夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我老公係一個病態賭徒,去澳門賭了十幾年,我們結婚9年,有一兒子5歲。結婚前他欠下財務咭數幾十萬賭債,破產解決,結緍時正值破産期,話以後唔再賭,四年破產時真的無賭,但一年後又再借再賭,又欠下百多萬債,要由他的兄姊及我合力借款還債,我借了幾十萬給他,他承諾不再賭。但一年後,他又再借再賭,又欠幾十萬財仔數,現在他仍然不想賣樓還債,繼續去賭搏贏錢冚債。持續了半年,有時去賭通宵,有時三晚失蹤去賭。經常講大話,一賭就忘形,失蹤失聯,每次回來就話知錯唔再去,但轉頭又消失。使我經常不安樂,不知那句真哪句假,突然又失蹤,好痛苦。我可以怎樣做?

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我係你就帶埋個仔走(離婚),根本死性不改,終有一日佢會畀澳門疊碼仔夾返屋企迫還錢,會係悲劇收場多。

大宅

十個case, 得一兩個可以浪子回頭

如果現在不決斷, 以後九成是悲劇收場

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放手!!!

我係你都覺得攰!!!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係馬後炮,結婚前已知真係唔應該嫁佢,爛賭冇得改架。我老豆就係賭咗幾拾年,過大海多過我過海,樓都輸埋。叫阿媽問佢D親戚借,人人都怕咗我地。好彩就無借街數個D。所以我一定唔會嫁賭仔,冇好結果架。JM, 妳回頭是岸,斬倉止蝕吧啦。

翡翠宮

我一定閃
賭仔10之89無好收場 (我眼見已經係咁)
我唔會陪葬

子爵府

回覆樓主:

佢無決心戒
你就要有決心走

珍珠宮

回覆樓主:

除左離婚睇唔到有其他解決辦法

大宅

aptcan 發表於 18-2-22 21:09
我係你就帶埋個仔走(離婚),根本死性不改,終有一日佢會畀澳門疊碼仔夾返屋企迫還錢,會係悲劇收場多。
...

咁 都 嫁? 為咩??

子爵府

回覆樓主

如果係我實離婚 咁樣我連出門口都驚人生安全 唔知幾時大耳loan搵上門

大宅

bobo88hk 發表於 18-2-23 01:51
如果係我實離婚 咁樣我連出門口都驚人生安全 唔知幾時大耳loan搵上門

拜拜

大宅

Wendymo 發表於 18-2-22 19:25
我老公係一個病態賭徒,去澳門賭了十幾年,我們結婚9年,有一兒子7歲。結婚前他欠下財務咭數幾十萬賭債,破 ...

我爸爸做地盤,無理財觀念,又係成日賭錢。

賭馬啦,去澳門啦,自己又大使啦。阿媽幫佢還過幾十萬⋯⋯(其實阿媽都係打份幾千蚊工⋯⋯)

賭咗幾十年⋯⋯試過帶佢戒賭,但無乜用⋯⋯

係而家六十幾歲,可能知道自己d仔女唔會俾錢佢洗(我細佬妹無能力,自己都未攪掂,我都有俾幾千家用⋯⋯佢哋退左休我會再俾多d同要細佬妹俾家用,你知而家生活都好貴仔女都捱得辛苦⋯⋯)而家佢好似賭少咗,無聽過阿媽講話要幫佢還債⋯⋯佢自己都知如果佢唔留定d錢佢退休會無錢洗⋯⋯

唔好期望浪子回頭,我自己三十幾歲自懂性都期望咗三十年,失望咗無限次,失望到絕望⋯⋯d親戚後生嘅時候都係做地盤散工清潔嗰d都儲到錢買到幾層樓安享晚年,係我娘家至咁一贫如洗。

如果係我,我係會離開嘅⋯⋯毫不猶豫。

作為賭仔嘅仔女,除咗無奈,就係無奈。我叫我老豆儲錢,佢就話老咗拎綜緩,無頼一名。

大宅

我老公係一個病態賭徒,去澳門賭了十幾年,我們結婚9年,有一兒子7歲。結婚前他欠下財務咭數幾十萬賭債,破 ...

其實無乜得點,你繼續要呢個老公就要預咗佢賭錢還債無限loop.

愛家庭又點?我阿爸都錫我三姊弟由細到大無打過我哋⋯⋯但我真係無乜嘢同佢講同對佢充滿恨意⋯⋯人有老豆我有老豆都唔知點解我老豆咁仆街⋯⋯

仲有,你仔女可能都會受佢影響走佢條路,你有諗過嗎?我細妹就同我老豆一樣無錢嘅觀念,借財務透支信用卡最後借左月薪35倍嘅債,屋企人幫佢還咗先(我同細佬同阿媽),佢之後還俾屋企人還左就三年終於就快還清,但講緊我細妹真係好有決心要重新做人嗰d喎。

大宅

如果你留低:

1)佢可以俾你全面接管財政嗎?佢揾幾多錢要俾哂你,你俾生活費佢,你幫佢儲住還債。

2)信用卡一定要全cut

3) 好人好姐其實喺街都唔會俾人查身分證。身分證俾你管好了,無得去澳門(如果佢自己去申請再去你即刻單方面申請離婚)

4)唔知你老公嘅債係乜嘢債,check 環聯可以check到銀行同財務公司嘅債(check 環聯好似要三百幾蚊)起碼你對佢財政起底。

5)賭仔唔怕賭就係因為知道屋企人會幫,其實層樓轉你名等佢無依靠(不過佢兄弟姊妹未必比)

我同親老公呻自己屋企人,我老公成日講,為仔死為仔亡,為仔走入雜差房。學無間道曾志偉話齋,自己條路我自己揀…

希望你屋企唔好悲劇收場

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

作為賭仔老婆,衰極都係自己揀,無得怨。但最無辜係D仔女,老豆無得揀,將來要幫手還賭債,會怨妳點解唔一早走人。我阿媽當時答我為咗我有完整家庭先唔走,我真係多謝晒佢

大宅

襯仲後生,止蝕啦,跟本冇幸福可言。現在止蝕仲有幾會找到更幸福

民房

回覆 靚靚C9 的帖子

如想避免連累子女要將來幫爸爸還債,有什麼方法呢?即使離婚,他們的父子關係也不會改變,也會有聯絡,我仔會自己打電話比爸爸。

民房

回覆 aptcan 的帖子

已試過借疊碼仔,當時無夾返來, 真的怕他又重蹈覆轍

瑪瑙宮

Wendymo 發表於 18-2-23 09:13
回覆 靚靚C9 的帖子

如想避免連累子女要將來幫爸爸還債,有什麼方法呢?即使離婚,他們的父子關係也不會改 ...
个个叫你止蝕, 放手, 你都聽不到, 唔知你想點? 囝囡將來有能力理佢咪由得佢地囉.

珊瑚宮

Wendymo 發表於 18-2-23 09:13
回覆 靚靚C9 的帖子

如想避免連累子女要將來幫爸爸還債,有什麼方法呢?即使離婚,他們的父子關係也不會改 ...

如果妳離咗婚帶D仔女走,將來仔女大,幫唔幫佢自己決定。衰成咁,脱離關係,人間蒸法,睬佢都儍。但如果一齊生活又唔同講法啦。

首頁

尾頁

跳至