,睇到佢笑,我覺得乜都值得。

大宅

回覆樓主

我⋯唔算好開心,係滿足!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔細個同佢出街好開心架...

依家大個仔都OK...但冇佢細個時咁開心囉...

雖然佢都係好鍾意食野...見到佢食得開心我都開心..
但係個樣又真係冇以前咁得意囉

同佢去街都鍾意同佢睇新奇野...
佢見到得意野或見到有KITTY一定會走黎叫我一齊睇...
但都係果句囉..依家神高神大咁走過黎..
同以前幾歲咁彈下彈下黎搵我...冇咁得意囉...

重有就係..叫媽媽把聲老牛左...冇咁得意囉...

除左冇咁得意..我到依家同仔去街都係開心既..
但真係..細個時開心好多

PS我仔細個係好聽話既小朋友...所以佢出街會拖實我..
係商場我放手叫佢自己睇野先會行開...亦會不時留意我係咪跟住佢...
同佢食飯就會坐定..由BB開始已習慣食飯唔落地...

男爵府

candice0088 發表於 18-2-21 16:40
我一個6歲一個2歲。 而家想追多個...我覺得湊仔都幾開心。由其佢地慢慢大 識既野 多左。好有成就感...

人 ...

我同你差唔多,一仔一女,大既小二,細既9月k1, 我都想生多個,
不過我個人比較享受果10個月既女王任期

子爵府

回覆樓主

同個囝出街好開心,因為只係食同玩,最激氣係夜晚遲遲唔肯入睡,搞到我無哂私人時間!

水晶宮

FUNNIE 發表於 18-2-21 17:34
回覆 Nbs 的帖子

好有共鳴,但我女好啲,只要有野比佢自己筆黎食,佢都可以定定坐大半個鐘,(但食物一定要我地 ...

我個女都係要食大人野飲大人飲品,所以我無理喇,佢肯坐定定肯食的話我咩都比佢食喇,反正佢食得少。 如果我喺屋企餵左,出到街佢唔肚餓,就連坐都唔肯架喇。

男爵府

回覆樓主

最中意單獨同我仔出街
如果有其他大人一齊,佢會曳D
單獨同我,會乖好多,去旅行時仲幫手推下喼(現在4歲)
佢3歲開始我成日同佢兩人一起去街去旅行
攰但開心

首頁

尾頁

跳至