自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sonson1234 發表於 18-2-22 07:45
揀生一個啦,幾時都係錢最有用,識個朋友中五零分,好彩父母供佢去澳洲讀,而家大會計師一名又英文好,如果 ...

可能大個突然開「hill 」左

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Yukyuk 發表於 18-2-21 23:20
已經生左兩個。

私小》津中》本地U

同意你所講,已生左兩個,讀津小,中學都打算讀津中

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 18-2-22 02:08
順其自然 讀書嘅嘢可能叻到攞奬學金

其實喺

珍珠宮

王雨瑩 發表於 18-2-21 23:19
假設已經生左一個,你地會點揀?

有關系架?
直資私立都有助學制度,大學留學都有獎助學金,問題始終係學習入唔入腦,用錢塞唔入去喎,又或塞咗都嘥氣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

生一個!資源集中D,同埋教養孩子真係勞心勞力,圖書館既兒童圖書已經睇過好多,唔想又重複再睇,小學又讀多左一次,好夠。仔初中直資,之後會去英國留學,擴濶視野,生2個就太吃力。仲有自己死後剩下既野,唔使爭。

伯爵府

+3金熱血

回覆樓主:

如果可以㨂:

兩個

名津幼、名津小、名津中、外國大學(有國藉)

珍珠宮

GillianChung 發表於 18-2-22 08:35
此言差已... 呢啲說話同天生天養冇乜分別。
有好嘅資源當然會有好嘅教師、環境、同學social circle、家長 ...
又或者本身係叻仔叻女, 有好o既家庭(ie資源), 隨時可以更上一層樓, 何樂而不為。唔知點解BK家長好似好抗拒讀名校(本地、外國)

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

其實唔關生幾多事,一個兩個又如何,都要睇下佢係咪讀書材料。 有d人真係無書緣唔鍾意讀書,供佢去外國都有機會浮浮沉沉。

我生左兩個,私幼津小,大既直中,細既津中。到升大學再睇情況安排。細仔已講明唔想外地升學,唔通迫佢去咩?隨緣囉

男爵府

回覆樓主:

生咗兩個
大: 私小 > 津中 > 海外大學
細: 私小 > 津中

而家成日勸朋友只生一個集中資源,無論經濟或愛心。我是ftm有工人幫手家務,但成日都覺得唔夠時間分給兩個連埋老公是3個先啱,所以佢哋成日爭寵
與智者為伍 與善者同行

子爵府

揀生一個啦,幾時都係錢最有用,識個朋友中五零分,好彩父母供佢去澳洲讀,而家大會計師一名又英文好,如果 ...

我都有一個例子,會考得2分,因為父母有錢,所以可以去澳洲讀書,最後大學畢業,返來在大公司做工。因為父母有錢,父母比首期(以前首期唔多,比10%可以上車),咁佢上左車,之後結婚生仔。
傾開計,佢自己也多謝父母,因為父母的栽培,改變左佢一生,雖然係大公司小職員,但生活穩定,自己家庭、有樓、有小朋友,順風順水。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我媽個朋友

生個獨仔, 自細已經好緊張佢D成績, 日日做伴讀, 後來仲花百幾萬供個仔去外國留學, 但返到黎直到宜家30幾歲, 都無份工做得長.

個阿媽年老患過乳癌同一直食緊抗仰鬱藥.

所以個仔本身質地唔好, 點谷都唔會成才, 反而卜心卜命激死自己

男爵府

王雨瑩 發表於 18-2-21 23:19
假設已經生左一個,你地會點揀?

1個

男爵府

回覆樓主

生左三個,資助幼稚園》津小,過幾年睇資質,睇下考唔考到名直資/名津,唔得就抽地區津中
有信心考到local u

別墅

sangria 發表於 18-2-22 08:34
一個 only. 根本係照顧兩個太辛苦

JM有多個一個小朋友?我只是想參考JM們睇法

男爵府

goat 發表於 18-2-22 08:50
又或者本身係叻仔叻女, 有好o既家庭(ie資源), 隨時可以更上一層樓, 何樂而不為。唔知點解BK家長好似好抗拒 ...

可能因為入唔倒咪講名校唔好囉。各人有各人自己選擇,最緊要揀適合自己又啱budget 咪得囉。

男爵府

有幾多個有獎學金丫~
資質大眾化既都係讀直資私立同外國大學識班高D階層既朋友,眼界都唔同
資源就幾時都係多好~

大宅

王雨瑩 發表於 18-2-22 09:49
有幾多個有獎學金丫~
資質大眾化既都係讀直資私立同外國大學識班高D階層既朋友,眼界都唔同
資源就幾時都係 ...

就係,仲要人口越黎越多,競爭又大,咁易獎學金咩,有錢就點都多選擇,冇錢就只能說繼續努力繼續等

複式洋房

我識有朋友當年 a level 衰左入唔到大學,阿爸阿媽送佢去美國讀community college, 2年後入UCLA會計, 返嚟做big 4.

珍珠宮

王國教室勳章

GillianChung 發表於 18-2-22 00:05
負擔唔倒兩個好啲嘅教育,咁我會揀生一個。香港津小,no way (純個人選擇)
...

X2
資源分配好重要

男爵府

回覆樓主

教育係主要原因,依家個教育制度成個小學階段父母唔參與跟本冇乜可能,所以我寧願生一個。

APIGMA    發表於 18-2-23 12:43

首頁
12345...9

尾頁

跳至