自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我父母會講少量粗口,由細到大我都聽慣,但屋企一定唔俾講,讀書時老師講過,辭窮冇道理先需要用粗口去加強語氣/助威,有道理根本唔需要講粗口,甚至用代詞都係有分別,講ABC同XYZ字面唔同,其實意義係一樣的話,根本就冇分別。

我明白有D人係講慣咗,唔講粗口會死嘅,但睇場合,大人大姐控制唔到自己個口,之後話因為俾人激太嬲,衝口而出,但講咗就係講咗,冇得收番,尤其是女人更加唔好講,可知幾多粗口都係侮辱女性,自己講埋一份,你地又點會尊重你。真人真事:有個女人唔睇路,司機響安,嚇一嚇到佢,個女人同英文講咗一個粗口,個司機即刻同佢講:OK,咁你即刻除褲,我嚟。個女人呆一呆,之後佢身邊個男人拉佢走,話佢女人之家講嘢唔經大腦。

我公司係寫字樓,絕對不容粗口,有次有個同事講電話發脾氣,好大聲講咗一個英文粗口字,即刻俾人的入房照肺,出嚟之後坐佢旁邊兩個女同事都投訴,叫佢以後要講唔該去第二度,佢地好多時同客講電話,客聽到好難交代。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

duplicated, BK short咗,出咗兩次
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

Hanayori 發表於 18-2-23 02:36
我又唔太介意人地講粗口, 但可以唔提器官嗎? 特別出至女性把口, 好核突。公司有D女同事ㄧ發脾氣就出口成文 ...

x2

男爵府

honoluluwendy 發表於 18-2-22 10:58
想問各位jm點睇人講粗言穢語,我本身就好憎嘅!我見工嗰陣同老闆講明,千祈唔好同我講粗口。
...

如果果個人講粗口講到日常每句說話都有仲要嚴重到自己講左都唔知 我會唔想同佢講野 覺得佢好冇文化同家教 比人聽到我識佢我會覺得自己好樣衰 我有個女仔朋友就係咁 佢講就開心 聽既就銀耳

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我自己除非俾人激到好嬲,否則真係絕少講。
如果工作上聽人講,佢自我發洩ok。用嚟鬧我就真係唔得啦
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

honoluluwendy 發表於 18-2-22 10:58
想問各位jm點睇人講粗言穢語,我本身就好憎嘅!我見工嗰陣同老闆講明,千祈唔好同我講粗口。
...

見工講明咁特別?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hanayori 發表於 18-2-23 02:36
我又唔太介意人地講粗口, 但可以唔提器官嗎? 特別出至女性把口, 好核突。公司有D女同事ㄧ發脾氣就出口成文 ...

曾經有後生同事又係下下粗口,有個老嘅男同事話,食飯唔駛下下除褲嘅

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

honoluluwendy 發表於 18-2-22 11:10
請左!佢有守諾言,咁多年都冇對我講過粗口。

啫係對其他職員有講?

珊瑚宮

畀面勳章

ms_maybb 發表於 18-2-22 11:19
無咩感覺,我自己都會講,工作場合都聽唔少,但無人對我講過粗口

X 2
其實睇對像,對某些人粗口只係助語詞並無其他意思。

公爵府

Wakaran 發表於 18-2-22 11:23
我見工時講明, 一定要講粗口

子爵府

牛年勳章

靚靚C9 發表於 18-2-23 08:03
啫係對其他職員有講?

係!仲係開口埋口都係人既器官,仲係出自女人口。

子爵府

牛年勳章

good_pig 發表於 18-2-23 07:54
曾經有後生同事又係下下粗口,有個老嘅男同事話,食飯唔駛下下除褲嘅

要學習吓!不接受得黎更帶點幽默!

子爵府

牛年勳章

good_pig 發表於 18-2-23 07:51
見工講明咁特別?

係!因我出黎做工,已全接觸經常講粗口既老板與同事。所以好反感!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果好嬲果時, 講一兩隻字助語我可接受, 但鬧人就接受唔到
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

牛年勳章

yatmanchris 發表於 18-2-23 06:05
如果果個人講粗口講到日常每句說話都有仲要嚴重到自己講左都唔知 我會唔想同佢講野 覺得佢好冇文化同家教 ...

我記得讀中學時,有個老師對我們講書時,唔覺意講左個粗口添!因佢老公開廠,可能耳濡目染!

子爵府

回覆樓主:

其實對比粗口

刻薄
侮辱人既說話仲難聽

說話mean既衰何止十倍

子爵府

回覆樓主:

鬧人用粗口只能加強語氣
侮辱人既話,唔用粗口,但可以令人更難受

子爵府

牛年勳章

Ytteb 發表於 18-2-23 09:54
其實對比粗口

刻薄

認同,有D人開口閉口都叫人去做家禽。滿腦子壞思想。

象牙宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

少量可以接受, 句句都加就難頂了

子爵府

牛年勳章

rose-mag 發表於 18-2-23 03:01
我父母會講少量粗口,由細到大我都聽慣,但屋企一定唔俾講,讀書時老師講過,辭窮冇道理先需要用粗口去加強 ...

明白,真係尷尬既!

首頁

尾頁

跳至