論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人下個月放大假返菲律賓14天,佢話會自己食避孕藥,因為佢驚打針有副作用,佢今日來M,我叫佢開始食,但佢話下個月先食,但佢26號飛,假設下個月22號準時來M ,即係食得幾日就返去,放大假果14日最危險🙈,點算好,求指教

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

在高危日子,每日Whatsapp 提她吃避孕藥,最好用埋避孕套,希望可以減低懷孕機會。

大宅

有心懷孕的話, 你提佢都無用....

子爵府

S@Heart珠珠 發表於 18-2-22 19:48
工人下個月放大假返菲律賓14天,佢話會自己食避孕藥,因為佢驚打針有副作用,佢今日來M,我叫佢開始食,但 ...
日日提工人避孕,我做唔出
佢唔肯打針,我會俾一個月通知辭退佢,費事煩!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

philippine係天主教國家, 而D女人根本無避孕呢個concept. 有咗, 生出來養唔到, 掉在church. 自己拍吓pet pet. 再大肚 又生掉church.
同佢地講避孕, 嘥氣. 生唔出, 無得講.

而印尼, 回教女人, 無地位, 女人係為同男人繁殖後代的動物. 避孕? 同et講仲明D.

大宅

細姐姐 發表於 18-2-23 12:17
...

都啱嘅, 人權來的, 無權唔比人生仔。但作為僱主, 保障自己, 可以辭退佢。

洋房

細姐姐 發表於 18-2-23 12:17
...
Good!!! Agree!!!!

別墅

咁我又無諗過抄佢。。做左3年幾喇,依家請個新工人唔容易!
總之佢話佢會自己避孕,佢已經有個7歲嘅囡,佢話佢唔想再生,但意外嘅嘢好難講嘛🙈

男爵府

我之前睇中左個海外菲30+歲

離左婚有3個小朋友要養

個様都幾好丶有湊過小朋友

好啦請左

飛到黎agent同佢去body check

Check倒有左⋯唉

有時D野,正常唔會發生嘅都可能響工人身上發生

禁止訪問

男爵府

LinkHome 發表於 18-2-24 01:43
有啲情況好難避免喎
唉…佢3個小朋友已經8-14歳
點會諗倒佢仲會俾自己再大肚呢

我真係唔好彩…

珍珠宮

Belle_Piano 發表於 18-2-23 22:40
我之前睇中左個海外菲30+歲

離左婚有3個小朋友要養

未上工有咗,係咪可以唔要工人? 唔駛補錢?

唉! 但又要請過

男爵府

karshing 發表於 18-2-24 23:45
未上工有咗,係咪可以唔要工人? 唔駛補錢?

唉! 但又要請過
係……好彩個agent我都幫襯左好奈…结果唔洗補錢請過個……不過真係麻烦囉!

大宅

回覆 S@Heart珠珠 的帖子

好似我個個工人... 有個7歲既仔, 無老公. 同我講過, 唔再生. 做左2年半返左去. 我無諗過要佢打針, 都講唔出口, 都無諗過佢會有左. 但返黎就話結左婚同有左...... 唉...

別墅

唉,真係好頭痛🤦🏻‍♀️依家淨係得個信字,無野做到。。。

大宅

carmen0123 發表於 18-2-26 18:04
回覆 S@Heart珠珠 的帖子

好似我個個工人... 有個7歲既仔, 無老公. 同我講過, 唔再生. 做左2年半返左去. ...

咁你點處理呀?

大宅

回覆 juee 的帖子

我聽完真係瞓唔著, 因屋企無位太細, 佢本身瞓類似LOOK架床個D, 瞓上層. 我諗住買個折床之類俾佢瞓. 佢又話唔舒服想睇婦科, 我成晚上網周圍搵資料. 佢又話做到個肚7個月唔做, 我搵埋agent 傾要請過, 總之不停打電話, 上網搵野, 煩到雲. _.... 但第二日, 佢話係樓下睇左普通科醫生先. 之後就入左廠, 瞓左一晚小產左...... 唉... 我都突然要請2日事假照顧返自己小朋友, 攪到一頭煙.依家佢繼續做..... 其實, 我都唔知之後點好.

大宅

carmen0123 發表於 18-3-5 16:07
回覆 juee 的帖子

我聽完真係瞓唔著, 因屋企無位太細, 佢本身瞓類似LOOK架床個D, 瞓上層. 我諗住買個折床 ...

深表同情,明明係想請個人減輕負擔 。。。

首頁

尾頁

跳至