自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

用戶要求終止服務

tommyxsarah 發表於 18-2-21 23:57
年紀問題?
童年暗影?

年紀我們三十出頭

陰影冇,可能因為佢自己係一個冇兄弟姊妹

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

南丁媽咪 發表於 18-2-21 23:50
我就係唔想格硬黎,我尊重佢,但點解佢又唔考慮下我感受

可能佢唔想咁辛苦, 乜都由頭再經過! 仔開始大, 有少少甩身既感覺! 唔好唔開心喇!
放下自在

珍珠宮

明白樓主的感受

我老公最初話一個都唔生,對小朋友零興趣

我本人無乜所謂,一係唔生,講明生的話,一定要生夠兩個

有一日佢改變主意,無喇喇話生,於是生夠兩個,男人有時係好飄忽

可能你老公只係反彈話唔生第二個,睇定啲先

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

南丁媽咪 發表於 18-2-21 23:30
我唔知可以同邊個講...一路打一路喊...

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近 ...

可能佢睇既係再長遠d 真係稔埋第日讀書點,又覺得而家未係時候?

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

可能佢尼一刻唔想啫,遲d態度軟化又好d,俾時間氹下先

用戶要求終止服務

udonchu 發表於 18-2-22 00:02
我個女面家20個月,岩岩出世時既身分改變係我同老公都唔想再生!
之後大大下,見到佢同其他小朋友一齊玩, ...

佢連討論也不討論

所以我最心痛

子爵府

豬吉 發表於 18-2-21 23:39
你老公覺得而家生活可以
唔來多個包伏
老實講我都覺得一個夠

同意因爲我都係咁諗,而且而家一家三口可以過優質嘅生活,但整多件未必keep到
Hi

男爵府

回覆樓主

我果個係一個都唔想生可以點?離婚?

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

生一個都有生一個好, 你有無見過D兄弟姊妹反晒目變成仇人? 父母見到咁樣咪仲痛苦.

大家有緣份成為兄弟姊妹其實唔一定夾得來, 如果大家兄弟姊妹之間的緣份好薄, 又無咩情義, 當家中或父母發生大事時, 有兄弟姊妹仲慘, 幫唔到手但意見多多, 我自己屋企就係咁.

我自己都有兩個小朋友, 性格就真係唔多夾, 絕不相親相愛, 常常嘈過你死我活, 學業上C6又幫不上忙, 所以我都經常分不到身去陪佢地溫書/教功課, 教到A又教唔到B, 陪到B又陪唔到A. 有時都會諗返轉頭覺得生一個係咪好D, 資源集中D, 出遠門去旅行樣樣都方便D顧慮少D.

但我都明白你那種想生多個的感覺, 就好似我當年生了第一個想第二個一樣, 如果生唔到的確係會覺得好遺憾, 特別見到D兄弟姊妹相親相愛的CASE就特別感觸, 可能唔相親相愛的你見唔到/無留意吧!!! 我都好羨慕D阿哥好錫阿妹好保護阿妹的CASE, 但偏偏自己的就完全相反.

世事豈能盡如人意, 知足常樂, 共勉之.
希望每天開心渡過 ;-)

用戶要求終止服務

C.Humphrey 發表於 18-2-22 00:04
可能佢尼一刻唔想啫,遲d態度軟化又好d,俾時間氹下先

之前傾新屋裝修連位都預左有bb床,我以為佢有改變,點知一句收左我缐,已經錯誤期待一次,我今次真係崩潰,喊到傻左,老公知我唔開心佢一樣訓到死左咁...

冇期望冇失望

用戶要求終止服務

chelseywong 發表於 18-2-22 00:05
我果個係一個都唔想生可以點?離婚?

婚前冇傾嗎?

男爵府

回覆 南丁媽咪 的帖子

我已有一個小朋友,一直都想生兩個,但自己身體狀況不好,所以無可能生第二個。唯有向好方面諗,好多嘢都係命中註定,如果我勉強去生,可能我個身體狀況影響bb發育成長又或者個狀況遺傳咗比佢,既然係咁無謂勉強,一個就一個。
如果命中註定你係唔止一個小朋友,無論點避都阻止唔到新生命嘅來臨。

用戶要求終止服務

Jessy 發表於 18-2-22 00:07
生一個都有生一個好, 你有無見過D兄弟姊妹反晒目變成仇人? 父母見到咁樣咪仲痛苦.

我明白所有事有利也有弊.

我只係好後悔,點解我婚前冇問清楚...

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-2-22 00:04
佢連討論也不討論

所以我最心痛

其實,對第一個孩子嘅教養,你地意見是否一致?你先生員否接受你個仔讀書唯一選擇就係樓下小學?我假設不用錢的官津,而你地又有咁上下收入,為何還那麼擔心錢呢?!

用戶要求終止服務

missannali 發表於 18-2-22 00:12
回覆 南丁媽咪 的帖子

我已有一個小朋友,一直都想生兩個,但自己身體狀況不好,所以無可能生第二個。唯有 ...

多謝你

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

可能佢對照顧小朋友有壓力,男人唔識表達
想認識多啲屯門友

大宅

回覆樓主

多溝通,傾下,解釋俾佢知你好想生,點解想,問題可以點解決,俾佢知你心入面點諗。

琥珀宮

南丁媽咪 發表於 18-2-21 23:30
我唔知可以同邊個講...一路打一路喊...

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近 ...

其實似迫老公生仔多d

水晶宮

回覆樓主

其實都有一個小朋友,大家分歧並不大喎

我都係獨生女,我都唔想生第二個,所以我明白你老公

大家係有分歧但係未去到值得後悔嫁佢喎

畢竟你老公又唔係話對你差或者有小三

首頁
12345...20

尾頁

跳至