婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

每年年三十晚我地都同99食晚飯
初一都係去99度
初二就回娘家

年年99都話初二開年叫我地返佢屋企食開年飯
不過我年年都無睬佢

心諗年三十已經比左你, 總要霸埋初二開年飯
佢都痴痴地!

子爵府

回覆樓主:

幾年前開始,年三十係自己一家三口團年,兩邊都冇份。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

https://www.nmplus.hk/social-buzz/%e5%b9%b4%e5%88%9d%e4%b8%80-%e6%96%b0%e5%b9%b4%e7%a6%81%e5%bf%8c-%e8%be%b2%e6%9b%86%e6%96%b0%e5%b9%b4/

翡翠宮

回覆樓主:

好睇四大長老!有D开明見到巳开心亦体諒后生返工咪好law.有D傳統定要初一返老公。外嫁女又規定要初二等

侯爵府

回覆樓主:

年三十返娘家吃團年飯,凌晨十二點就到99家吃齋,初一同99去拜神,初二中午同99吃開年飯,晚上返娘家吃開年飯。

翡翠宮

MANVN 發表於 18-2-22 23:03
年三十返娘家吃團年飯,凌晨十二點就到99家吃齋,初一同99去拜神,初二中午同99吃開年飯,晚上返娘家吃開年 ...

曄!即通顶!好辛勞。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我初一先去99到,下午返嬤嬤到。

初二就返婆婆到

大宅

回覆樓主

我結婚之前屋企人都係初二中午齊齊食開年飯,留低坐下/玩下/傾下計,直落埋晚飯。

婚後發現男家係年三十開始,日日都去老爺奶奶度。

子爵府

回覆樓主

我地係年29/28提早男家食,年30會返娘家
年初一都係娘家,年初二就同奶奶食開年飯

男爵府

年三十, 自己一家三口人, 因之前巳經食咗團年飯,

年初二, 一定返外家, 因我屋企女多, 大家都預咗初二返!

初一定初二去夫家就視乎我姑奶個老公邊日得(服務性行業, 要開工)! 我老公個邊得兩姊弟, 如果佢地揀初二都會識做地約早D, 食完開年飯我就可以返娘家!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

pinky8618 發表於 18-2-22 16:05
每年年三十晚我地都同99食晚飯
初一都係去99度
初二就回娘家

年三十晚要去佢屋企跪拜祖先同菩薩,
初一要去奶奶個女個奶奶度,佢個女個老公啲兄弟姐妹拜年 (emoji)

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

MANVN 發表於 18-2-22 23:03
年三十返娘家吃團年飯,凌晨十二點就到99家吃齋,初一同99去拜神,初二中午同99吃開年飯,晚上返娘家吃開年 ...

凌晨十二點 : o

首頁

尾頁

跳至