自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

用戶要求終止服務

jutau 發表於 18-2-21 23:42
唔洗驚,我識人好似你咁,老公實牙實齒話只生一個,但最後都俾佢“意外”生咗第二個

點意外法?你懂的

我就係唔想格硬黎,我尊重佢,但點解佢又唔考慮下我感受

伯爵府

BK Milk勳章

比我寧願一個,嫁雞隨雞,一個有一個的好

大宅

回覆樓主

由一開始佢都唔想,你仲想改變佢生第二個,其實系你唔晏,生小朋友哩方面真系要雙向,既然佢不願意,你迫出來又無意思,就算宜家俾你再生左,佢如果到時唔理,你又會埋怨,真系唔係個個喜歡小朋友。你夾硬要人同你做一樣野,就話後悔嫁俾佢小朋友都已經有一個,又唔系連哩個都唔肯。可能錢銀只系藉口,養小朋友唔系只系錢問題,仲有教。

珍珠宮

焦糖媽 發表於 18-2-21 23:41
錢係無話夠,但人人洗法唔同。可唔可以同老公深入啲傾佢點解認為生多個唔夠錢同唔夠地方?慢慢傾囉,兩夫妻 ...

同感,其實如果小朋友讀國際學校,之後出國留學,十萬真的不算鬆動,兩個直頭很緊,所以可能你老公想集中培養一個小朋友也未必不好呢!

象牙宮

2024年龍年勳章

南丁媽咪 發表於 18-2-21 23:30
我唔知可以同邊個講...一路打一路喊...

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近 ...

有冇追bk 姊妹情仇個鋪?

改變唔到老公思维,只好改變自己,一個夠晒數。

APIGMA    發表於 18-2-22 14:47

子爵府

回覆樓主

我有後悔生多個,我係隔左6年先再生,之前太長時間對住1個,我所有所有愛都卑哂大個,而家要我分散,我真係感覺顧唔到,好懷念以前全心全意照顧一個個感覺,大個個其實已經可以跟住我周圍去玩,但又要從頭開始,有細去邊都好似唔方便

水晶宮

回覆樓主

傻豬,咁少事就吾開心.
幾多仔女隨緣啦,生仔容易教仔難。你老公責任心重,就算鍾意都未必一定要生多個的。何況現今社會既細路/青少年比較難教。我都係一個女,下個月拎成人身分證了。我老公好鍾意細路,但佢都話責任大,又吾想資源分薄左,所以都係一個女算了. 依家咪一樣一家三口開開心心。

用戶要求終止服務

鴨鴨比 發表於 18-2-21 23:49
吾好吾開心啦,試下同你c6慢慢分柝下生兩個既好處

例如細可以用哥哥二手野, 哥哥五歲可以學習照顧弟弟or 妹 ...

佢就係一路ban我講既野,
今晚直頭一句收左線....
我知呢d冇對錯,所以冇得邊個講蠃邊個...

用戶要求終止服務

Moonlight819 發表於 18-2-21 23:51
同感,其實如果小朋友讀國際學校,之後出國留學,十萬真的不算鬆動,兩個直頭很緊,所以可能你老公想集中 ...

我地其實完全冇打算要讀國際學校或留學,
我小一目標係大抽獎樓下間學校

水晶宮

Sumyeema1 發表於 18-2-21 23:51

我冇睇個post. 太多
不過想講,有時兄弟姊妹都要睇緣份,吾係人人都夾到的. 當夾吾到時,仲頭痕⋯唉.

用戶要求終止服務

Sumyeema1 發表於 18-2-21 23:51

我只可以咁...
但一時接受唔到
覺得好委屈好後悔

子爵府

回覆樓主

年紀問題?
童年暗影?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

唔好唔開心啦

象牙宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-2-21 23:56
我冇睇個post. 太多
不過想講,有時兄弟姊妹都要睇緣份,吾係人人都夾到的. 當夾吾到時,仲頭痕⋯ ...

值得追下架……

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jutau 發表於 18-2-21 23:42
唔洗驚,我識人好似你咁,老公實牙實齒話只生一個,但最後都俾佢“意外”生咗第二個

點意外法?你懂的

放下自在

男爵府

回覆樓主

樓主小朋友五歳未讀小學,到佢讀小學時,你就會覺得一個係非常好,同兩個細路溫書做功課簡直命都短幾年。
:wave:

大宅

LEE-Baby 發表於 18-2-21 23:52
我有後悔生多個,我係隔左6年先再生,之前太長時間對住1個,我所有所有愛都卑哂大個,而家要我分散,我真係 ...

我同你一樣感覺呀!我又係有d後悔生第2個,成日覺得分唔到身,同埋分薄左對大果個既時間,照顧,我成日覺得好內疚好唔開心。真係好懷念得一個小朋友既時候,可以全心全意照料佢

用戶要求終止服務

88881111 發表於 18-2-21 23:50
由一開始佢都唔想,你仲想改變佢生第二個,其實系你唔晏,生小朋友哩方面真系要雙向,既然佢不願意,你迫出 ...

我知冇得迫,我都一定不會扮意外

所以我只可以帶住呢個遺憾到死個一日
樽葉酸都洗記住日日食

男爵府

回覆樓主

樓主小朋友五歳未讀小學,到佢讀小學時,你就會覺得一個係非常好,同兩個細路溫書做功課簡直命都短幾年。
:wave:

男爵府

回覆樓主

我個女面家20個月,岩岩出世時既身分改變係我同老公都唔想再生!
之後大大下,見到佢同其他小朋友一齊玩,好開心,慢慢我就想生多個,但我老公少爺仔,唔想湊多個,之後我就帶埋佢去參加個女既小朋友活動,佢自己睇到個女咁開心都改變左話生多個
你又可以俾佢試下感受下多一個小朋友既唔同,到時再討論下生唔生

首頁
12345...20

尾頁

跳至