跳至

首頁

尾頁

大宅

cat-ee 發表於 18-3-13 00:10
73區,校友會,南元小,商會,光明,梁省德,靈愛,呢6間都多人揀 ,之後陳校和惠校,最尾係東校.....我仔果年..光明 ...

我仔同學第一校友會,第三光明,最後派著光明。而家嗌救命

男爵府

dickmamyan 發表於 18-3-13 17:15

嘩,光明第三反而派到??証明家長們唔再以谷學校為目標。。。
請問係咪上年?即依家讀緊小一??

大宅

tai_sui_lai 發表於 18-3-13 18:00
嘩,光明第三反而派到??証明家長們唔再以谷學校為目標。。。
請問係咪上年?即依家讀緊小一??
...

而家三年班。確實,報光明好少,竟爭大,功課迫都係原因。升中又冇特別優勢,不如南小可以直上鄉中

男爵府

dickmamyan 發表於 18-3-13 19:33
而家三年班。確實,報光明好少,竟爭大,功課迫都係原因。升中又冇特別優勢,不如南小可以直上鄉中
...

南元小都唔係全部直上鄉中呀
但確實南元小升中算係73區最好的了. 又有聯繫中學。

大宅

好媽媽勳章

...
我地小朋友同年

大宅

好媽媽勳章

dickmamyan 發表於 18-3-13 17:15
我當年都係揀校友會,第二...惠州

大宅

好媽媽勳章

回覆 sharonchan.0711 的帖子

惠州都唔係好差 ,東莞多南亞人士

大宅

tai_sui_lai 發表於 18-3-13 20:38
南元小都唔係全部直上鄉中呀
但確實南元小升中算係73區最好的了. 又有聯繫中學。
...

當然冇全部,但係都有20-30幾個,而其他學校就係得個2-3個,比例相差太多了瓜。就算而家考全級第一,升中都唔敢搏,而南小確穩入

大宅

cat-ee 發表於 18-3-13 21:53
我當年都係揀校友會,第二...惠州

我第一填校友會,之後果啲都唔識填,結果派第三惠州,激死。周圍叩門,好攰。幾經周折入讀心儀學校。你小朋友而家讀邊間?

大宅

好媽媽勳章

dickmamyan 發表於 18-3-13 23:58
我第一填校友會,之後果啲都唔識填,結果派第三惠州,激死。周圍叩門,好攰。幾經周折入讀心儀學校。你小 ...

叩門無間成功...而家讀緊惠州,你呢?

水晶宮

畀面勳章

...

你D資訊係邊度聽返來㗎?
南元小,元小,天官小都有同三間官中聯系,并非直升!三間官小的band 1畢業生才有機會優先"抽"入聯繫中學,而且聯繫位係有限的!
即係話南元小聯繫位只屬於top學生,就算band 1生都唔一定抽得中聯繫位!更何況入到去浪中間或墊底的band 2/band 3生??
第三志願都可以派光明?真係要有証明有真相啦有D家長亂吹,路邊社又不查證亂傳,大家唯有自求多福
以上年派位入英中計,光明有五十多人,校友會有約五十人,商小約五十人,梁小四十幾人......呢D只有四班小六的小學!南元小有六班,雖然靠聯繫位入鄉/趙有44人,入英中的人數共約六十人
band 1生比例高低立見!如果只著眼鄉/趙中,入官小博做band 1生就有多D機會入鄉/趙,但要係南元小做尖子生,都唔係愉快及享受
靈愛只有兩班,傳統教學,但band 1生比例極高,尖子畢業生亦不以本區英中為目標,近年進軍傳統/外區名校者眾 有時升中升小都係有個人意願佔多數,好似校友會同學偏愛校友會中學,朗屏邨三小偏愛盧中/鄧中,商小喜歡商中,基督教小學愛升基元基朗,直資小升直資中

大宅

701003 發表於 18-3-15 10:39

內容豐富 比個 Like 你

大宅

小朋友讀緊書,緊係有一路收緊料,吹水?得閒教下小朋友讀書好過,你講果啲係正確,但簡單直接你對比升中就得,我啲要嘅係學位係結果,研究咁多咁復雜又有乜嘢意義?每個人都有自己方法和策略

水晶宮

畀面勳章

dickmamyan 發表於 18-3-15 21:41
小朋友讀緊書,緊係有一路收緊料,吹水?得閒教下小朋友讀書好過,你講果啲係正確,但簡單直接你對比升中 ...

我又唔係話"你"吹水,你唔好誤會
新家長升學想要的係正確資訊,未經証實的事,最好唔好講
我憑十幾廿年經驗收集可靠數據俾升學家長參考,對新家長有無用,我唔在乎,不過我唔會亂傳無實証的資料

伯爵府

回覆樓主:

真係好多家長仲以為去XX小学,就可以入联系中学,点解咁多人仲執住呢点揀小学?? 其实只要成績到位,無論你边間小学都可以入那些中学。我係咁唸

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

coldmilktea 發表於 18-3-20 09:12
真係好多家長仲以為去XX小学,就可以入联系中学,点解咁多人仲執住呢点揀小学?? 其实只要成績到位,無論 ...

朋友小朋友剛升中的分享,級四升唔上鄉中, 这情况在二線頭小學常會發生,但如小朋友在那三间联繫小學就算考第十都穩入,分別就係依度
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係好多家長仲以為去XX小学,就可以入联系中学,点解咁多人仲執住呢点揀小学?? 其实只要成績到位,無論 ...

咁如叻到級一當然你可以咁谂
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

水晶宮

畀面勳章

你思維正確就算小學出類拔萃,都未必要入熱門中學!辦學團體搞一條龍升學,係好事!但聯繫位就只能惠及指定banding的學生

男爵府

...

吾係直上的,不過因有聯繫係較易入,去年畢業生中有31人入鄕中、13人入趙中、10人入元中,這三間都係英中,即差不多所有band 1生都可入英中就讀。而天官則有11人,入西英同樣有11人。

男爵府

南元小一向每級只有5班,當中有2班係精英班,在11-12年度開始是小班教學,所以每班學生為25-27人,但在14-15年度開始又改番為每班35-37人。而不是6班的。

首頁

尾頁

跳至