嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

孖B依家15個月啦,但便便都係未成條狀,正常嗎?請問如何調整飲食可令佢地便便成形呢?
回覆 bridgettebaby 的帖子

Hello bridgettebaby 每個BB 嘅大便形態都唔同,亦會隨住食左唔同食物而有變化,軟身都係正常,只要唔係好水狀/ 水還水、渣還渣都唔需要太擔心。BB 嘅大便係點樣架? 平時飲食均衡嗎?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-22 15:43
回覆 bridgettebaby 的帖子

Hello bridgettebaby 每個BB 嘅大便形態都唔同,亦會隨住食左唔同食物而有變化 ...

大便多數係一pat pat, 黃色。飲食我覺得均衡。早晚兩餐奶,大約6安士,中間三餐同大人食飯時間相似,有澱粉質、肉同菜,下午茶點有生果同芝士。
bridgettebaby 發表於 18-2-23 21:50
大便多數係一pat pat, 黃色。飲食我覺得均衡。早晚兩餐奶,大約6安士,中間三餐同大人食飯時間相似,有澱 ...

大便質地係糊狀/條狀都OK,顏色方面會時深時淺,一般都係黃、綠、啡,有時同一次大便會出現多過一種顏色都係正常架。BB有均衡和規律飲食習慣好好呀 媽媽俾BB嘗試自己用餐具進食,安排BB同大人一齊進食(每日最少1次), 俾佢嘗試大人飯菜(合適質感和淡味食物),幫助佢慢慢過渡同家人分享相同嘅飯餸

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至