跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題,我一直好鐘意大馬,所以想係吉隆坡/檳城買樓投資&第日退休住。但因為而家吉隆坡/檳城有好多新盤,好多仲係樓花,香港的代理又多,花多眼亂,個個代理當然一味推介自己有代理的盤,資料好散...有過來人可以指教/分享下如何入手嗎? thank you thank you!!1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

amylau09 發表於 18-2-22 14:16
如題,我一直好鐘意大馬,所以想係吉隆坡/檳城買樓投資&第日退休住。但因為而家吉隆坡/檳城有好多新盤,好 ...

鐘意又打算買樓退休,咁就先揀定地區,退休生活嚟講吉隆坡同檳城已相差好遠。揀啱地區,反正機程唔遠又唔太貴,親身去果邊睇盤睇環境當然好過去展銷會,會建議唔好住酒店,租住心儀分區Airbnb ,實際體驗吓附近生活環境啱唔啱自己。

複式洋房

如題,我一直好鐘意大馬,所以想係吉隆坡/檳城買樓投資&第日退休住。但因為而家吉隆坡/檳城有好多新盤,好 ...

你可以pm我

男爵府

其實在大馬退休,唔到一定要買樓,租樓都好平,幾千元已經租到過千呎

大宅

回覆樓主

本來都想買大馬
但佢d大基建要再審查

翡翠宮

jasball 發表於 18-5-24 22:45
本來都想買大馬
但佢d大基建要再審查

只係買間屋仔退休,影響不大

但對於整體經濟,呢個舉動令全國大部分人民都對前景有番希望,當然好壞參半,但做得好可以解決前十年嘅死水,唔好亦唔會再衰得去邊

大宅

MM2H 發表於 18-6-4 11:20
只係買間屋仔退休,影響不大

但對於整體經濟,呢個舉動令全國大部分人民都對前景有番希望,當然好壞參半 ...

馬國而家國債嚴重
我要睇定d d大基建
最怕佢review 完遲幾年後都係迫住要起
d建築成本爆晒
個國家無力還債d馬幣會唔值$

我唔驚治安唔好
但如國家債務及馬幣貶值就會好大問題

大宅

回覆樓主

而家我有4樣野concern

1. Malaysia new government said all big infrastructure would be reviewed again, including the KL SG rail ... which means there would be a delay n over budget or even cancel

2. Malaysia is the only country required buyers to full paid the flat according to the building milestone before the flat is completed (樓花期已要full paid)

3. USD appreciation in coming future (my foreseeable only)

4. Foreigner must buy flat greater than MYR1M in KL, while local ppl can buy cheaper flat, which means if u are local, u hv choice to pick a cheaper flat ... which may means the one to rent or buy your flat in future, most likely would be foreigners only... so if foreigners don’t invest in Malaysia , u will hv big problem becoz u don’t have both 內外需

翡翠宮

jasball 發表於 18-6-4 11:24
馬國而家國債嚴重
我要睇定d d大基建
最怕佢review 完遲幾年後都係迫住要起

視乎係退休定投資

退休如以在港資產約10%已可以買入一間舒適屋仔,做mortgage 的話投入資金有限。馬國資源充足,自己有油,跌極唔會過份,就算跌夠30%,除番開都會相比係國內通脹消費嚟得相宜

不過長遠計劃都係好個人,睇清楚放心先決定

翡翠宮

jasball 發表於 18-6-4 11:29
而家我有4樣野concern

1. Malaysia new government said all big infrastructure would be reviewed again ...

2. 唔清楚呢個資訊點嚟,但唔係呢回事

4. Rm1mil樓係KL其實好等閒,我好同意馬國呢個政策,保護番基層市民。但買得起1mil以上嘅市民亦多的是。KL整體地區好大,位置亦有影響,KLCC隔離flat仔2房都已近2mil,但呢個價係Petaling Jaya都仲可以買到4/5房屋仔

大宅

回覆樓主

Maybe I write more for item 2

As I know if u buy 樓花 in Malaysia , before the construction is completed, u need to pay the developer by milestone payments during the construction period. So if u need mortgage, u need u find a bank at the very beginning

While in other countries(eg Australia) u may pay certain deposit (like 10%) in whole 樓花期.. n pay the rest upon the construction is completed. If u need to do mortgage, u can do it like half year before the construction completed

大宅

jasball 發表於 18-6-4 11:52
Maybe I write more for item 2

As I know if u buy 樓花 in Malaysia , before the construction is comp ...

除左$要早d比
例如個盤起到80%收左皮
馬國跟construction milestone 去比
可能跟milestone 25/50/75/100
我比左75%發展商

但如果我買澳洲,咁比左deposit 10%

希望我無理解錯
有錯請指正

翡翠宮

jasball 發表於 18-6-4 12:00
除左$要早d比
例如個盤起到80%收左皮
馬國跟construction milestone 去比

照睇你字面,重點應該係擔心爛尾問題

如是,考慮買現樓唔好買樓花。如買樓花,唔熟環境就揀大發展商,樓價確實會偏高,但除安心之餘,質素亦會較細發展商好。緊張大圍經濟實力嘅,再睇埋發展商近十年業績,圍繞呢類發展商嘅都冇爛尾樓

至於同澳洲比,我唔熟澳洲,但以香港/國內/英國 比,我認同馬國嘅樓花plan,取向係點都做mortgage的話,比首期簽約時開始攪,作為foreigner通常批約5成(再睇你有冇申請退休計劃)

層樓每階段會出invoice比你,唔係以%計,係以佢個建築plan嚟計,合約會清楚例明,可以分8~10幾個階段。跟階段找數,到批mortgage時銀行會接手,視乎到時pay到咩階段,多除少補

大宅

MM2H 發表於 18-6-4 13:07
照睇你字面,重點應該係擔心爛尾問題

如是,考慮買現樓唔好買樓花。如買樓花,唔熟環境就揀大發展商,樓 ...

其實我知乜野係construction milestone
不過任何milestone 也可以除一個進度%出尼

假設分四個milestone,用總合同額尼除
就會有%, 我用25/50/75/100只是約數

我重點係樓花期比其他國家要早付錢
錢放自己度定發展商度好是一個簡單問題
亦不必作太多assumption

翡翠宮

jasball 發表於 18-6-4 16:44
其實我知乜野係construction milestone
不過任何milestone 也可以除一個進度%出尼

assumption? 令你誤會了吧?

以港幣2mil嚟講,分段擺多係自己度1~2年而已,當然,買千萬樓就唔同計法,純以馬國而論

複式洋房

回覆樓主:

之前都分析過澳洲,泰國,馬來西亞同埋日本啲樓, 其實買外國樓有一個好重要嘅因素就係匯率, 如果樓價升少少但率大跌咁就得不償失。

之後再睇, 經紀服務及可靠度 ,發展商track record , 當地對海外買家法例保障 (包括之後放租,是否不合理地保護租客, 例如日本),經濟環境,稅例,租金收入, 日常開支(租務代理年費, 續租手續費, 管理費) 及二手承接等等。

我分析完一輪之後,選擇去睇吉隆坡樓(真係親身飛過去睇), 千祈唔好未睇過就買, 就算係樓花都可以睇發展商之前做過幾個project 嘅樓 質素如何管理如何。

做曬以上功課如果都輸的話, 咁就真係冇辦法啦……

複式洋房

我都有同樣諗法,想去大馬住。亦會帶埋自己啲小朋友,我做左少少資料搜集,唔知你啱唔啱用,可以PM我

伯爵府

回覆樓主:

搞咗MM2H,過去至慢慢揀啦。

大宅

無論是否已有 MM2H,外國人買馬拉樓一定要過 RM 1 mil ?

伯爵府

wrymoep 發表於 19-6-1 08:56
無論是否已有 MM2H,外國人買馬拉樓一定要過 RM 1 mil ?

檳城可以買50萬以上。

首頁

尾頁

跳至