自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

如果你同老公無共識生仔。千萬不要生..由其佢成日話無錢...我表姊就係生左個囡先...佢老公講同一樣說話...最後表姊停服藥真的有左。仲要係仔來添...以為佢老公會好開心。但一點開心都不是...還偏心個囡添呀!卒之有日嘈交就話:個囝係你話要生...個囡又乖又聽話係要生多個曳出來。你自己教番個囝...

真人真事。激到我姨媽(表姊媽媽)來我家訴苦...

所以你老公可能不是特別喜歡小朋友,一個已經係極限,你不能勉強他。
而且結婚係互相千就他可能已經因爲你而接受了一個小朋友,第二個就不能接受。咁我覺得無必要後悔揀錯人。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

你要生無人可以唔比你生,除非他唔做啦,做就會有啦!唔好理他,自己生!

wcpcelia    發表於 18-2-22 12:02
kwankwan717    發表於 18-2-22 05:04
good_pig    發表於 18-2-22 01:13
soso1227    發表於 18-2-22 00:55

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 南丁媽咪 的帖子

我相信你的人生很順遂,一點點不如意已令你小事化大。
可能你覺得生多個,
兩兄弟/兩兄妹可以互相扶持,
但事實上很多兄弟姊妹唔夾,
長大之後唔變仇人都變陌路人。
照顧兩個小孩嘅心力和金錢遠不止一個小孩的兩倍,
你老公決定唔再生,
也是經過重重考慮。
和你走人生路的是你老公,
小孩只是錦上添花,
何必本末倒置呢。

大宅

南丁媽咪 發表於 18-2-21 23:30
我唔知可以同邊個講...一路打一路喊...

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近 ...

我老公都係咁既人,我地都唔係因為經濟問題,宜家我地都計劃想要多個,我知佢唔係好願意,不停話多一個又會打交,無錢,哩樣個樣,搞到我都唔知點咁

禁止訪問

大宅

回覆樓主

好慘,有無同老公分享過,如果唔生係將遺憾帶落棺材呢個諗法,比佢知對你黎講,唔生係幾大遺憾

不過生左都唔開心,真係好似嫁錯人咁

用戶要求終止服務

回覆樓主

我知我要放低呢個心願,
我個心痛到只識喊.

可能大家唔明我有幾唔想自己個仔係獨子,
呢啲係好個人,冇對錯的,
好多人分享有兄弟姊妹的苦事,
我不設定有兄弟姊妹一定開心,但也不會只想一面倒只有負面,至少我的生活圈子中所有識既朋友都有伴係開心,就算我同我哥哥細個感情不太好,到父母老了,我地更加close....
相信大家都有不同經歷,真心多謝大家俾意見我

用戶要求終止服務

終於開到啦 發表於 18-2-22 00:59
好慘,有無同老公分享過,如果唔生係將遺憾帶落棺材呢個諗法,比佢知對你黎講,唔生係幾大遺憾

不過生左都 ...

係,我巳經想像到呢個永遠係遺憾
每一個人感受也不同,我可以話如果到最後都因為老公只想要一個,而冇再生,係我人生一個遺憾,
可以再揀,我真心希望我老公可以同我一樣
可能大家覺得我誇張,鑚牛角尖
但放心我也一定會好愛我個仔,會俾幸福佢

用戶要求終止服務

soso1227 發表於 18-2-22 00:54
回覆 南丁媽咪 的帖子

我相信你的人生很順遂,一點點不如意已令你小事化大。

我人生不是一帆風順,更喜歡家庭的生活,細個父母搵萬幾蚊養我同阿哥,同阿哥感情一般因阿媽重男輕女,但絕冇覺如果得自己一個就好,父母老左同阿哥關係好左,更覺得好幸福有個阿哥

其實人人生活際遇不同,但也真心多謝你分享

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我支持你老公
生兩個未必感情好
小朋友不停學野讀書又好辛苦
將來揾食又難

侯爵府

南丁媽咪 發表於 18-2-22 00:07
之前傾新屋裝修連位都預左有bb床,我以為佢有改變,點知一句收左我缐,已經錯誤期待一次,我今次真係崩潰 ...

你果個都5歲,未必一擊即中,到你生到出嚟大嘅都可能6,7歲甚至更大,無話唔得…不過唔好有錯誤期望佢地會好好,家姐好錫bb,又會幫手,大個又一齊玩…畢竟年紀差得遠,未必岩玩,大果個上小學有自己圈子世界,而且差距6年以上又無得世襲小學。
我想講嘅係,凡事真係兩面睇,一個有一個好,兩個有兩個好,唔好將得唔到嘅嘢過份美化,自己會好過啲,事實未必係你諗咁理想,你知而家啲細路幾多古靈精怪問題架啦

子爵府

回覆樓主:

我明白你既心情阿
女人青春有限 當然急過男人
我好鐘意小朋友,但想生既數量就無傾過。
生完一個之後,呀b好鐘意小朋友,一見到表哥就拖住,見到表姐會攬住,仲可以同佢地跑足一日,完全唔需要煩住我。
我真係好想生多個弟妹同佢玩,同佢一齊成長。

男爵府

回覆樓主:

原來這些真的是難以調和的分歧。我婚前輔導時輔導員係咁問是否已經和準老公達成共識生兩個。當時覺得好奇怪點解要問這些,現在明白了。

wcpcelia    發表於 18-2-22 12:03

伯爵府

天大地大 發表於 18-2-21 23:41
樓主,如果沒有共識,寧願不生二胎,否則影響夫妻感情。

事實上,現在養一個小朋友的確要用好多心力,或是 ...

Agree

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

其實好少事

寶石宮

2023年兔年勳章

仔仔已經五歲,我一直想生第二個,我知頭一兩年好辛苦我經歷過,近 ...

加油

大宅

唔好唔開心啦,有一個都好過冇。
如果注定你係有2個就自自然然有,當年生完大囝就覺得環境同時世好似唔係咁好都唔唸住再生,居然意外有咗,但不幸突然流產,但過咗2個月又意外懷孕,我同老公十幾年都有避孕,但係果半年內2次意外懷孕,所以我相信凡事天註定。

水晶宮

南丁媽咪 發表於 18-2-21 23:55
我地其實完全冇打算要讀國際學校或留學,
我小一目標係大抽獎樓下間學校
...

大抽獎咁樂觀?咁有呢個收入同資產正常都會有其他backup plan 卦?就算俾你抽到有免費書讀,萬一發覺傳統學校唔適合又或者小朋友某方面能力好高想投資多啲培育佢既時候,幾時都係有多啲錢好啲啦!你先生係謹慎型,亦有可能想儲多啲錢俾自己退休,好多時啲家長為投資落仔女身上,自己儲唔到養老金,唔通真係搏養兒防老咩!

子爵府

回覆樓主

我嗰個連小朋友都不想要又如何,你起碼有1個。

未結婚前大家都無討論過小朋友的問題,但婚後才知道他不喜歡,我給了他三年時間考慮,結果當然是不要,我也好無奈,唯有改變自己的想法,我也接受了。

PS 我老公也是獨仔

侯爵府

回覆樓主:

我case 係同你相反 我有一個 無諗過2個 我老公想生2個 意外有左 尊重佢生左落黎 但佢唔教唔理 淨係識打機 我就做到隻狗 咁邊個慘d leh, 有時慬慎d 好

首頁
45678...20

尾頁

跳至