論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近工人個阿媽有病,好似時日無多。如果佢媽死左,要求返菲律賓送殯,咁機票係佢比定我比(未做夠1年)、聽過有人會叫工人簽定信唔返黎就當唔做(有無人有sample可比我)。仲有無其他野我要注意或準備呢?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔好借錢俾佢,唔好預支人工

大宅

回覆樓主

唔會借,其實好驚佢唔返黎!如果佢唔係月尾走,仲諗緊好唔好唔出糧比佢住,但會唔會好衰咁呢

珊瑚宮

吾知真死定假死。想放假講大話

小心中招

玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢地好多mother架。 今日死一個, 下星期又有得死架。
生佢的叫mother. (老公)可能係同人share的男人個亞媽又叫mother.
Godmother又叫mother. 教堂修女高級嘅又叫mother.
大把father and mother died.

大宅

lily-of-valley 發表於 18-2-23 02:15
生佢的叫mother. (老公)可能係同人share的男人個亞 ...

haha,佢mother未死,不過見佢晚晚視像,又好擔心咁,所以我都準備定

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-2-23 02:15
生佢的叫mother. (老公)可能係同人share的男人個亞 ...

呢個係真。有個工人老豆死左二次,佢唔記得。

男爵府

仲有好多 sister , 不過個個都唔同姓。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

simplelife 發表於 18-3-1 08:05
仲有好多 sister , 不過個個都唔同姓。

呢, 個男bun, 因理Pa, 要男bun, 2015 9月 said my mother died, need to back immediately, 返咗7日。
上2月Christmas, 佢話病要返去, said Christmas relatives gather at my mother's house. 我話your mother died? 2016 you go back?
佢話my wife mother.

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-3-1 10:58
呢, 個男bun, 因理Pa, 要男bun, 2015 9月 said my mother died, need to back immediately, 返咗7日。
上 ...

復活。我同我個工人講sister means same blood . 唔好亂講。但是都係 my aunties died , my cousin come to hk .... 全部都係有血緣關係

象牙宮

simplelife 發表於 18-3-1 13:25
復活。我同我個工人講sister means same blood . 唔好亂講。但是都係 my aunties died , my cousin come t ...

佢個次話返去送殯, 成日去咕philippine consulate said many people, 9 am 出去, 8pm至返, 嘩, 黑眼鏡戴上頭髮, 十幾廿盒金莎. 滿面春風, 送殯定做喜事?

首頁

尾頁

跳至