自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

honoluluwendy 發表於 18-2-23 09:58
認同,有D人開口閉口都叫人去做動物。滿腦子壞思想。

你有無諗過
你係公司既作用係咩?
就係一個流動溫馨提示牌

無貢獻既人
公司未必會炒,但成世都係做同一樣野,出同一份糧 ...

同垃圾筒一樣
公司入面一定要有
重好重要添

成段都無粗口

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

honoluluwendy 發表於 18-2-23 09:50
係!因我出黎做工,已全接觸經常講粗口既老板與同事。所以好反感!

我又好少遇到咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

honoluluwendy 發表於 18-2-23 09:48
要學習吓!不接受得黎更帶點幽默!

係,串佢得好

水晶宮

yatmanchris 發表於 18-2-23 06:05
如果果個人講粗口講到日常每句說話都有仲要嚴重到自己講左都唔知 我會唔想同佢講野 覺得佢好冇文化同家教 ...

agree, 有心無心都好銀耳
以前公司d男同事,平時當助語詞, 我無出聲話佢地, 有一次個男同事為咗一樣我無錯嘅野而佢自己over react, 講粗口問候娘親,我當堂嚇呆同忍唔到眼淚, 覺得真係好侮辱,之後要離開office冷靜 , 有d同事叫我同hr投訴, 當然都有d人叫我算...
最尾都放過佢, 因為當時workload太重, 個人好攰唔想兼顧咁多, 但如果呢d事再發生, 我唔會咁易算, 我都警告過家下d同事, 佢地圍內講助語詞我會唔理, 如果對住我講,我會投訴。

公爵府

rose-mag 發表於 18-2-23 03:01
我父母會講少量粗口,由細到大我都聽慣,但屋企一定唔俾講,讀書時老師講過,辭窮冇道理先需要用粗口去加強 ...

辭窮冇道理先需要用粗口去加強語氣/助威

好同意,唔夠人講/冇道理先發惡講粗口鬧,仲要來來去去都只是講嗰句

子爵府

牛年勳章

DonnieBB 發表於 18-2-23 10:14
agree, 有心無心都好銀耳
以前公司d男同事,平時當助語詞, 我無出聲話佢地, 有一次個男同事 ...

最搞笑係見過兩兄弟鬧交,而用到問候母親既助語詞黎問候對方。其實佢哋知唔知自己講緊乜野。

禁止訪問

侯爵府

2018復活節勳章

good_pig 發表於 18-2-23 07:54
曾經有後生同事又係下下粗口,有個老嘅男同事話,食飯唔駛下下除褲嘅

笑左。呢位老嘅同事都真係 好幽默。

珍珠宮

回覆樓主

通常講d嬲既野先會加助語詞,同埋睇下對邊個,熟既先講,對住小朋友唔會講啦。

寶石宮

plumtree 發表於 18-2-23 11:42
笑左。呢位老嘅同事都真係 好幽默。

差講埋拎較剪出黎

寶石宮

honoluluwendy 發表於 18-2-23 10:21
最搞笑係見過兩兄弟鬧交,而用到問候母親既助語詞黎問候對方。其實佢哋知唔知自己講緊乜野。
...

亂倫

象牙宮

回覆樓主:

無野喎,我自己都會講,但睇場合,唔好句句都有粗口就得啦!

大宅

honoluluwendy 發表於 18-2-22 11:28
引發我開呢個post,係因為頭先剛剛過馬路時, 有個男人大大聲咁講,條馬路窄X個女人既陰X,真係好憎呢D。
...

雖然好難聽,但笑咗

複式洋房

honoluluwendy 發表於 18-2-22 11:10
請左!佢有守諾言,咁多年都冇對我講過粗口。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我晤想聽到。萬幸之前份工無乜機會聽到,系司機句句有助語詞,我地成日話去曬佢D助語詞其實無乜內容。但有時系街市、食店聽到有D人互相講有味笑話,真心覺尷尬同難聽。

大宅

honoluluwendy 發表於 18-2-22 10:58
想問各位jm點睇人講粗言穢語,我本身就好憎嘅!我見工嗰陣同老闆講明,千祈唔好同我講粗口。
...

我唔憎人講,不過睇場合,有小朋友既場合我覺得唔應該講,就算我自己而家講野都會諗過先講,唔一定係粗口,係粗俗d既說話都唔會,例如,頂,妖依d。
我有次同個女坐巴士,隔離位嬸嬸同朋友傾電話,佢每句說話都要問候一下人地母親,果下我真係登佢朋友難受,傾個電話都要搬埋母親出黎,我又要不斷同阿女傾計唔好俾佢聽到位嬸嬸既說話,諗起都好笑

子爵府

牛年勳章

chongcherry 發表於 18-2-23 15:36
我唔憎人講,不過睇場合,有小朋友既場合我覺得唔應該講,就算我自己而家講野都會諗過先講,唔一定係粗口 ...

真難為了媽媽!

大宅

Wakaran 發表於 18-2-22 11:23
我見工時講明, 一定要講粗口

咩工?

伯爵府

回覆樓主

我自己好少講,聽人講笑用粗口ok 既,但吾接受比人用粗口罵自己

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至