自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-2-23 00:37

小病睇私家afford到

子爵府

opl2 發表於 18-2-23 00:36
我就係成日覺得供出去嘅錢,自己儲左佢,都俾得起依d小事故,因為個個月俾錢去供都唔少野
(真心討論,唔係 ...

小病係可以,但大病就未必可以了。

大宅

有一份醫療加危疾同一份純人壽

覺得保險點都要買
小事小幹幾萬一定比得起
Lei咗大嘢 例如cancer 食標粑藥一個月可以幾皮
我覺得買保險係對自已同屋企人負責

嫌貴可以買有墊底費嘅醫保
Claim完公司先claim自已果份 平好多

男爵府

新人物 發表於 18-2-23 00:51
小病係可以,但大病就未必可以了。

但我睇d 朋友,一個月供$1300定1500,就算話係癌症都係賠40萬(仲要係末期果種)
一個月供$1300,有咁大事先得40k ,我覺得好少

(真心討論,唔係串的,想聽下你嘅睇法)

男爵府

cuddlybear 發表於 18-2-23 00:53
有一份醫療加危疾同一份純人壽

但我睇d 朋友,一個月供$1300定1500,就算話係癌症都係賠40萬(仲要係末期果種)
一個月供$1300,有咁大事先得40k ,我覺得好少

(真心討論,唔係串的,想聽下你嘅睇法)

公爵府

green_flower 發表於 18-2-22 23:42
大力兄好快跳入來!

我做莊,
開盤,估大力兄响第幾頁衝入黎
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

opl2 發表於 18-2-23 00:56
一個月供$1300,有咁大事先 ...

聽落係傳統舊式保險
其實如果自已有公司醫療
一定要買有墊底費果啲
我40 買咗份醫療住院加危疾
保費先一个月500左右 然後一份搞掂晒
Agent唔會咁教你 實叫你買冇墊底
佢哋賺多啲

子爵府

所以危疾越早買越平,月供$1300-1500,BB年紀應該買到150萬保額了

男爵府

新人物 發表於 18-2-23 01:10
所以危疾越早買越平,月供$1300-1500,BB年紀應該買到150萬保額了

我朋友都係三十歲炸

男爵府

cuddlybear 發表於 18-2-23 01:10
聽落係傳統舊式保險
其實如果自已有公司醫療
一定要買有墊底費果啲

市面上真係有太多種類嘅保險

我承認我依種唔信保險嘅人,有時真係唔想去認知去分析去選擇,因為實在好似一個局咁,怕自己最後都係錯誤選擇,所以就會諗錢都係自己袋好

男爵府

回覆樓主

我覺得冇乜用,學你咁諗,小病供果D錢儲起都夠醫,大病返政府,賠比我啲錢唔知夠乜

男爵府

師奶甲 發表於 18-2-23 01:33
我覺得冇乜用,學你咁諗,小病供果D錢儲起都夠醫,大病返政府,賠比我啲錢唔知夠乜
...

係,賠得足都係得好少

供果d 錢用黎儲都有

有時話一d 小手術,可以賠,但可能都係幾萬蚊,咁自己出都得

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

認為有用就買!

認為無用就唔買!
自己覺得無用,開個POST出嚟”討論”,有人回應覺得幫到。。。跟住就話只係一筆小錢,咁無咩好”討論”

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

有買

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

YAC0601 發表於 18-2-23 00:03
有,一人一份危疾住院。
BB買左一年,發高燒入院住左三日做左幾個檢查,Claim曬。
C6整穿個頭係醫院縫針加 ...

請問買邊間

男爵府

eemm 發表於 18-2-23 10:23
請問買邊間

邊間唔講啦!我地一家分別買不同公司。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

timoneyu 發表於 18-2-23 10:20
咁你唔討論je

其實配置住院真係應該要喎

我係話同樓主無咩好討論啫,佢覺得無需要咪唔好買,又話自己儲到,又話人哋買個啲就算未期癌症都賠得少

每個人需要都唔同,有啲人可能有家庭負擔,層樓未供完,有小朋友,係家庭支柱,如果有咩事,有筆錢應下急,我最怕啲人用數學方/賺蝕嚟去講保障,呢個根本唔係保險個concept

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

無錯
新的一天...希望真的有新的希望吧...

水晶宮

回覆 opl2 的帖子

買,一定要買除非你好有錢. 我講我先, 我咩保險都有係冇危疾, 年年公司都有body check, 突然CANCER喎, 拿拿林入院做手術埋單50個, 仲要中埋標靶藥, 死返政府醫, 但標靶都要$15000一針. 仲要$15000一針依隻唔得仲有隻$44000, 唔得都仲有$60000. 咁我就冇咗成百個啦. 唔係好多人可以一次過攞咁多錢出黎, 我都係好彩咁啱有錢JA.
一係你全家做工務員都得因為包埋標靶藥咩都包就真係唔洗買危疾.

唔記得講, 同事家族高危, 一出黎做嘢就買危疾, 佢啱啱醫咗二百個. 全claim得矖.

首頁
12345...10

尾頁

跳至