自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

用戶要求終止服務

我唔知可以同邊個講...一路打一路喊...

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近年我個仔見到同學有細佬妺話自己想要,我自己都有個哥哥,我都想屋企熱鬧啲,趁後生可以生多個,我都唔介意,每次聽到朋友有第二個我都羨慕,我知我係好想生多個

老公獨子,一直覺得生一個就夠,話一個點好點好,話生多個冇錢,地方唔夠住,又辛苦.我們現在月入十萬以上,工作穩定,剛換樓,其實錢冇話唔夠...

之前老公都仲堅決唔生,咁我知呢d野冇得迫,一個唔肯生寜願唔好生,唯有話就話尊重佢,其實我都冇得可以點.唯有等...

到去年老公好似開始接受生多個,我話新屋房留位放bb床可能以後會生呢,佢都話好,我間中同仔講話如果第時有細佬妹就咁咁咁,老公都一齊傾...問下佢生唔生,明顯佢接受多左。咁我食定葉酸,每日keep住做運動,改善飲食....準備今年搞掂新屋可以plan生.....點知老公今晚一句話唔生,理由又係冇錢,屋唔夠大...我話不如唔避自然囉,有就有冇就冇,佢都話唔得

我崩潰了,眼淚自然流下,偷偷地喊......
我知呢d冇分對錯,都冇得迫,佢都冇錯,
一個有一個好,兩個有兩個好,
但我直頭第一次有感覺,後悔嫁左俾佢,點解我結婚前唔問清楚傾清楚....
現在我感覺只可以永遠帶著遺憾直到落棺材

多謝夜晚晚聽我呻,希望大家口下留情。

祝大家新年快樂,生活幸福

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

南丁媽咪 發表於 18-2-21 23:30

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近 ...

得佢一個人返工?

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

錫返

水晶宮

回覆樓主

唔好唔開心la.....可能佢怕你辛苦呢,錫住你呀

用戶要求終止服務

good_pig 發表於 18-2-21 23:32
得佢一個人返工?

我地兩個都有返

用戶要求終止服務

wcandtt 發表於 18-2-21 23:33
唔好唔開心la.....可能佢怕你辛苦呢,錫住你呀

冇,佢口中只有錢

wcpcelia    發表於 18-2-22 12:01

珍珠宮

回覆樓主

樂觀啲諗,有個謹慎嘅老公,都係一件好事,你老公想保障現有生活/唔想咁大壓力啫,生小朋友又未必只係睇錢夠唔夠嘅,都要精神,體力配合,你得,或者你老公未必得。又或者佢遲啲可能改變主意肯配合你呢。

子爵府

回覆樓主:

2個人揾十萬,收入算唔錯,
但係開支,供樓,洗费佔幾多先?

嘗試了解下c6冇$定義先
慢慢傾,唔洗喊
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

禁止訪問

回覆樓主

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

其實生一個都有一個的好。唔好太唔開心
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

回覆樓主

你老公覺得而家生活可以
唔來多個包伏
老實講我都覺得一個夠
比晒啲資源佢
唔駛分薄
仲有教都好吃力

子爵府

有錢有有錢煩, 無錢有無錢煩.. 生又煩唔生又煩...

我都一直心思思想生第3個.. 但一諗到做人其實真係好煩而且唔開心多過開心, 我就覺得要理性D, 唔好製造多個人製造多個煩惱..

唔好唔開心啦.. 難得你地收入穩定, 可以一家人開開心心隨心所欲都係好好既福氣

wcpcelia    發表於 18-2-22 12:02

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

錢係無話夠,但人人洗法唔同。可唔可以同老公深入啲傾佢點解認為生多個唔夠錢同唔夠地方?慢慢傾囉,兩夫妻貴乎坦誠嘛

樓主老公會唔會有一套培育仔仔既諗法,例如要讀國際學校,幾多歲出國,留層樓比仔仔之類?可能要附合哂你老公要求,真係可見將來收入唔夠?再慢慢磨合下囉

但我覺得你老公做得好啱係未傾好就唔好諗住順其自然。到時即刻中左但你老公未 ready 就更麻煩了

水晶宮

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近 ...

開支好大?十萬人工有呢個階層既支出、可能佢想俾好d既教育仔仔呢⋯⋯
仲有你仔都5歲、佢上小學有自己朋友就不會再說要弟妹了、男仔更加唔好諗佢會幫手

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

佢唔想都冇辦法,生一個又唔係咁差,資源集中,家居寧靜,錢銀鬆動,未至於要喊。

男爵府

回覆樓主

樓主,如果沒有共識,寧願不生二胎,否則影響夫妻感情。

事實上,現在養一個小朋友的確要用好多心力,或是你先生保守一點,希望把關注和資源,都放在現時唯一的小朋友身上吧。

其實,生1個、2個,定唔生,都冇對錯。觀點與角度而已。

男爵府

回覆樓主

好明白你,因為我先生都係咁

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔洗驚,我識人好似你咁,老公實牙實齒話只生一個,但最後都俾佢“意外”生咗第二個

點意外法?你懂的
(霸王硬上弓,趁佢瞓坐佢身 )

芝麻街    發表於 18-2-21 23:52

珊瑚宮

2024年龍年勳章

其實除左錢,生多個心力都多好多,我都一早放棄生多個喇,我老公都係
佢好中意小朋友架,不過話冇錢唔夠住唔生既人係我

珍珠宮

回覆樓主:

吾好吾開心啦,試下同你c6慢慢分柝下生兩個既好處

例如細可以用哥哥二手野, 哥哥五歲可以學習照顧弟弟or 妹妹, 哥哥有個伴玩冇咁悶

利申: 我有兩個仔仔

首頁
12345...20

尾頁

跳至