嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

半人奶半奶粉 呢3日都有幾聲乾咳
琴日返健康院見護士 佢乜都冇睇淨係講左句冇野嘅就叫我走
我應該點做好?

回覆 siufatmama 的帖子

Hello siufatmama,明白媽媽擔心BB唔舒服 BB除左咳,有冇其他症狀?例如流鼻水或者胃口/精神轉差等?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-22 15:11
回覆 siufatmama 的帖子

Hello siufatmama,明白媽媽擔心BB唔舒服 BB除左咳,有冇其他症狀? ...

淨係飲奶會不斷扭計
冇其他症狀

siufatmama 發表於 18-2-22 15:48

如果冇其他症狀只有乾咳,有可能係冷空氣/大塵刺激氣管或者口水濁親導致,媽媽可以觀察住先。有肚風係比較常見引起BB飲奶時扭計原因,BB肚仔有冇漲漲實實咁? 放唔放到屁? 隔幾耐飲一次奶?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-2-22 17:56
如果冇其他症狀只有乾咳,有可能係冷空氣刺激氣管或者口水濁親導致,媽媽可以觀察住先。有肚風係比較常見 ...

已經冇肚漲 好少有屁放 隔4個鐘飲一次
siufatmama 發表於 18-2-22 17:58
已經冇肚漲 好少有屁放 隔4個鐘飲一次

初生BB腸道未成熟容易產生肚風,肚風係比較常見令BB扭計原因,建議媽媽每餐食奶之前/兩餐中間幫佢按摩肚仔(5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向,幫BB按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘),促進腸道蠕動清肚風、幫助放屁,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用架!

首頁

尾頁

跳至