自由講場

跳至
-  

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

bigheadshan 發表於 18-2-22 21:45
99每逢做節都撟埋雙手,一次兩次冇所謂,不過次次好似老溤咁,一係我煮,一係我弟婦煮,佢唔會自己開聲,等 ...

如果只係做節要煮有咩問題呢!

男爵府

回覆樓主

我見識過比樓主更差既狀況,就係意見多多都不突止,仲要服侍埋裝飯、茶水、碗筷等等,但明明自己個仔、女坐隔離都唔叫佢地去做喎!好彩嗰個唔係我奶奶不過佢地成日想嚟我屋企做節,我就一直都企硬唔肯就範。

大宅

mamimuimui 發表於 18-2-22 22:43
只可以講,鍾意煮,有能力煮,同比人order去煮個心態係好唔同的

煮飯俾甘多人食,真係要多D時間準備!尤其過時過節都想食得特別D,材料豐富D!買野除左要錢,仲要落手落腳去揀!煮嘅時候又要諗下邊樣煮先,排好次序!最慘就硬係有D人鐘意遲到甚至放飛機⋯⋯一家人過時過節最想大家開心,冇話邊個做多做少!只祈求大家合作少少,唔好為難為你付出時間和精力嘅家人!

珊瑚宮

回覆樓主

奶奶唔煮冇問題 唔好百彈斎主就得

子爵府

回覆樓主

我咁耐只煮過3次飯俾6299同男家親戚,好在我老公有幫我,同埋大家都有讚下我地
有人欣賞先會再有動力煮下一次,同埋要預早講,煮俾咁多人食,好多準備功夫
如果有人彈三彈四就一定無下次

男爵府

出街食,大家都輕鬆,有咩都可以一齊槍頭對外。

男爵府

bigheadshan 發表於 18-2-22 22:51
超級agree

仲要係一煮就一大棚人,要顧及有菜有魚有肉,邊個唔食乜野,邊個鍾意食咩,份量要適中,買完咁多餸已攰到咩咁,又趕住洗切煮,驚太夜開飯,廚房就打仗,出面就笑聲笑聲滿載溫馨,個個坐住等食,心裡面係咪火火地呢?

翡翠宮

回覆樓主:

啋!我有排未到奶奶輩
不過吾想煮,你有無同你老公溝通過?
可能佢吾知你反感成咁
下次咪出街食囉

伯爵府

回覆樓主

你99好彩兩個新抱都煮得一手好餸,如果我係佢新抱我諗佢食過一次已經唔會想叫我再煮

其實解決方法一係叫盆菜一係出街食啦

男爵府

hawflakes 發表於 18-2-22 23:00
煮飯俾甘多人食,真係要多D時間準備!尤其過時過節都想食得特別D,材料豐富D!買野除左要錢,仲要落手落腳 ...

心靈相通呀jm

大宅

回覆樓主:

又唔係同住要日日煮畀佢食, 只不過係過年過節 兩個新抱輪流煮餐團年飯啫, ok合理喎!

珍珠宮

回覆樓主:

奶奶幾十歲,佢話要做我都唔洗佢,一下整親就手尾長。。。。

要奶奶煮埋比自己食,我驚比雷劈。。。

珍珠宮

回覆樓主

點解唔出街食或者叫盤菜呢,同埋自己一家食飯可以煮得簡單啲既,咁咪無咁辛苦囉

珍珠宮

sinohk33 發表於 18-2-22 21:53
婆媳版有個帖話點解新抱要冼碗,咁點解99要煑比新抱食?唔想煑咪唔好上去食。

我99呢幾年都冇煑,係我同姑 ...

好快會有奶奶點解唔同新抱洗腳既 post 添

大宅

回覆樓主

如果要我煮,我一定say no!
老公都知我唔會煮
當然,我都冇要求佢煮比我食

子爵府

feifei_baby 發表於 18-2-22 22:53
所以樓主呢個case,應該係99果兩位公子煮咯
99嘅公子唔想煮,咪問下老婆介唔介意煮,介意咪出街 ...

就算自己老公開聲要求老婆煮,老婆都可以表明態度話唔想煮,大家出街食囉,煮完又呻,想點

男爵府

bigheadshan 發表於 18-2-22 21:45
99每逢做節都撟埋雙手,一次兩次冇所謂,不過次次好似老溤咁,一係我煮,一係我弟婦煮,佢唔會自己開聲,等 ...
邊個煮都無問題,但一早講定,其實如果得兩家就你地兩個夾定邊個邊日煮,咁可以安排好d.

大宅

回覆樓主

而家咩年代....煮飯並唔係新抱責任...新抱煮埋仲彈3彈4...
樓主同弟婦錯在心軟,下年堅決叫2個仔煮或叫盤菜...

琥珀宮

回覆樓主:

其實你哋老公問題都好大啦,唔識幫老婆推?唔識話出去食?

伯爵府

回覆樓主

好簡單,唔想煑出去食,煑完仲彈三彈四,好煩

首頁
23456...7

尾頁

跳至