母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

Valentinaxoxo 發表於 18-2-22 17:45
全埋身需唔需要每日keep住泵幾次?
剛滿月一次泵到六安 之後會再增加奶量嘛?
...

https://www.facebook.com/BreastfeedingHongKong/photos/a.640858656101693.1073741837.331970830323812/806478116206412/?type=3

禁止訪問

水晶宮

Valentinaxoxo 發表於 18-2-22 17:45
全埋身需唔需要每日keep住泵幾次?
剛滿月一次泵到六安 之後會再增加奶量嘛?
...
我餵兩胎都冇。除非自己出街玩唔帶B要泵定儲起(好少,只係幾次),否則平時餵完就算,唔會泵。埋身餵 feed on demand 佢自己識調節㗎啦。奶唔係話越多越好㗎。

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-2-23 19:51
我餵兩胎都冇。除非自己出街玩唔帶B要泵定儲起(好少,只係幾次),否則平時餵完就算,唔會泵。埋身餵 feed ...

咁係咪佢喊肚餓先餵?佢訓緊洗唔洗整醒佢食定由佢訓?thx

大宅

pinochai 發表於 18-2-25 18:09

我都想知, 推一推先
我個B又係剛滿月, 一時個幾鐘, 一時兩個半鐘, 一時又可以3個鐘食一餐。其實食人奶的, 可以有規律咁食的嗎?
滿月既BB應該係隔幾耐一餐呢?
同埋應該點樣幫BB介夜奶?
(emoji)

水晶宮

pinochai 發表於 18-2-25 18:09

如果未滿月未退黃,最好要兩至三個鐘餵一次。最理想係佢一有肚餓跡象就餵,唔好等佢餓到大哭。滿咗月退咗黃又增重理想就可以由佢瞓。有啲BB好快識瞓過夜戒夜奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊