自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

之前我老公都唔想生多個,覺得教好大責任,又話巨依家所有時間比曬個仔,唔會有時間比第二個,甚至連我奶奶都開到口話唔想我生,叫我地專注我仔一個得了,之後我不停說服我老公,各種理由,最後我話,唔保證自己以後唔會後悔,趁後生都唔生,過多幾年再想生都未必有了,終於舊年聖誕前生左我女

男爵府

回覆樓主

我朋友個case 係咁,大仔好叻仔,讀名幼,點知細仔出世就有基因遺傳病,自理能力同智商都有問題。兩公婆要俾錢細仔醫病,又要預錢去上訓練班,大仔由名私幼都要轉去學卷度讀。
所以生多個未必好

大宅

回覆 南丁媽咪 的帖子

睇晒你的回覆都感覺到你係想生第二個到極點,這點你老公知道嗎?
你老公同你話唔生時你有冇比佢知你幾傷心、失望、失落、崩潰、遺憾終生....

定還是你不想他覺得你一哭二鬧好平靜咁接受他話唔生

如果你老公知你想生到極點都不為所動,這樣你只好尊重同接受他的決定

侯爵府

小鼠 發表於 18-2-22 22:19
梗係有啦⋯

你情況同樓主一樣?

大宅

princesscupcake 發表於 18-2-22 13:57
係咪其中一方出古惑

好似話用岡本0.03,所以個男既叫大家千祈唔好買

大宅

回覆 南丁媽咪 的帖子

其實生孩子最大的問題是教育, 現今社會這麼亂, 新一代年輕人都很自私, 生兒育女已不再是養兒防老. 既然老公不想再生, 你就順其自然吧. 有錢還是留做養老用, 現在樣樣都貴, 日後更不知會怎樣.

男爵府

回覆樓主

咁你都有一個, 唔係冇細路, 呢d 野冇得迫....

我有一個就6 歲, 我其實有小小想生多個但老公冇話想要, 咁佢冇話要我就唔會亂來 。

但舊年年尾有左, 我想落左佢, 最後老公自己話想要..........

男爵府

回覆樓主

緣份,我朋友四十有多,大女二十,細女十九,突然多咗個細仔一歳,你重有十幾年比你生,如果真係生咗個女比佢,前世情人,重唔玩死佢,隨緣

首頁

尾頁

跳至