論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一年攞no paid leave 回鄉一星期。第二年暑假我一家去三星期旅行,佢拎晒d大假回鄉。今年第三年,問我七月會否去旅行,佢想七月放一星期假回家。
我知佢有個四仔女,佢每次都係想睇下d仔女先返去。但變左我返工d假要就佢回鄉。我無諗住佢今年又放。

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

edutm 發表於 18-2-21 17:11
第一年攞no paid leave 回鄉一星期。第二年暑假我一家去三星期旅行,佢拎晒d大假回鄉。今年第三年,問我七 ...

如果佢做得好,可唔可以你去旅行時先比佢回鄉

大宅

有工人的在職媽心聲,每一年自己的大假大部份都用在工人身上,唔比佢放又於心不忍,再加上工人唔好,唔續約,Pick up新工人又要擺大假去教新姐姐,教完新姐姐,佢話要好掛住屋企想返去探家人,多數三月份,因為菲律賓三月係畢業禮...

而家呢個姐姐未做夠一年又話聖誔要回鄉,理由係想比家人驚喜,,但我拒絕左,但比佢三月回國...又無左兩星期大假

男爵府

FUNNIE 發表於 18-2-21 17:27
有工人的在職媽心聲,每一年自己的大假大部份都用在工人身上,唔比佢放又於心不忍,再加上工人唔好,唔續約,Pic ...

非常應同

男爵府

回覆樓主:

姐姐係好工人,都係好媽媽,佢d錢用晒供仔女讀書。佢係香港三年都無識朋友,平日放假好早回來幫手做家務。所以我都會比佢放,只係一時無预到。

大宅

edutm 發表於 18-2-21 17:48
姐姐係好工人,都係好媽媽,佢d錢用晒供仔女讀書。佢係香港三年都無識朋友,平日放假好早回來幫手做家務。 ...

如安排到就算啦,自己同仔女冇見幾日都掛住啦,一年見一次算啦。

男爵府

回覆樓主

我個姐姐好好,我都係每年俾佢返菲律賓一次,我同佢會夾假,我最方便月份會放,通常年年都一樣,我又可以預埋自己家人去旅行。其實年年放佢對我來講仲好,唔使一次過放咁耐,我仲難攞假

翡翠宮

回覆樓主:

我每年同佢夾時間,一定比佢放

別墅

我都會每年預早計劃定幾時去旅行,同一段日子送張平機票比佢返屋企見下屋企人,佢開心之餘又唔洗等佢一次過清2年嘅假期...

大宅

回覆樓主

咁每年放完假後回港有body check? 怕佢染病或者有咗,擔心嗎?

男爵府

回覆樓主:

依樣我又唔太擔心。我咁耐都未聽過姐姐提過佢有老公,佢只係講佢d仔女同阿媽。

大宅

請問大家的工人如果年年回鄉, 機票錢是自費定你地出?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

gingerrice 發表於 18-2-22 13:24
請問大家的工人如果年年回鄉, 機票錢是自費定你地出?

工人姐姐自費機票回鄉。

男爵府

回覆樓主:

兩年僱主只比一次機票,其他時間回鄉她自己比錢,我幫她book機票。
不過每次回鄉我都比幾佰蚊她,當係送比她仔女買野。

男爵府

回覆樓主:

我工人6月都要放一個月,我話你冇咁多假㗎噃,佢話no pay。當時係想佢續約留低(細b得6個月,唔想轉工人)冇得揀。到時惟有同老公一人放啲

伯爵府

我姐姐續約條件係每年返鄉一次, 佢做得唔錯, 所以我有答應佢~機票我哋出

大宅

回覆 edutm 的帖子

我工人都係無老公, 無提過, 只提個仔. 做左2年半, 我俾佢返左去2次. 最近一次返黎, 話結左婚同有左. 你都係小心D好.

首頁

尾頁

跳至