自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

我識有個人佢又係好似樓主咁貢想生,佢同c6商量c6一句得埋去:要生你自己揾人同你生

伯爵府

回覆樓主:

呢d野無得迫,佢唔想你想,唔係兩方願意下,我會選擇唔生,唔想後悔

珍珠宮

Jessy 發表於 18-2-22 14:33
屋企有事唔一定共同分擔,可能個個都唔理得一個理,肯理呢個咪仲嬲,成日諗住點解明明有兄弟姊妹但要佢一個 ...

唔使緊張,不是說有兄弟姊妹就一定有人分擔,只係假設有的情況下,樓主老公才會有機會轉軚

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

1) 做個annual budget大家睇剩多少錢,現有花在大仔身上一年用多少,如double大仔开支,仲有多少餘額。退休有多少儲備,如香港考唔倒會否出國讀大学。
話唔夠錢是真定借口,有數字才有真相。

2)令佢思想改变可以:
a)提出他是獨子,仔係獨孫,三代單存。萬一有咩冬瓜xx,对得住祖先嗎?

b) 用兒子出軟功,纏住佢玩,話冇人陪佢玩好悶,同学都有兄弟姐妹。

利申:我都係得一個。

如c6仍好堅決,隨缘啦,起碼有一個兒子。我有個朋友好想生,但太太唔肯生。唔好因為咁而嬲佢。

大宅

回覆樓主

樓主,睇完你個post, 我好明白你。不過,你比我理智,老公唔肯生就真係唔好生。
我本身有一個囝,一直想生多個,但老公以經濟,住屋問題為由,一直都推。直到2年前,佢轉咗份stable既工,我地事業都有進展,最後,半推半就,佢答應咗生第二胎,但細b出世,又請工人,搬屋,少咗時間陪老公等等問題,老公怪落去細b到,話佢本身都唔想生,點解當初迫佢生之類。

如果,有得再㨂,我未必會再生細b, 當然,我依家好愛細b, 哥哥都好鐘意佢,不過,細b就得唔到咩父愛,我好似累咗佢咁⋯

禁止訪問

子爵府

南丁媽咪 發表於 18-2-22 14:41
呢個都係我其中一個諗法

咁其實仔女大左組織左家庭. 父母百年歸老之後. 你既仔女都會生小朋友. 到時小朋友都係佢既家人. 一齊時間多過兄弟姊妹

我自己一個女9歲. 上年突然想生多個. 但諗諗下都算.

公爵府

回覆樓主:

生-個有-個好!我寧願無兄弟姐妹!

侯爵府

wuwucancan 發表於 18-2-22 17:31
我識有個人佢又係好似樓主咁貢想生,佢同c6商量c6一句得埋去:要生你自己揾人同你生:s ...

可以離婚

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有冇99?可以同99傾下,行99政策。

侯爵府

小鼠 發表於 18-2-22 19:32
樓主,睇完你個post, 我好明白你。不過,你比我理智,老公唔肯生就真係唔好生。
我本身有一個囝,一直想生 ...

你有冇同老公因而關係差左

子爵府

看開d 啦,這個看似重要的問題,其實同廁所板係放落來定來上去一樣,一個覺得要放落來,一個覺得要拉上去;咁結果,一係佢讓你,一係你讓佢、一係兩個都唔讓,日日嗌交唔開心。夫妻總要有人願意退一步啦。

我覺得一個有一個的好呀!好多時就算兩公婆都想生多個,都未必一定生到,都係遺憾。有人鍾意女但生了仔,又有人鍾意仔但生左女,又係一種遺憾。人生總不會完美,遺憾都係平常事,你心情平伏下先,無須要無限放大遺憾呢樣野。

子爵府

回覆 南丁媽咪 的帖子

會唔會你哋生咗第二個,你會唔做嘢做FTM呀

大宅

Jessy 發表於 18-2-22 14:47
有d人如果本身性格係天生,例外佢個人係自私自利,咁就算佢有無兄弟姊妹,都仍然係自私自理架啦!仲攪到d兄 ...

同意
真係年紀越大越見得多

小朋友細個係父母嘅管教下一齊玩好似好開心咁
未大定做父母嘅實覺得大咗實係兄友弟恭互相扶持
但大大下際遇各異
各自另一半又係另一個因素
Even感情好又可能移民做嘢又忙又盛唔係好多時間相處
如果唔好彩有個唔生性嘅silbling 簡直係家累
到時做父母大義滅親唔理個唔生性嘅定叫另外啲手足幫佢?
到時做父母嘅真係手掌又係肉手背又係肉了

利申:我有sibling 感情叫托賴但都決定生一個算
寧願俾佢讀直私出國或者留番俾自己養老
減輕佢負擔
上一代直情有十個八個siblings但新年都無個有聯絡(佢地唔係因錢反目,只係各有各忙或者有啲人天生自私或者天生自大而矣)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

happyapple 發表於 18-2-22 00:01
樓主小朋友五歳未讀小學,到佢讀小學時,你就會覺得一個係非常好,同兩個細路溫書做功課簡直命都短幾年。
...

完全同意,重要樓主係在職媽咪,我得一個,自從上年9月入了小學,我覺得好痛苦,溫書做功課,我都覺得有壓力。
同埋你造人唔係話有就有,有時make 得黎,個仔都大了,當你好彩好快有,但生得黎,個仔都七歲,到細個個識得玩時,大個個都9歲10歲喇.... 我仔姪女大我仔兩年,我仔要到3,4歲,佢地先岩玩。年齡差很多的話,好大程度第日係唔會好fd.。當然都有例外,我同我妹差6年都好fd, 但呢個機率會較細。
而且,現在很多各式各樣的<病>,adhd, 亞氏保加,自閉,萬一細個個中了,你老公一定怨你。(唔好介意,唔係咀咒你,只係講「萬一」。)
一個都有一個好,試吓改變自己心態,兩公婆,佢就唔到你,咪你就佢,總有人要讓步,唔好因為呢件事影響感情。
Childhood is journey, not a race.

大宅

princesscupcake 發表於 18-2-22 21:15
你有冇同老公因而關係差左

梗係有啦⋯

大宅

汽水餅 發表於 18-2-22 15:28
應該叫你老公做結紮手術,免得真係意外中左,實話係你計劃,你老公只係錢錢錢,每月有十萬話生都係錢問題 ...

十萬銀係香港要供樓俾四大長老子女教育保險日常洗費退休保障其實真係唔算勁見使
只可以話寬裕少少

唔覺樓主老公自私同搵借口
搵得呢個數佢可能都有做風險管理
如果一旦有咩事無咁好收入養兩個係好吃力的

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

nixphoenix 發表於 18-2-22 22:19
十萬銀係香港要供樓俾四大長老子女教育保險日常洗費退休保障其實真係唔算勁見使
只可以話寬裕少少

個人認為佢老公真係好自私,自愛“錢”

公爵府

南丁媽咪 發表於 18-2-21 23:30
我唔知可以同邊個講...一路打一路喊...

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近 ...

隨遇而安啦,其實婚前傾都未必傾到咁詳細,好多嘢好難話早早傾咗就一定實行到。或者過兩個月佢又話生呢

首頁

尾頁

跳至