家庭理財

跳至
[金融投資] 月供股

首頁

尾頁

大宅

YuYuMother 發表於 18-2-22 17:12
係呀,去開個儲蓄戶口同時開埋證券戶口。如果已經揀好月供既股票,職員可以一次過幫你做埋手續。

我二月 ...

謝謝你,我係新手,咩都唔知,想問saving要有最低存款嗎?謝

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SNCBB 發表於 18-2-22 17:59
謝謝你,我係新手,咩都唔知,想問saving要有最低存款嗎?謝

港幣一萬元

到你股票市值有一萬都可以

大宅

YuYuMother 發表於 18-2-22 18:12
港幣一萬元

到你股票市值有一萬都可以

thx

大宅

莊cc 發表於 18-2-22 13:45
今日終於去中銀買佐。月供1000一個月,希望可以儲少少私己,我係第一次買、希望大家多多指教
...

我看到南洋商業抵好多,三年免手續費,中銀好似供1000,實際只有950⋯⋯⋯

水晶宮

jje 發表於 18-2-22 19:18
我看到南洋商業抵好多,三年免手續費,中銀好似供1000,實際只有950⋯⋯⋯
...

月供1000-20000都係$50手續費

南洋係頭三年免,但之後手續費唔知點計

之前有d topic討論過,你可以搵返黎研究下

大宅

YuYuMother 發表於 18-2-22 19:39
月供1000-20000都係$50手續費

南洋係頭三年免,但之後手續費唔知點計

我理解三年可退回50*36=1800,另好似可用正價出售碎股!因我從未供過股,所以第一次供便考慮一下!

大宅

莊cc 發表於 18-2-22 14:03
因為我係第一次買,所以霖住試下1000先,因為我係新手,學住一排先

如1000 比50,即是抽水5%,咁要股票升6~7%才平手!咁一開始便已輸了比銀行!不知我有沒有理解錯呢?

大宅

rl2999 發表於 18-2-22 16:59
係有手續費收
我舊年6月供,又係$1000/月,今年1 月,中銀回贈番手續費俾我!即係無收手續費!
...

回贈幾多個月,和有其他雜費嗎?如也有三十六個月,便和現正南商的推廣平手!

男爵府

Hysgap 發表於 18-2-22 17:06
真架?我岩岩check中銀
佢有$100存入番比我
我問我朋友佢話應該係股票回贈

我問職員佢地話係月供股票戶口回贈,我又無問幾耐回贈?

男爵府

Hysgap 發表於 18-2-22 17:02
你分析得好好呀
我開頭月供緊真係成日睇
依家跟bk sis學整左excel 表

點整?教下我

男爵府

jje 發表於 18-2-22 21:27
回贈幾多個月,和有其他雜費嗎?如也有三十六個月,便和現正南商的推廣平手!
...

一陣去開中銀八下先

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係懶人,冇諗咁多。

月供和單買股都有做。對我來說,最緊要方便,所以用hsbc。所有野都可以online做。月供是平均成本法。用作長期收息保本股和自身本金唔多的用家真係最好。手續費點都冇基金咁多。

當果市跌又岩價可以再另一份錢買月供開的股。

有online banking可以除時改下一個月的供款額,出雙糧花紅時咪可以加大之後幾個月供款,然後又減返囉。佢仲幫您計晒您每隻股平均買入價。另外自己mark返手續費和派息咪可以清楚睇晒。

$1000蚊月供$50手續費係算多。如果諗往後會加大供款額是好開始,否則我有保留,股有升有跌,如果五年都供$1000的話,回報未必多過單儲錢。

人工,儲蓄,月供都要三向增長才化算。
work hard PLAY hard

大宅

jenniferK 發表於 18-2-23 13:32
我係懶人,冇諗咁多。

月供和單買股都有做。對我來說,最緊要方便,所以用hsbc。所有野都可以online做。月 ...

我都係第一次買。霖住一千,再慢慢加碼、因為咩都唔識,尋日先啱啱開佐個中銀aap係度慢慢研究,我都係第一次用網上銀行,

水晶宮

rl2999 發表於 18-2-23 12:48
我問職員佢地話係月供股票戶口回贈,我又無問幾耐回贈?

網上討論區睇分享話係一次性回贈。

剛去中銀整野問過,呢個promotion應該已經完左

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

莊cc 發表於 18-2-23 13:37
我都係第一次買。霖住一千,再慢慢加碼、因為咩都唔識,尋日先啱啱開佐個中銀aap係度慢慢研究,我都係第一 ...

加油,集中一隻去月供。到可以月供到一萬才諗兩隻。

大宅

jje 發表於 18-2-22 21:23
如1000 比50,即是抽水5%,咁要股票升6~7%才平手!咁一開始便已輸了比銀行!不知我有沒有理解錯呢?
...

剛南商問了,係三年每月退返五十比你, 月供可隨時改供款和改組合, 五百元可選一隻, 一千到兩萬也可供,每月十一号開市價買入。一千比五十便5%, 兩萬五十便是0.25%。反正退回五十和上限只可供二萬,所以自由一些,之前JM 中銀1000 比五十便唔抵了!

大宅

回覆樓主:

我都想月供股票,但而加高位月供抵吾抵呢?定等跌d先開始……

複式洋房

Hysgap 發表於 18-2-22 17:03
我未用中銀信用卡去供股呀
我要再了解下先
我過幾日去中銀幫bb開兒童戶口再問下職員先

我都未始供供,都想跟大家學下野。

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

jje 發表於 18-2-23 16:08

剛南商問了,係三年每月退返五十比你, 月供可隨時改供款和改組 ...

乜有上限,獅子好似冇這個限制喎。

大宅

jenniferK 發表於 18-2-23 18:27
乜有上限,獅子好似冇這個限制喎。

南商話最多供兩萬,佢話再多過兩萬以上不如自己直接買入股票!

首頁

尾頁

跳至