自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

明白樓主會唔開心

但你老公不失為負責任
有啲男人會係你話生咪生囉
但到第二個要膥大要湊時就乜都唔理
仲同你講:「你自己話生第二個咋,你有咩咪自己攪掂佢囉。」
到時做女人仲想喊

子爵府

回覆樓主

如果搵到十萬蚊個月,我生四個都得,十萬好多了

侯爵府

回覆樓主

我反而覺得你老公係負責任既男人喔
唔似個d有理無理搞大個肚先,你落唔落係你既事,你以後一個湊都係你既事

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-2-22 07:37
其實我有咩咁野蠻?
我冇格硬黎都冇迫冇威脅佢,我冇做手腳扮意外,我冇係佢面前一哭二鬧,更冇咁離婚...
...

雖然你行為上無迫佢,但如果佢拒絕你就被你視為嫁錯郎,而其實你自己都識講無對錯,點解佢唔順你意就變得一無是處?呢種想法都是野蠻的

珊瑚宮

男人一時一樣。等下啦
玩具萬歲!

大宅

choc_choc 發表於 18-2-22 08:14
你都有一個啦,仲喊咩啫,講到將後悔帶入棺材咁淒涼,要後悔都係你老公後悔多啲,因為唔肯生多件就話後悔嫁 ...

贊成,一定多謝父母送層樓多過送個細佬妹,由其係仔

大宅

ash_yehyeh 發表於 18-2-22 00:18
小朋友大個有自己家庭,點會自己一個

我反而想知道有兄弟姐妹的大人同手足是否會每日見面

同意

兄弟姐妹長大後互相幫助都係父母嘅希望
但實際係唔係咁真係話唔埋
細時一家人
大時兩房人

水晶宮

回覆樓主:

可以怨自己婚前無講清楚,但無謂怨老公守財奴。

教養一個小朋友,係黎緊20年倒水咁洗錢,個個週末送呢度去果度興趣班,無錢無時間無精神留比自己...人地唔願意咁牺牲,你唔可以因自己母性大發逼佢陪你。

男爵府

回覆樓主

佢轉過軑,可能仲有機會呢,遲啲過一年再試下問啦,唔好唔開心,同埋我都因為錢唔想生第二個,生第二個既駛費唔係依家一個小朋友再乘二咁簡單,當我有三萬準備比一個小朋友,兩個可能要駛四萬,如果咁計,我令願集中比哂呢七萬比同一個小朋友

大宅

nixphoenix 發表於 18-2-22 08:25
同意

兄弟姐妹長大後互相幫助都係父母嘅希望

係丫,呢啲父母既希望日後加諸落長大的仔女身上仲煩仲反感呀。
但永遠就係好多呢啲一廂情願既父母

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-2-22 01:12
我人生不是一帆風順,更喜歡家庭的生活,細個父母搵萬幾蚊養我同阿哥,同阿哥感情一般因阿媽重男輕女,但 ...

哥哥有兒女嗎?如果哥哥有,方便的話就多帶孩子一起玩,培養感情,一樣如手足的。
我都係得一個仔,呢個共識係夫妻私人原因,以前我見阿仔一個人都心中抱疚 我絕對不會和孩子說多個就會同佢爭身家,爭身家本身就來自家長分配不公呀。
我自己兄弟姐妹多,就算外婆重男輕女,父母總是私下說明原因再調配,哥哥細佬自細就錫我地姊妹,他地有雞脾咪枱下再分俾家姐細妹,我地又幫佢地做勞作功課咯 。其實個個性格不同都好,感情底子好就自然相容,大個各有家庭,我地都唔會以過節係咪先見外父母/6299比較親疏,總之在香港一定揾日去父母家聚一聚就是,明白大家就不會互相難為揾嚟嘈。家庭教育,重要過個人性格/現實。
現在我仔都常和阿哥的孩子一齊玩的,阿妹個女出世時,我仔同表妹見屎片即大叫,我姪仔卻擺“大佬款”話:你倆個都好多條啦 上到小學,佢地年紀一個跟一個,不同校都好多sharing,鬥“慘”又好“鬥hea”又好,鬥“爸媽煩”都好,我覺得阿仔同佢地係分享抗壓,也建立起感情。
如果財政負擔係你先生主要憂慮,要解除就只能從更良好管理計劃做起。佢對孩子夠愛,願意花時間培養感情更重要~~咁又不可能唔關心阿仔敎育,只計錢呀?!我覺得你要先睇清啲細節先。

伯爵府

sonson1234 發表於 18-2-22 08:29
係丫,呢啲父母既希望日後加諸落長大的仔女身上仲煩仲反感呀。
但永遠就係好多呢啲一廂情願既父母 :thinki ...

Agree

用戶要求終止服務

唔好煩我 發表於 18-2-22 08:24
雖然你行為上無迫佢,但如果佢拒絕你就被你視為嫁錯郎,而其實你自己都識講無對錯,點解佢唔順你意就變得 ...

好啦,我係野蠻

侯爵府

陪月勳章

南丁媽咪 發表於 18-2-22 00:12
我明白所有事有利也有弊.

我只係好後悔,點解我婚前冇問清楚...
其實婚前問都唔代表婚後唔會改變主義﹐所以... 放輕鬆先唔好咁執著﹐
何況你地才30出頭﹐
可能遲D佢無啦啦會講話想要多一個小朋友哩。

用戶要求終止服務

fitfish 發表於 18-2-22 08:24
男人一時一樣。等下啦

我以為老公有改變,連新屋大家都有計劃bb床留左位,咁我都期望錯....

呢個失望太大

用戶要求終止服務

siumak 發表於 18-2-22 08:42
其實婚前問都唔代表婚後唔會改變主義﹐所以... 放輕鬆先唔好咁執著﹐
何況你地才30出頭﹐
可能遲D佢無啦啦 ...

我唔敢再諗喇...
好怕又失望多一次

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-2-22 08:39
好啦,我係野蠻

咪傻啦,我唔係想要你跪低承認d乜,只想你看到事情的另一面

男爵府

南丁媽咪 發表於 18-2-22 07:37
其實我有咩咁野蠻?
我冇格硬黎都冇迫冇威脅佢,我冇做手腳扮意外,我冇係佢面前一哭二鬧,更冇咁離婚...
...

其實樓主你覺得再生唔到第二個小朋友是人生遺憾?我覺得言重了,你有時間看看想生bb 個邊JM很多連一個小朋友都未生到,其實你都是錦上添花吧!不如將時間放係陪仔仔,陪老公仲實在,你如果怨你先生唔陪你生第二個,嚴重影響大家關係,又或者將剩下來的金錢,去旅行,扮靚自己。好過生完又忙到顛,唔係嚇你,身邊好多出軌Case 都是老婆生左第二個無時間理個老公後發生,何必再鑽牛角尖,諗下生一個的好處咪仲開心

男爵府

你帶老公多出席有兩個小朋友家庭朋友活動,兩次都應該夠,扮忙叫老公湊下朋友個細B,最好1.5-3.5歲,上次我一家同朋友一家去摘士多啤梨,哇,朋友細仔1.5歲抱起來好軟熟,奶聲奶氣係咁伸手同我老公講:叔叔抱呀。超得意呀!不過我老公同佢玩咗陣熟絡咗佢細仔先咁痴我老公,我仲影低相俾老公睇,佢都開始接受二胎,之前我同佢都唔打算要二胎。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,其實生一個有一個嘅好處,帶生命黎呢個世界真係好大責任,你老公係個好僅慎嘅人,總好過有啲男人冇能力養,又一味叫你生,最終辛苦嘅係老婆。
至於你囝囝,小朋友細時,你問佢,多數話鍾意細佬妹,因可以陪佢玩,但到大左,問番佢地,大部份話有細佬妹好煩。
所以有啲野唔需要強求,追得到也末必好,生兩個末必如你心諗甘完美
我有個朋友,生左2個,一仔一女,別人看似完美,佢話養兩個嘅支出同一個真係差好還,付出嘅精神都係,同老公感情差左,因真係忙到冇時間,佢話如再揀,一定唔會生多個。
最令佢失望係兩姐弟感情麻麻,各有各玩,女22,仔17歲。

首頁

尾頁

跳至