懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

不存在

大宅

What_ever_be 發表於 18-2-22 23:47
Sorry有d長,但我真係好矛盾!本身自己有子宮問題,做過兩次子宮頸手術。醫生曾經講過如果之後要生BB嘅話有 ...
我怕你之後會後悔不要,年紀唔細,之後有好難,有bb 係一種緣份,早產同流產都控制唔到,我覺得可以面對現實,進入另一階段,呢個係我個人睇法。

別墅

回覆樓主

有bb係緣份
既然你男朋友都願意承擔 點解要放棄個小生命?
9週已經有心跳

大宅

我覺得有天意,我會嘗試接受,最終前路係點都未知,你想要又未必有。身體唔舒服我可能體會唔到,但走出生活comfort zone 的勇気你可自問做唔做得到?
你係咪拍拍心口部勇往直前的人?定日日後悔自己昨天決定的人?
有家人support好重要,難得你男朋友接受whatever your decision.

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆樓主:

未生之前同你相法一樣, 不過我而家就生第2胎了, 我覺得既然有左就順其自然吧,想太多都冇用, 如果你問我有冇後悔生,我會話絕对冇, 不過如果我未生你問我生唔生,我會答你唔生! 我認我好矛盾 見到BB你會好自然地愛佢, 不過湊BB係好花精神的,你好好諗下, 祝福你

複式洋房

回覆樓主:

我覺得你要個BB,一次就中,証明個天都賜BB畀你,你要好好珍惜~懷孕是一個好奇妙的旅程,思想要正面啲,唔好擔心太多,順其自然就好了!

水晶宮

BBwatermelon 發表於 18-2-23 00:38
未生之前同你相法一樣, 不過我而家就生第2胎了, 我覺得既然有左就順其自然吧,想太多都冇用, 如果你問我有冇 ...
呢位jm同我諗法都好相似。初初我都真係好難接受,好怕失去自由自在嘅生活,到而家已經湊緊第二個。只可以話有得必有失,不過都值得嘅。

複式洋房

回覆樓主

天賜的禮物,

別墅

回覆樓主

成年人,明知無做安全措施就一定有機會有BB,自己未ready就每次都做足安全措施先行埋,無謂累咗個Bb。

不過而家有咗就面對現實吧,係時候要為自己做過既野負責任,一次就中咗係緣份,好好珍惜啦,況且年紀唔細了,可能第時想有都難,怕你而家唔要會後悔,加油。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

要!俾一個機會大家!

大宅

回覆樓主:

落左佢你良心會一世內咎,真係會有報應架,落仔亦會有後遺症,唔係你諗得甘簡單,為你自己做過的事負責任吧,你地為一時的歡愉而造成今日的果,依家有左就要犧牲無辜的小生命?不過我估樓主不會落,如你真心想落不會等到九周了,好好安胎生個肥寶寶吧!

大宅

回覆樓主

要,就算點嚮往自由,人到某個年紀某個時刻,都需要定下來,而且要左不代表完全失去自己。你話你怕承擔不來,其實又有幾多媽媽可以保證一定做得好好,都係邊學習邊照顧,我相信做了媽媽一定會強起來,信自己,你可以的。

民房

文章已刪

民房

文章已刪

大宅

What_ever_be 發表於 18-2-22 23:47
Sorry有d長,但我真係好矛盾!本身自己有子宮問題,做過兩次子宮頸手術。醫生曾經講過如果之後要生BB嘅話有 ...

我之前發夢都無諗過要生小朋友,個個問我,我都一定答,冇咁嘅打算,唔鍾意小朋友!但當我有左第一個小朋友,我愛佢愛到愛不釋手,仲後悔自己當年唔識諗,唔早d生!而家努力追第二個!

呢個係我個人感受!當要睇你自己本身願唔願意承擔責任!因有左小朋友,可以講無晒自己時間,忙到不得了,訓覺嘅時間都唔夠,但我會覺得是另一種幸福!

侯爵府

回覆樓主:

諗唔到有咩原因唔要,bb 係一個生命,我真係唔會唔要佢,特別到佢識係個肚郁果時,你會覺得好神奇,仲有每日都好期待

民房

文章已刪

別墅

freshrose 發表於 18-2-23 08:52
諗唔到有咩原因唔要,bb 係一個生命,我真係唔會唔要佢,特別到佢識係個肚郁果時,你會覺得好神奇,仲有每 ...

yes.....反而佢郁少左,仲會好唔安心。

別墅

What_ever_be 發表於 18-2-23 09:03
回覆 方張師奶 的帖子

可能我未準備好,所以對於每一件將來會發生嘅事都感到壓力!(例如將來有無數嘅檢查 ...

到你「準備」好,到時又唔知生唔生到呢。

複式洋房

回覆樓主

既然有左,何不比個機會bb? 比個機會自己?依家只係9w, 你諗得太多喇,順其自然。產檢唔會太辛苦,依家1516都係荷爾蒙作怪,當然伴侶唔係身邊,會覺得好似咩都自己承受甘,應該要同伴侶傾下,一係佢返黎,一係你過去。同時照左心跳先,會有另一個感受。

首頁

尾頁

跳至